Никулден – един от най – значимите православни празници

Никулден – един от най – значимите православни празници

 

На 6 декември отбелязваме един от най – значимите православни празници – Никулден. Посветен на Свети Николай Мирликийски (покровител на банкерите, моряците, търговците и пътешествениците) празникът се счита за национален и се празнува не само от именниците (Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо и т.н.), но и от останалите семейства. Традициите повеляват на този ден на трапезата да присъстват рибни гозби, като едно от най – често приготвяните ястия това е шаран пълнен с орехи.

Свети Николай е силно почитан от хората образ, на който са приписвани какви ли не свръхестествени качества. Смята се, че той е имал криле, можел да лети и освен това имал способността да бъде едновременно на няколко различни места. Според вярванията Бог му е дал силата да спасява изпадналите в беда пътешественици или моряци, като усмирява морските бури и стихии. Поверията гласят, че когато се строи нова лодка или кораб е необходимо да се вгради икона на Свети Николай, за да пази от беди и нещастия.

sveti-nikolay

Народни вярвания свързани с празника

Според народните вярвания жените трябва да бъдат изключително внимателни при почистването на рибните люспи. Смята се, че ако люспа падне на земята и някой стъпи върху нея ще го споходи лоша болест или смърт. Най – голямата люспа от шарана се прибира в портфейла, като се смята, че това ще донесе пари и благополучие на семейството през годината.

Тилната кост от главата на рибата също е натоварена с определена символика – тя наподобява кръст и трябва да бъде запазена, като се смята, че по този начин ще бъдат предпазени децата в семейството от болести.

Има поверие, което гласи, че именно Свети Николай е носителя на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. Действително обикновено красива, снежна покривка затрупва земята едва в дните след 6-ти декември.

Според друго поверие Свети Николай използвал шаран за да запуши дупката в потъваща лодка, което прави присъствието на тази риба на празничната трапеза почти задължително.

Традиции и обичаи

Никулден

Традициите повеляват на Никулден масата да бъде богата и отрупана с ястия, предимно от риба (шаран или друга риба, но да е задължително с люспи). Рибник (шаран обвит и изпечен в тесто), обреден хляб, шаран пълен с ориз и орехи и т.н. – все ястия, които присъстват на празничната маса. Понеже Никулден съвпада с времето на Коледните пости на трапезата освен риба се поставят и други постни ястия – боб, пълнен пипер с ориз, пълнени сарми, царевица, варено жито и т.н.

В къщата на именника на Никулден идват гости за да покажат своето уважение, като не е задължително преди това да са били поканени. Може би сте чували израза „На имен ден не се кани”… Трапезата не се раздига до късно през нощта, за да може да е на разположение на домакините и гостите. Според обичая домакинята/домакинът прикадява трапезата с тамян, след което вдига питата над главата си и я разчупва. На празничната маса е позволено и присъствието на червено вино.

nikuldennikuldennikuldenНа този ден, според традициите, момичетата, които все още не са омъжени и това им предстои сутрин ходят на църква, а вечер играят хоро хванати за ръце. Младежите и техните родители, наблюдавайки ги отстрани, си избират булка.

В навечерието на Никулден пожелаваме приятно изкарване на именниците и всички останали, които ще отбележат празника и нека Свети Николай ви пази и закриля!

Автор

Подобни статии

Любопитно

Sofia Rocks 2013

  Грандиозното събитие Sofia Rocks 2013 ще се проведе на 26-ти юли в столицата София. В програмата на рок фестивала са включени банди, сред които траш метъл групата Hamatom, прогресив метъл

Любопитно

Мъдри мисли от велики хора

  Мъдри мисли от велики хора Някои хора са вечни. Те никога няма да бъдат забравени, защото хората ще ги обичат и уважават вечно, независимо дали са още сред нас

Здраво тяло

Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен

  Ефектът на газираните напитки върху сърцето е пагубен! Всеки знае, че пиенето на газирани напитки оказва неблагоприятен ефект върху размера на талията, оказва се обаче, че газираното не е особено

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.