Стайните растения – естествени пречистватели на въздуха в помещенията

Стайните растения – естествени пречистватели на въздуха в помещенията

 

Стайните растения са естествени пречистватели на въздуха в помещенията на дома и офиса.

Съвременният индустриален свят е свят, в който искаме или не, дори в собствения си дом, ние ежедневно сме принудени да вдишваме неблагоприятните за здравето странични продукти на различните почистващи препарати, синтетичния текстил, бои, мазилки, лакове, лепила, пластмасови изделия, химикали използвани при химическо почистване на дрехите и т.н. (според някои изследвания въздуха в помещенията е 12 пъти по – замърсен от този на открито), обобщено наричани летливи органични съединения (ЛОС). Казано с други думи ЛОС, това са всички онези вредни химични вещества, които замърсяват въздуха у дома (и не само), а погледнато в перспектива е възможно дори да окажат вредно въздействие върху здравословното състояние на човек (астма, главоболие, тахикардия, мускулна слабост, кашлица и др.). Едни от най – често срещаните и незабележимо присъстващи в почти всеки дом са така наречените бензол (бензен), формалдехид, ксилен, трихлоретилен, хексан, октан и др.

Стайните растения

Ако тези факти са ви обезпокоили и желаете да пречистите въздуха в помещенията у дома, тогава не се тревожете, защото ви предлагаме лесно и приятно решение на проблема – стайните растения! Точно така, учените са открили, че някои стайни растения, освен добре познатата си способност да преработват въглеродния диоксид и да насищат въздуха с кислород, имат и способността да абсорбират някои от горепосочените вредни летливи органични съединения. Ето за какво става дума:

Хлорофитум (Chlorophytum comosum)

Хлорофитумът е устойчиво растение, което дори и на най – небрежния стопанин ще му бъде трудно да убие. Изисква минимални грижи, вирее на светло, тъмно, топло или студено. Непретенциозността на растението го прави много подходящо за отглеждане и в офис помещения. Хлорофитумът има уникалната способност да абсорбира формалдехида, бензола и ксилена от въздуха.

1

Хризантеми (Chrysantheium morifolium)

Прекрасните хризантеми са светлолюбиви цветя, които виреят най – добре, когато се отглеждат в близост до прозорец и под пряка слънчева светлина. Източен или южен прозорец през зимата и западен през лятото е идеалното решение според специалистите. Но освен изключително красиви, хризантемите са и едно от растенията, които имат способността да филтрират въздуха в помещенията – абсорбират съединението бензен.

2

Филодендрон (Philodendron oxycardium)

Филодендронът е изключително ефективен, когато става дума за пречистване на въздуха. Той има способността да абсорбира почти всички вредни летливи органични съединения, като по този начин подобрява значително качеството на въздуха в помещенията. Освен това филодендронът не е взискателен към светлината, което значително улеснява отглеждането му. Недостатък на това южноамериканско растение е че листата му са отровни ако попаднат в организма на човек или животно. При наличието на деца или домашни любимци не е препоръчително отглеждането на филодендрон.

3

Предлагаме ви и списък с още някои растения, които ще подобрят качеството на въздуха във вашият дом:

Гербер – абсорбира съединението бензен и трихлоретилена, който е страничен продукт на химикалите използвани при химическото чистене на дрехите. Откъснатите цветове на гербера нямат пречистващ ефект, абсорбиращите качества на растението се проявяват само когато е оглеждан в саксия.

Бамбукова палма – едно от растенията, които са изключително ефективни при филтрирането на въздуха. Абсорбира формалдехида и има овлажняващ ефект.

Алое Вера – абсорбира формалдехида и бензена.

Aloe3

Лилия и Спатифилум – и двете растения присъстват в топ 10 класацията на НАСА за растения намаляващи концентрацията на вредни вещества във въздуха. Имат способността да абсорбират формалдехида, бензена, трихлоретилена, ксилола и толуена.

 

 

 

Автор

Подобни статии

Свободно време

Как да отглеждаме подправки у дома – 1-ва част

  Какво трябва да знаем, за да отглеждаме подправки у дома? Някои може би ще се зачудят: „Че защо да се занимавам, като на пазара се предлагат готови и струват

Здрава и красива

Как медитацията ни влияе положително и как да я практикуваме?

  Знаете ли какво точно е медитацията и как тя може да ви помогне да се справите със стреса, умората и болестите? Знаете ли, че медитирането е един приятен и

Свободно време

Направи си сама – модерна жилетка от стария пуловер

Ако имаш стар, но читав пуловер под ръка, лесно може да го трансформираш в удобна жилетка. В зависимост дали е мъжки или дамски пуловера, ще получиш широка или по-вталена жилетка.

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.