Нещо се обърка – диагноза анорексия невроза

Нещо се обърка – диагноза анорексия невроза

 

Кога се поставя диагноза анорексия невроза? За анорексия говорим, когато телесната маса е с тегло 15% или повече под нормата.

В какво се изразява заболяването? Това е по – скоро психично заболяване, при което се наблюдава постоянна загуба на тегло и нереалистични представи за собствения външен вид. Обикновено болните от анорексия изпитват неописуем страх от напълняване, изключително критични са към теглото и външния си вид, имат нереално ниска самооценка обоснована само на теглото, отричат проблема пред себе си и пред близките си, ограничават храната до максимум, спазват постоянни диети, стига се до депресия, самонараняване и дори опити за самоубийство. Понякога се наблюдава и предизвикано повръщане или прекомерна употреба на диуретици, отново с цел отслабване.

анорексия невроза

Какви са физическите прояви на болестта? Анорексия невроза е много опасна болест и не бива да се подценява. Когато не се вземат мерки на време, при 18 – 20% от болните изхода е фатален. Уврежда сърдечно – съдовата система и бъбреците, което обикновено става причина за леталния край. Освен изключително ниското тегло се наблюдава и отпадналост, главоболие, косопад, суха кожа, липса на менструация (при жените), понижено либидо или импотентност (при мъжете), чупливи нокти, рушене на зъбите, по – ниска телесна температура, запек, проблеми с кръвообръщението, сърдечна аритмия и т.н. В по – напреднал стадий на това заболяване, се появяват и още по – тежки усложнения, като например мозъчно увреждане и остеопороза.

anorexia-nervosa-image

Какви са причините за заболяването? В общественото пространство, като че ли е наложено схващането, че спазването на неадекватни и безразборни диети е главната причина за развитие на анорексия невроза. Това обаче, в голяма част от случаите се оказва невярно. Рязкото ограничаване на храната и спазването на всевъзможни диети е по – скоро следствие на психичното разстройство (каквото е анорексията), отколкото причина за него. Истинските причини за развитието на анорексия са строго индивидуални и обикновено са свързани с проблеми в обкръжаващата среда на болния (семейство, приятели, колеги, съученици и т.н.), незадоволство от отношението на останалите към него, проблеми в интимния живот и др. Анорексиците са убедени, че отслабването ще промени живота им значително в положителна посока, ще ги направи по – харесвани и по – щастливи. Тези натрапчиви мисли, обсебват изцяло съзнанието на болните и те губят реална представа за теглото си, свалянето на килограми се превръща в цел на съществуването им.

Perth-Physiotherapy-for-Anorexia

Лечение на анорексия невроза – лечението е изключително трудно и изисква съвместната работа на психолози и диетолози. Обикновено се налага болните принудително (със съдействието на близките) да се лекуват и да се следят строго за спазването на хранителния режим изготвен от диетолозите.

 

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Премахване на целулит

Премахване на целулит Целулита е доста срещан проблем особено при дамите. Причините за появата му могат да бъдат от най-различно естество. Някой от най-разпространените причинители на т.нар. портокалова кожа са:

Здраво тяло

Хламидиите – потайните вредители

  Хламиидите  са едни от най-разпространените бактерии, които причиняват венерически заболявания. Интересното при тях е, че хламидозата протича почти безсимптомно. Това е и причината, поради която лекарска помощ се търси

Здраво тяло

Чудните действия на вазелина

  Асоциацията на повечето хора когато чуят думата вазелин буди смях, сещайки се за общопознатото му приложение. Всъщност може би е време да развенчаем мита, че той има действието на

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.