Най-красивите европейски метростанции и тунели

Най-красивите европейски метростанции и тунели

 

Какво си представяте, когато чуете думичката „метростанция”. Може би едно мрачно, мръсно и леко плашещо място. По този начин са представени метростанциите и в повечето филми, а особено в ужасите.

Не е тайна обаче, че вече много от тези места са направении поедин много по-различен съвременен начин, поддържани са и дори приятни. Някъде може да откриете магазинчета, пейки, където да почакате метрото и още другиизненади.

Щи ви представим един различни метростанции, изпъкващи, цветни, модерни, толкова красиви, че чак ще ви се прииска да ги посетите.

Линия А в Прага, Чешка Република

Prague3 20090908173420_prague2
Красива Прага – това е мястото, където много хора  си мечтаят да посетят. Тя винаги има с какво да ни изненада. Едно интересно място там са тунелите в пражката Линия А. Те са покрити с цветна мозайка от метални плочки с различен профил и цвят – златно, сребърно, зелено, синьо и червено; цветовете са различни за всяка станция.

Станция Драсанес, Барселона, Испания

drassanes1 drasanes
Блестяща и отворена във футуристичен стил, новият вид на станция Драсанес в Барселона е напълно различен от тъмната инфраструктура от 1968 година. Реновираната от архитектите от ON-A Arquitectura станция показва леко бяло стъкло, подсилено с бетонна обвивка, монтирано направо върху старите повърхности.

Метрото на Стокхолм, Швеция

stockholm-subway-20 Stockholm_subway_kth_20050808_001 1.resim 001b2aey stockholm-subway9
Невероятните метротунели на Стокхолм разкриват станции, които превръщат суровата скала в истинско архитектурно произведение, покрито с изкуствени повърхности, карайки посетителя да се чувства като в пещера.
Някои от скалните стени и тавани са изрисувани със стенописи, а във всички 100 метростанции в града има творби на 140 художници.

У-бан(U-Bahn), Мюнхен, Германия

2008-12-05_11;28 2921899569_cfd7bcbee9 Munich_subway_Lehel

У-банът в Мюнхен е известен със своята разноцветност, неговите тунели и станции често са боядисани в цветовете на дъгата. Началото на мюнхенското метро се поставя през 1972 година и оттогава са изградени около 100 санции в целия град, като много от тях са просторни и с модерен дизайн и осветление.

Nuevos Ministerios, Мадрид, Испания

44394809_2f84a779f8 metro-madrid
Мадридското метро е забележително с две неща: масивните платна с градски пейзажи, монтирани по стените, което кара пътниците да си представят, че са над земята, и гигантските очи, които наблюдават заплашително от подпорните стълбове. Тези особености, съчетани с име като „Нови министерства“ правят станцията доста застрашителна.

Станция Киевская, МоскваРусия

5 Moscow - Kievskaya HDR 01 40138079
Няма друга толкова богато украсена станция, каквато е метростанцията на московското метро в район Дорогомилово.
Дизайнът, който включва мрамор, декоративни полилеи, златни детайли, спираловидни елементи, мозайки и фрески, е избран с открит конкурс и станцията е построена през 1954 година. Мозайките изобразяват единството на Русия и Украйна.
Метрото в Билбао, Испания

Subway Metro-Bilbao
Направено по проект на архитектурното бюро Foster + Partners, метрото в Билбао е утрамодерно, с неговите тръбни гладки входове от нивото на улицата и много стомана в подземната част. Известни като „Фостеритос“ (Fosteritos), входовете на метрото вече се превърнаха в емблематична част от градската архитектура.

Станция Толедо, Наполи, Италия

метростанции napoli-toledo-metro-station-mosaics-7

Тази уникална станция е на главната търговска улица в Наполи. Заслужава си човек да се разходи специално, за да види това артистично творение. Тя е най-дълбоката станция и слиза 50 метра под земята.

Автор

Подобни статии

Спорт и диети

Как да се научим да караме ски?

  Как да се научим да караме ски?          Карането на ски е предизвикателство за всеки от нас и точно в това се крие чарът на този

Красива

Грижа за вашия сутиен

  Купили сте си нов сутиен и се чувствате секси, красива. След колко  време, обаче, той започва да се захабява или деформира? Ще се разтегене, ще пострадат тъканите му или

Любопитно

6 предимства на купуването на лекарства от онлайн аптека

  Пазарували ли сте си някога от онлайн аптека?  Интернет навлиза все повече и повече в живота и ежедневието ни и ако в началото го използвахме главно, като форма на общуване, днес

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.