Развитие на бременността по седмици

Развитие на бременността по седмици

Тестът ви за бременност е положителен и искате да разберете как ще се развива бебето по време на бременността по седмици? Нека да видим!

Бременността при жената (в нормалния случай) продължава 280 дни или 41 седмици.

Седмица 1
Както всички сме учили в училище яйцеклетката се отделя на 14 дена от нашия цикъл (при цикъл от 29 дни). Между 12 и 24 часа след отделянето тя може да бъде оплодена. Вашата яйцеклетка е оплодена и започва своето пътуване. По тръбите тя се придвижва към матката, където се загнездва.

Седмица 2
По тръбите тя се придвижва към матката, където се загнездва. По време на тази седмица зиготата се състои от две клетки. Плодът е добре защитен в околоплоден сак и има всички необходими хранителни вещества.

Седмица 3

Седмица 3 се води за началото на бременността, за която вие не сте подозирали, тъй като цикълът ви все още не е закъснял. Плодът, който в началото се състоеше само от две клетки вече има цели 100.

Седмица 4

Това е седмицата, в която ембрионът се закотвя дълбоко в стената, самият. Ембрионът има цели три слоя. От тях ще се формират тъканите. Вътрешният слой започва да образува органите, средния скелета, а външния – кожата, очите, носа, ушите.

Седмица 5
През тази седмица започва развитието на по-големите вътрешни органи, костите на кръвта и кръвоносните съдове. Образуват се клетките на сърцето. В края на тази седмица вече може да се види сърце с продълговата форма, което бие равномерно.

Седмица 6

През тази седмица се прави ултразвук, на който може да се чуе, че сърцето бие ритмично. Бебето вече е около 5мм.

Седмица 7
Много вероятно е, ако все още не знаете за бременността да научите тъкмо в тази седмица. През седмата седмица оплодената яйцеклетка, която в началото имаше само две клетки, се разделя на два полюса. Ако направите ултразвук горе ще видите главата, а другата част представлява останалото тяло.

Седмица 8
Бебето е 16 мм. Вече има ясно оформена глава, тяло и дори леки зачатъци на ръце и крака. В главата може да се види дори започналото образуване на мозъка. Наблюдават се първите неконтролируеми движения на плода.

Седмица 9
Вече се наблюдават ясни движения. Може да се види и започналото развитие на гръбначния стълб. Краката и ръцете са около 5 мм. Пръстите започват да се образуват.

Седмица 10
Образуват се двете мозъчни половини, мозъкът се развива, започва развитие на очите.

Седмица 11
Пръстите са вече добре образувани. Започва образуване на краката, които са сгънати в коляното. При ултразукова картина може да се види ритането с крак.

Седмица 12
Периодът, в който се образува главата, носа и горната част на тялото започва своето образуване. В устата се виждат наченки на зъби. Майката ходи на профилактичен преглед през тази седмица.

Седмица 13
Образувала се е корпусната линия между двете половини на мозъка, които са вече добре оформени.

Седмица 14
Щитовидната жлеза на бебето вече е образувана. Започва производството на хормони. Бебето има вежди, клепачи. То е голямо колкото грейпфрут. А ултразвук през тази седмица може да ви донесе изненада. През тази седмица може да се види ясно многоплодна бременност.

Седмица 15
Вече се вожда ясно оформен крак – бедрата се оформят, виждат се добре оформени кости на глезени и бедра, както и оформено дупе.

Седмица 16
Формират се кръвоносните съдове. Две артерии и една вена.

Седмица 17
Лицето е вече с ясно изразена форма, има оформени ръце.

Седмица 18
Ръцете, краката и пръстите са вече добре оформени

Седмица 19
Бебето вече има уши. Нервните влакна са свързани с мозъка и се наблюдават съзнателно, контролирани от бебето движения.

Седмица 20
През тази седмица бебето отваря уста, започва да му се появява коса.

Седмица 21
Това е седмицата, в която бебето ще се започне да надига главата, шията. Плодът започва лекото си надигане, за да заеме седящо положение.

Седмица 22
Бебето има добре оформена задна страна на главата, нос, брадичка и чело.

Седмица 23
Седмицата, от която може да започнете да говорите на вашето бебе. Костите на ушите му са достатъчно втвърдени и то може да започне да долавя звуци.

Седмица 24
Бебето започва да мести ръчичките си, започва да изследва територията около себе си с пръсти и да си смуче палците. Реагира на външни докосвания. Не е хубаво да търкате корема си, защото честотите, с които то долавя шума са високи. Може просто да поставите ръка на корема си.

Седмица 25
Бебето ви има гръбначен стълб, но и ребра. Наблюдават се наченки на таза.

Седмица 26
Бебето си отваря устата, започва да прави дихателни упражнения. Няколко пъти на ден поглъща от околоплодната течност.

Седмица 27
Образуват се кръвоносните съдове на мозъка. Голяма част от структурата на очите е оформена и детето започва да вижда сенки.

Седмица 28
През тази седмица започват да се образуват органите на отделителната система. Започва да вижда много ясно светлина, а не само сенки.

Седмица 29
Бебето започва разпознаване на гласовете, а не само ги чува. То започва активни движения.

Седмица 30
Костния мозък започва да произвежда червени кръвни клетки.

Седмица 31
Бебето вече е с големината и дължината, която ще има приблизително при раждането. Започва да си набавя слой бебешка мазнина.

Седмица 32
През тази седмица лекарите могат да ви кажат, какъв ще е пола на вашето бебе.

Седмица 33
Образуват се зъбите и челюстите. То вече е заело позиция за раждане. То може да прави всичко, на което е способно едно новородено.

Седмица 34
Ако вашето бебе ще е момче, то сега е седмицата, през която ще се образуват тестикулните му торбички. Започва да му става тясно и вече спира да се мести.

Седмица 35
През тази седмица на ултразвук може да се видят първите коси на вашето бебе, които плуват в околоплодните води. Виждат се добре изградена костна структура.

Седмица 36
Бебето има твърда глава, но поради не добре закрепналите кости – лесна за деформиране. Може да започнете да му пускате в определен ден приятна музика.

Седмица 37
Детето се увеличава с всеки ден, за да се подготви за деня на раждането. Започва натрупването на поне още 15 г. мазнини.

Седмица 38
Детето е минало през всички основни етапи на своето развитие. Независимо, че официалната дата трябва да настъпи след две седмици, то вие може да започнете да го очаквате всеки момент.

Седмица 39
Сега е моментът, в който започва развитие на ендокринната система на бебчо. Целта е след раждането бебето да може да се справи без плацентата.

Седмици 40-41
Съвсем скоро вие ще може да гушнете своето бебе!

Автор

Подобни статии

За децата

Когато детето се страхува…

  Когато детето се страхува… Паника и страх – явление познато на възрастните, което за съжаление не щади и децата. Въпреки че по принцип всяко дете минава през някакви страхове

За майките

Как се отразява бременността върху женската красота (част 1 – кожата ни)

   Коя жена е красива? Твърде относително понятие е женската красота… всеки отделен индивид (независимо мъж или жена) има различни разбирания и асоциации за „красиво”, така че доста трудно е

За майките

Вегетарианско хранене и бременност

  Вие имате съмнение относно начина си на хранене, когато се опитвате да забременеете? Чудите се имали значение дали се храните със зърнени храни или използвате месо? За щастие на

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.