Смехът е най-доброто лекарство за вашето здраве

Смехът е най-доброто лекарство за вашето здраве

 

Смехът е най-безобидното, безплатно и достъпно лекарство за всеки от нас. Когато смехът е споделен, той свързва хората, увеличава доверието между тях и им носи щастие и чувство на спокойствие. Смехът засилва имунната система, повишава жизнената енергия, повдига настроението, облекчава болката, елиминира стреса и предизвиква положителни физически промени в организма. Ето защо можем спокойно да кажем, че смехът лекува.

Смехът е силно лекарство за ума и тялото

Смехът е противоотрова срещу стрес, болка и напрежение. Нищо не работи по-бързо и надеждно от смеха. Той премахва тревожността, депресията, свързва ни с другите и ни помага да се концентрираме. Като мощен източник на енергия, смехът се оказва огромен ресурс за преодоляване на проблеми и конфликти. 

смехът

Ползи от смеха:

 • Смехът отпуска цялото ни тяло. Един искрен, сърдечен смях освобождава физическото напрежение и стреса, оставяйки мускулите спокойни до 45 минути след това
 • Смехът стимулира имунната система, намалява хормоните на стреса и повишава способността на имунните клетки да се борят с инфекциите. По този начин подобряват устойчивостта на организма към болести
 • Смехът води до освобождаване на ендорфини. Това ни носи чувство на благополучие и спокойствие, дори облекчава болката.
 • Смехът пази сърцето. Смехът подобрява функцията на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв, което ще ви предпази от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

смехотерапия

Смехотерапия: Какво се случва, когато се смеем?

Когато се смеем, разтягаме мускулите, повишаваме пулса и кръвното си налягане, дишаме по-бързо – което означава, че поемаме повече кислород. Ето защо смехът може да се възприеме като вид упражнение. Последиците от двете дейности са сходни. Ако комбинирате смехът с физическо натоварване, ползите за здравето ви ще бъдат двойни.

Добрата новина е, че от смях също може да отслабнете. Оказва се, че за 10-15 минути смях изгаряте 50 калории. Най-важното обаче е това, че смехът ни кара да се чувстваме добре, да забравяме за грижите и проблемите, да поддържаме един положителен поглед по време на трудните ситуации, разочарования и загуби.

laughter-2

Смехът е кратка почивка от тъгата и болката, която ви дава възможност да потърсите нови източници на смисъл и надежда. Дори в най-трудните времена, смехът или просто една усмивка, дава кураж, надежда и сила за справяне с проблемите.

Връзката между смеха и психичното здраве:

 • Смехът елиминира изтощителните емоции. Няма как да се смеете и да бъдете тъжни едновременно.
 • Смехът намалява стреса и увеличава енергията. Това ви позволява да се фокусирате върху важните неща.
 • Смехът ви дава възможност да погледнете по-реалистично на ситуациите от живота.

Как да внесем повече смях в живота си?

 • Смейте се на себе си. Споделете неудобните си моменти с близките и се посмейте дружно. Това е най-добрият начин да не гледате много сериозно на живота.
 • Смейте се на лошите ситуации, сякаш са най-доброто, което ви се е случвало. Знаем, че е трудно, но ще ви помогне да се справите с предизвикателствата. Има моменти, когато се случват неприятни неща едно след друго. Тогава най-доброто решение е да ги приемате с ирония и чувство за хумор.
 • Обградете се със забавни хора и предмети.
 • Приемете, че някои от нещата от живота ви не са под вашия контрол.
 • Обърнете внимание на реакциите на децата и им подражавайте.

Автор

Подобни статии

Красива

Митове и факти за избелването на зъби

  В днешни дни съществуват много варианти човек да подобри вида на усмивката си. Преди години денталните кабинети бяха единственото място, което хората посещаваха само в голяма нужда, или да

Здрава и красива

Да подхраним нашата памет

  Ще ви запознаем с някои храни, които могат да помогнат за поддържане на вашата памет и концентрация. Има много изследвания, които показват, че това, което ядем и пием засяга целия

Здрава и красива

Свежа лятна прическа

  Вкус към секси деколтета, оголен гръб и рамене, меки къдри, развети от топлия вятър. Всичко, което ни кара да променяме, да оцветяваме, да „режем“ късичко косите си. Или да

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.