Малко повече за пилатес упражненията

Малко повече за пилатес упражненията

 

Какво е пилатес? Това е метод на тренировка наподобяващ йога. Разработен е от Джоузеф Пилатес и набляга на балансираното развитие на тялото, чрез упражнения за разтягане, гъвкавост и сила. За разлика от фитнес програмите, в които се работи за определена група мускули, пилатес разглежда тялото като едно цяло. Целта на пилатес упражненията е облекчаване на стреса, повишаване на издръжливостта, постигане на равновесие и подобрено кръвообръщение. Едно от предимствата на метода е че работи за широк кръг от хора – атлети, танцьори, жени възстановяващи се от бременност, хора в по – напреднала възраст, както и хора, които имат нужда от рехабилитация.

Какви са ползите от пилатес? Хората практикуващи метода, съобщават, че правят всичко с повече лекота и грациозност на движенията. Освен това пилатес подобрява стойката, прави тялото по – гъвкаво, а фигурата по – стройна, укрепва мускулите, тонизира целия организъм, подобрява способността за пазене на равновесие и координацията на движенията. По специално пилатес упражненията дават мускулна сила и издръжливост в областта на корема, краката, ръцете, бедрата и гърба.

pilates

Някои от основните принципи на пилатес са:

Концентрация – упражненията пилатес изискват пълна концентрация през цялото време. Необходимо е вниманието да се фокуса единствено върху плавността на движенията. Според някои проучвания упражненията пилатес оказват благоприятен ефект и облекчават симптомите на болестта на Паркинсон.

Контрол – цялата концепция на метода пилатес се основава на идеята за контрол над мускулите. Нищо в този метод не е случайно. Причината поради, която трябва да се концентрирате толкова добре е, че единствено по този начин ще сте способни да упражните контрол над тялото си във всеки един аспект.

пилатес

Лекота и грациозност на движенията – една от целите на метода е постигането на елегантност и прецизност чрез по – плавни преходи в движенията. Философията на пилатес е такава, че всички движения трябва да започват и да бъдат координирани от центъра на тялото (обхваща корем, горна и долна част на гърба, бедра, задни части и вътрешна част на бедрата) и да са в посока на вън към крайниците.

Прецизност – прецизността е от съществено значение в метода пилатес. Много е важно упражненията да се изпълняват правилно. В противен случай голяма част от ползите, които носят, се губят. Основен принцип на пилатес е, че ще получиш много повече сила от няколко енергични, точни и перфектно изпълнени движения, отколкото от хиляда апатични, мързеливи и неправилно изпълнени упражнения. Целта на всичко това е в крайна сметка тази прецизност да бъде пренесена и в ежедневието, където ще бъде от много голяма полза.

Дишане – дишането също е изключително важно, когато става дума за пилатес. Целта е да се увеличи приема на кислород и той да бъде доставен до всяка част от тялото. Правилното пълно вдишване и издишване според Джоузеф Пилатес има пречистващ и ободряващ ефект. По време на вдишване коремът е прибран и стегнат, а гърдите се издуват. Вдишва се през носа, издишва се през устата. Бавно, равномерно, с кратко задържане на дъха – това е правилното дишане според метода пилатес.

 

Автор

Подобни статии

Спортувай активно

Фитнес митове, които пречат на тренировките ти

  Някои фитнес митове се разпространяват от толкова дълго време, че хората ги смятат погрешно за верни. Мит: Вдигането на тежести ще те направи прекалено мускулеста Истината: Не се притеснявай!

Диети

Вегетариански диети – за прочистване на организма и отслабване

  Вегетариански диети – за прочистване на организма и отслабване Вегетарианските диети са изключително добър начин за детоксикация и прочистване на организма от тежките храни и натрупаните вредни вещества и

Диети

90 дневната диета

  90-дневната диета е една от най-известните и нашумели начини за сваляне на килограми. Много дами се питат "как да отслабна", а 90-дневната диета е един чудесен начин за това.

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.