Малко повече за пилатес упражненията

Малко повече за пилатес упражненията

 

Какво е пилатес? Това е метод на тренировка наподобяващ йога. Разработен е от Джоузеф Пилатес и набляга на балансираното развитие на тялото, чрез упражнения за разтягане, гъвкавост и сила. За разлика от фитнес програмите, в които се работи за определена група мускули, пилатес разглежда тялото като едно цяло. Целта на пилатес упражненията е облекчаване на стреса, повишаване на издръжливостта, постигане на равновесие и подобрено кръвообръщение. Едно от предимствата на метода е че работи за широк кръг от хора – атлети, танцьори, жени възстановяващи се от бременност, хора в по – напреднала възраст, както и хора, които имат нужда от рехабилитация.

Какви са ползите от пилатес? Хората практикуващи метода, съобщават, че правят всичко с повече лекота и грациозност на движенията. Освен това пилатес подобрява стойката, прави тялото по – гъвкаво, а фигурата по – стройна, укрепва мускулите, тонизира целия организъм, подобрява способността за пазене на равновесие и координацията на движенията. По специално пилатес упражненията дават мускулна сила и издръжливост в областта на корема, краката, ръцете, бедрата и гърба.

pilates

Някои от основните принципи на пилатес са:

Концентрация – упражненията пилатес изискват пълна концентрация през цялото време. Необходимо е вниманието да се фокуса единствено върху плавността на движенията. Според някои проучвания упражненията пилатес оказват благоприятен ефект и облекчават симптомите на болестта на Паркинсон.

Контрол – цялата концепция на метода пилатес се основава на идеята за контрол над мускулите. Нищо в този метод не е случайно. Причината поради, която трябва да се концентрирате толкова добре е, че единствено по този начин ще сте способни да упражните контрол над тялото си във всеки един аспект.

пилатес

Лекота и грациозност на движенията – една от целите на метода е постигането на елегантност и прецизност чрез по – плавни преходи в движенията. Философията на пилатес е такава, че всички движения трябва да започват и да бъдат координирани от центъра на тялото (обхваща корем, горна и долна част на гърба, бедра, задни части и вътрешна част на бедрата) и да са в посока на вън към крайниците.

Прецизност – прецизността е от съществено значение в метода пилатес. Много е важно упражненията да се изпълняват правилно. В противен случай голяма част от ползите, които носят, се губят. Основен принцип на пилатес е, че ще получиш много повече сила от няколко енергични, точни и перфектно изпълнени движения, отколкото от хиляда апатични, мързеливи и неправилно изпълнени упражнения. Целта на всичко това е в крайна сметка тази прецизност да бъде пренесена и в ежедневието, където ще бъде от много голяма полза.

Дишане – дишането също е изключително важно, когато става дума за пилатес. Целта е да се увеличи приема на кислород и той да бъде доставен до всяка част от тялото. Правилното пълно вдишване и издишване според Джоузеф Пилатес има пречистващ и ободряващ ефект. По време на вдишване коремът е прибран и стегнат, а гърдите се издуват. Вдишва се през носа, издишва се през устата. Бавно, равномерно, с кратко задържане на дъха – това е правилното дишане според метода пилатес.

 

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Празниците и голямото ядене!

  Да си поговорим за празниците и голямото ядене Искате на празниците да се отпуснете, да хапвате и пийвате, без да се притеснявате от килограмите? Няма проблем – може! Със

Диети

Диета с кисело мляко

  Киселото мляко е изключителен хранителен продукт. Той се получава следствие на ферментацията на прясното мляко с добавена закваска (подкваса, квас). Ние, в България сме известни с това млечно произведение

Спорт и диети

Време за отслабване!

Ех, защо не може да се случват така нещата – времето за отслабване да бъде приятно, забавно и…кратко? Може би, скоро науката ще успее да изобрети нещо и да ни

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.