Противозачатъчните причиняват глаукома?

Противозачатъчните причиняват глаукома?

 

Противозачатъчните причиняват глаукома?

Употребата на противозачатъчни хапчета неизменно има своите предимства – по – свежа и здрава кожа, облекчени симптоми на ПМС (Предменструален синдром) и естествено предпазват от забременяване. Разбира се както всички медикаменти и тук съществуват известни рискове, но при проведено наскоро изследване резултатите се оказват доста изненадващи. За първи път подобна информация излиза на яве… Става дума за следното – учените са открили, че жени, които приемат орално контрацептиви в продължение на 3 години или повече са с повишен риск от развитието на глаукома.

За тези от вас, които не знаят, нека направим леко отклонение от темата и да поясним какво е глаукома – това е необратимо заболяване, което води до увреждане на зрителния нерв, намаляване на зрението, а нерядко до пълна слепота. Засяга най – вече хора в по – напреднала възраст (над 60 г.), но не са малко и случаите на глаукома при по – млади индивиди.

eye_2738378b

Но да се върнем на темата. Разглеждайки данните от проучване на над 3400 жени, на възраст над 40 години, изследователите установили, че жените използвали противозачатъчни (орални) в период от 3 или повече години, са диагностицирани два пъти по – често с очното заболяване, в сравнение с онези, които са ползвали други методи за предпазване от бременност. Учените все още не са много сигурни как двете (глаукома и противозачатъчни) са взаимосвързани, но има предположения, че промяната на нивата на хормоните в тялото оказва влияние и играе роля в развитието на болестта.

И все пак специалистите призовават да не бързате да изхвърляте контрацептивите си. За успокоение на жените, които приемат орално хапчета против забременяване, те казват, че на този етап резултатите не са надеждни и повод за тревога все още няма. Предстоят да бъдат направени още изследвания, но е добре да се има предвид, че оралните контрацептиви може да са рисков фактор, който в съчетание с други признаци (повишено очно налягане, фамилна обремененост), не бива да бъде подценяван. Това е въпрос, който трябва да обсъдите с офталмолога си.

Противозачатъчните причиняват глаукома

В крайна сметка не бива да се забравя, че противозачатъчните са хормонални таблетки, а именно хормоните са тези, които контролират до голяма степен процесите в организма. Постоянно високите нива на даден хормон, биха могли да имат негативен ефект върху здравето особено в дългосрочен план. Има твърдения, че колкото по – дълго една жена приема контрацептиви, толкова по – висок е риска от развитие на рак на шийката на матката или рак на гърдата, като това може да се случи години след прекратяване на приема.

Ето защо е препоръчително да обсъдите въпроса със специалист преди да прибегнете към употребата на контрацептиви. Не бъдете предубедени, но бъдете разумни – това е съвета на лекарите.

 

Автор

Подобни статии

Красива

Лесна прическа за дълга коса. Подходяща за всяки повод

Пордължаваме на тема коси и прически! Идва лятото, зимните шапки ще ги оставим в гардероба и ще отворим път на красивите летни прически. Предлагаме ти лесна за изпълнение (ако имаш още

Здрава и красива

Грижа за вашия сутиен

  Купили сте си нов сутиен и се чувствате секси, красива. След колко  време, обаче, той започва да се захабява или деформира? Ще се разтегене, ще пострадат тъканите му или

Здраво тяло

Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

  Какво говорят очите за здравословното ни състояние? Според специалистите очите освен „огледало на душата” се оказват и показател за цялостното здравословно състояние на организма. Различните изменения сигнализират за различни

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.