Полезни свойства и приложения на бамбука

Полезни свойства и приложения на бамбука

 

Бамбукът е богат на минерали и е с високо съдържание на фибри, който може да бъде чудесно и перфектно допълнение към всяка хранителна, добре балансирана диета. Той предлага голямо разнообразие от различни аминокиселини, включително осемте вида, които хората получават от хранителни източници, тъй като тялото не произвежда само. Ако включите бамбука в менюто си, можете да си набавите тези аминокиселини само от една порция, вместо да ви се налага да изядете няколко от различни видове плодове и зеленчуци.

Повечето хранителни вещества се намират в младите бамбукови клонки,които са нежни и вкусни зеленчуци. След като се втвърдят те практически са негодни за консумация. Младите издънки се използват в различни рецепти, дори и за супа. Произвежда се и бамбуков оцет, включително и за медицински цели, с него се лекуват различни разтройства на стомаха.

бамбука

По подобие на плодовете и зеленчуците, бамбуковите издънки също са сезонни. Те израстват само през пролетта и не са достъпни целогодишно.

Бамбуковите издънки стават все по-популярни и използвани в много страни и причина за събирането на реколтата от местните жители, освен като източник на храна е и икономическа. Селските райони разчитат на бамбука като средство за приходи.

pattaya_grill_bamboo_shoots

Като лекарство той може да се използва за различни заболявания, като чревни нарушения и диария, подпомага здравословните функции на тялото, регулира менструалния цикъл, а листата имат анти – спастичен ефект. Издънките помагат в усвояването на протеини и може да стимулира стомашната функция. Много от тези твърдения обаче не са напълно подкрепени с научни доказателства, но на практика използването му в някои култури в продължение на векове е доказва неговата ефективност.

Бамбукът расте бързо, много е здрав и траен и намира приложение като строителен материал. Той е идеално допълнение към всеки дом или градина. Произвеждат се и много продукти изработени от бамбук като мебели, фенери и сувенири. Практически от него може да се направи почти всичко за което се сетите. Уникално растение, с което мечката панда се храни от векове. Независимо дали търсите лекарство за стомаха си, хубаво изработени мебели или красиво допълнение към пейзажа на двора, бамбука има какво да ви предложи.

Автор

Подобни статии

Свободно време

Кучета vs. Лимони

  Давали ли сте на домашния любимец да пробва лимон? Ако не сте, време е! Реакцията му може да ви учуди и разсмее до сълзи. В клипчето може да видите

Рецепти

Вкусна гъбена супа

    Прияла ви се е гъбена супа? Ето една лесна рецепта, за да си я приготвите сами у дома. Необходимите продукти са: ½ кг пресни гъбки 1 глава крумид лук

Любопитно

Пазаруването онлайн – част от ежедневието

  Според много хора, пазаруването онлайн е купуване на сляпо. Някои категорично заявяват – „Без да видя и пипна, няма да купя“. Е, освен физическото присъствие, на пазаруващия му трябва

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.