Никулден – един от най – значимите православни празници

Никулден – един от най – значимите православни празници

 

На 6 декември отбелязваме един от най – значимите православни празници – Никулден. Посветен на Свети Николай Мирликийски (покровител на банкерите, моряците, търговците и пътешествениците) празникът се счита за национален и се празнува не само от именниците (Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо и т.н.), но и от останалите семейства. Традициите повеляват на този ден на трапезата да присъстват рибни гозби, като едно от най – често приготвяните ястия това е шаран пълнен с орехи.

Свети Николай е силно почитан от хората образ, на който са приписвани какви ли не свръхестествени качества. Смята се, че той е имал криле, можел да лети и освен това имал способността да бъде едновременно на няколко различни места. Според вярванията Бог му е дал силата да спасява изпадналите в беда пътешественици или моряци, като усмирява морските бури и стихии. Поверията гласят, че когато се строи нова лодка или кораб е необходимо да се вгради икона на Свети Николай, за да пази от беди и нещастия.

sveti-nikolay

Народни вярвания свързани с празника

Според народните вярвания жените трябва да бъдат изключително внимателни при почистването на рибните люспи. Смята се, че ако люспа падне на земята и някой стъпи върху нея ще го споходи лоша болест или смърт. Най – голямата люспа от шарана се прибира в портфейла, като се смята, че това ще донесе пари и благополучие на семейството през годината.

Тилната кост от главата на рибата също е натоварена с определена символика – тя наподобява кръст и трябва да бъде запазена, като се смята, че по този начин ще бъдат предпазени децата в семейството от болести.

Има поверие, което гласи, че именно Свети Николай е носителя на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада. Действително обикновено красива, снежна покривка затрупва земята едва в дните след 6-ти декември.

Според друго поверие Свети Николай използвал шаран за да запуши дупката в потъваща лодка, което прави присъствието на тази риба на празничната трапеза почти задължително.

Традиции и обичаи

Никулден

Традициите повеляват на Никулден масата да бъде богата и отрупана с ястия, предимно от риба (шаран или друга риба, но да е задължително с люспи). Рибник (шаран обвит и изпечен в тесто), обреден хляб, шаран пълен с ориз и орехи и т.н. – все ястия, които присъстват на празничната маса. Понеже Никулден съвпада с времето на Коледните пости на трапезата освен риба се поставят и други постни ястия – боб, пълнен пипер с ориз, пълнени сарми, царевица, варено жито и т.н.

В къщата на именника на Никулден идват гости за да покажат своето уважение, като не е задължително преди това да са били поканени. Може би сте чували израза „На имен ден не се кани”… Трапезата не се раздига до късно през нощта, за да може да е на разположение на домакините и гостите. Според обичая домакинята/домакинът прикадява трапезата с тамян, след което вдига питата над главата си и я разчупва. На празничната маса е позволено и присъствието на червено вино.

nikuldennikuldennikuldenНа този ден, според традициите, момичетата, които все още не са омъжени и това им предстои сутрин ходят на църква, а вечер играят хоро хванати за ръце. Младежите и техните родители, наблюдавайки ги отстрани, си избират булка.

В навечерието на Никулден пожелаваме приятно изкарване на именниците и всички останали, които ще отбележат празника и нека Свети Николай ви пази и закриля!

Автор

Подобни статии

Любопитно

Днес е Видовден.

Днес е Видовден. Видовден е посветен на здравето на очите и виждането.  В областта Граово в навечерието на Видовден поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на растението вида

Любопитно

7 от най-новите сексуални открития

Сексът и изживяванията под завивките са тема, която е доста широко дискутирана и подлагана на какви ли не проучвания от изследователите. С цел подобряване качеството на интимния живот, както и

Любопитно

Интересни факти – само за хора с повишено чувство за хумор

  Това са интересни факти само за хора с повишено чувство за хумор Знаете, че из интернет в момента е пълно с информация, която уж е потвърдена от учените. Това

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.