Раздялата и нейните фази – как да я преодолеем по – лесно?

Раздялата и нейните фази – как да я преодолеем по – лесно?

През какви фази преминава раздялата и как да я преодолеем по – лесно?

Раздялата с интимния партньор е безспорно едно от най – неприятните събития в живота на всички ни, особено когато инициативата за прекратяване на отношенията е по – скоро в отсрещната страна. В последните години се наблюдава тенденция, при която браковете все по – често се разтрогват, а двойките се разделят. Според последните статистически данни всеки втори брак (в големите градовете) бива разтрогнат. Интересен е факта, че браковете в селата и по- малките населени места са по – трайни. Но да се върнем на темата… Една раздяла освен, че е крайно неприятна, може да доведе и до по – сериозни оплаквания (особено ако става дума за по – емоционален човек) – главоболие, липса на апетит, безсъние, световъртеж, замаяност, депресивни състояния, схващане на мускули, дискомфорт в стомашно-чревния тракт и т.н. Като че ли жените сме малко по – емоционални, по – трудно преодоляваме и по – силно изживяваме емоциите си в подобни моменти. Според психолозите след раздяла жената неизменно минава през няколко фази – нека видим кои са те и какви съвети дават специалистите:

TheBreakUp1

Първа фаза – „Не може да бъде!”

Съвсем логично след първоначалния шок от новината, мозъка ни като че ли не иска да приеме фактите. Казваме си „не това не е възможно! Той ме обича!”, отчаяно се вкопчваме в спомените и във връзката си с този човек, отричаме истината и отказваме да приемем, нещата такива, каквито са.

Как да постъпим, за да осъзнаем по-бързо раздялата?

На първо място трябва да спрем да се самозалъгваме, да си правим илюзии, да си мечтаем, че всичко ще се оправи, че може би „той е объркан в момента, но ще се осъзнае и ще се върне”. Приемането на фактите е първата и най – важна крачка към нашето душевно изцеление.

598

Втора фаза – „Няма да го позволя!”

Това е онзи етап, когато сме успели леко да се съвземем от безграничната скръб, приели сме положението и сега сме силно мотивирани да си върнем „любовта на живота ни”. По – принцип няма нищо лошо в това, стига да преценим правилно ситуацията – Дали наистина има шанс той да се върне в живота ни? Дали си струва да се борим? Дали наистина го искаме? Колкото и да е трудно трябва да направим трезва преценка и след като си отговорим на гореспоменатите въпроси, едва тогава да предприемаме някакви действия.

Как да постъпим и да продължим напред?

Според психолозите, отчаяните обещания, постоянното ридание, опитите да го изкушим сексуално и т.н. може да имат ефект, но обикновено той е краткотраен. Любимия ни се връща за ден, два… седмица или две… но по правило сериозната раздяла е необратима и всеки опит да задържим партньора само го пропъжда още по – настойчиво в бягство.

Трета фаза – „Нищо вече няма смисъл…”

Това е онзи момент, в който изпадаме в абсолютна апатия, примирени и обезкуражени, нямаме желание за абсолютно нищо, потъваме в черната дупка на страховитото отчаяние и се питаме „Защо изобщо ставам сутрин?”. Занемаряваме себе си, контактите с приятелите са прекратени, жилището е мръсно, работата се върши с нежелание и „през пръсти”. Може би най – тежкия и най – труден за преодоляване етап.

Как да постъпим, за да открием сили и смисъл

Трябва да забравим за сантименталните пътешествия в миналото. Нека не се ровим в спомените, не ходим на места, които са били любими на двама ни, не пускаме „нашата” песен, не си приготвяме любимата на двама ни храна и т.н. Съвсем целенасочено трябва да отбягваме тези неща – да се дистанцираме от спомените и „ритуалите”, които сме имали. Колкото и да не ви се вярва времето наистина лекува и когато един човек е далече от очите, неизбежно се отдалечава и от сърцето. Да си дадем време и да се съсредоточим върху себе си. Оглеждайки се в огледалото най – вероятно ще установим, че сме се занемарили. Време е да променим това, да се погрижим за външния си вид, да се поглезим, ако трябва да приложим „шопинг терапия”. Каквото и да си говорим – ние сме жени, подобни изживявания винаги повдигат духа ни. Самотата не е добрo решение – най – добре би било да сме сред хора, приятели, да общуваме с нови лица.

Раздялата

Четвърта фаза – „Живота продължава”

Ето го момента, в който тръгваме нагоре. Постепенно желанието ни за живот се връща, мислим все по – малко и все по – рядко за бившия, дори си задаваме въпроса „Как въобще съм го обичала?” или „Какво толкова съм видяла в него?”. Осъзнали сме факта, че не е партньора този, който може да ни направи щастливи. Единствено самите ние можем да постигнем това.

Как да постъпим при раздяла?

Психолозите съветват да внимаваме в този етап и да не се впускаме в излишни сексуални приключения, като че ли до сега сме били „вързани на въже”. Разбира се контактите с нови хора, флирта с отсрещния пол, излизането по срещи и т.н. са все хубави и позитивни неща. Но е добре да бъдем малко по – внимателни и да не избързваме да се впускаме в нова връзка само защото не ни стои сами. Сега е момента, в който можем спокойно и безпристрастно да погледнем нещата от дистанцията на времето, а нищо чудно да стигнем до извода, че това е било най – доброто решение и за двама ни.

Автор

Подобни статии

За нас

В дома на един необвързан мъж

  Да надникнем в дома на един ерген Какво представлява един необвързан мъж в представите на жените? Може би повечето си представят, че точно един от все още свободните представители

За нас

Вижте как (не)съзнателно лъжете партньора си и какви бели може да причини това

  Разбира се нямаме предвид така наречените „откровени лъжи” – каква връзка би било тогава? Тук става дума по – скоро за онези неща, които тактично премълчавате, умишлено игнорирате или

За нас

Какво да му подаря за Свети Валентин?

Без значение дали ще празнувате за първа или поредна година Свети Валентин със своята половинка, със сигурност се чудите: Какво да му подаря? Чудите се: Какво да му подаря за

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.