Как медитацията ни влияе положително и как да я практикуваме?

Как медитацията ни влияе положително и как да я практикуваме?

 

Знаете ли какво точно е медитацията и как тя може да ви помогне да се справите със стреса, умората и болестите?

Знаете ли, че медитирането е един приятен и лесен начин да възстановите душевния си баланс и да почувствате по-хубавата страна на живота?

Сигурни сме, че много от вас не са запознати както с произхода и значението на медитацията, така и с нейните немалко ползи.

медитацията

Тя е подход, който може да помогне на всеки да се пребори със здравословните си проблеми, стреса и тревогата със силата на мисълта и съзерцаването.

Едно от най-важните неща при медитация е тишината – това е точката, след която можеш да превъзмогнеш сетивата си и мислите си, и да почувстваш съществуването на своята душа и как тя се свързва с външния свят.

Всъщност това така наречено „духовно изкуство” възниква преди повече от 3000 години. Някои форми на медитацията са използвани от първите християни, но повечето от познатите ни днес идват от Изтока.

Още преди много години хората са се научили да откриват истинското си „аз”, да се чувстват добре в собствените си тяло и дух. Те преоткривали света като по-този начин дори успявали да се излекуват от много болести, както и депресия.

images

Много са полезните ефекти от медитацията. Ето и една малка част от тях:

·         Когато медитирате, вие постигате баланс на физическото, емоционалното и умственото здраве

·         Чувствате дълбока релаксация и цялостно усещане за добро разположение

·         Медитацията се бори срещу стрес и депресия

·         Лекува страхове и негативни мисли

·         Подобрява концентрацията и мисловната дейност

·         Повишава мотивацията

·         Увеличава нивото на серотонина, който въздейства върху настроението и поведението на човека

·         Нормализира кръвното налягане

·         Мотивацията лекува както физическото, така и душевното състояние на човека

sharma-obesity-meditation1

Как да медитирате?

Медитацията не е толкова трудна колкото си мислите. Най-важното при нея е да бъдете много упорити и постоянни.

Всеки ден се опитайте да отделяте два пъти по 10-20 минути за медитация – веднъж сутрин и веднъж вечер. Опитайте се да превърнете това в свой навик.Изберете време, когато няма да бъдете преуморени. Избягвайте медитирането непосредствено след хранене или когато ви се спи.

Най-добре е да медитирате на някое тихо и усамотено място, където няма да ви безпокоят. Изключете телевизори, компютри, дори и телефоните, за да си създадете спокойна и приятна атмосфера. Опитайте да медитирате по едно и също време и на едно и също място – това улеснява медитацията и я прави по-резултатна.

Каква техника да изберете?

Естествено това е индивидуален избор и всеки решава как точно да протече времето му за медитация.

Има много методи, които може да изпробвате и сами да усетите действието им.

Може да седнете на пода или на възглавница, като гледате стойката ви да бъде изправена. Заемете поза, удобна за вас, затворете очи и няколко пъти вдишайте и издишайте бавно и дълбоко. Опитайте се докато правите това, да преминете през цялото си тяло и да освободите ненужното напрежението. Същото направете и с ума си – изгонете всички лоши и тревожни мисли, отново бавно вдишайте и издишвайте.

Техники на медитацията

ВСЛУШВАНЕ

Това е една от най-често практикуваните техники. При нея, вие просто се отпускате и  наблюдавате всичко, което се случва. Каквото и да се случи, отбелязвате го и го оставяте „настрани”. Вслушвате се във всяка една мисъл, която ви дойде на ум.

В звуците, които чувате. Влушвате се дори в собственото си дишане. Ако в първия момент ви е трудно, опитвайте се да си ги представяте и тогава да се вслушвате.

images (1)

МЕДИТАЦИЯ ЗЛАТНА СВЕТЛИНА

Най-важното при нея е, че когато сте се подготвили за медитиране, настанили сте се удобно, започвайки да вдишвате, трябва да си представете голяма светлина, навлизаща през главата в тялото ви, все едно че слънцето е близо до главата ви.

Тази златна светлина ще ви помогне да се почувствате по-добре тялом и духом. Тя ще пречисти цялото ви тяло и ще го напълни изцяло с творческа енергия. Това е мъжка енергия.
А когато издишвате, представете си точно обратното: тъмнина, тъмна река, навлизаща отдолу до горе по цялото ви тяло излизаща през главата. Това е женска енергия. Тя ще ви утеши, ще ви избави от негативната енергия и ще ви успокои. 

meditation-omharmonics1

МЕДИТАЦИЯ ГИЛОТИНА
Една доста интересна и дори може да ви се стори луда техника за медитиране. Точно тя обаче има много въздействащ ефект върху ума, душата и тялото.

Всичко, което трябва да правите е да вървите, мислейки, че главата ви я няма, имате само тяло. След това седнете и продължавайте да мислите, че нямате глава, а само тяло. Непрекъснато си спомняте, че главата я няма. Визуализирайте се без глава.

А защо е нужно всичко това ли? Когато успеете да забравите за главата си, тогава ще ставате все по-центрирани в сърцето. Ще виждате всичко със сърцето това ще ви направи много по-щастливи.

 

Автор

Подобни статии

Свободно време

Играй Судоку Онлайн напълно безплатно

Играйте безплатно Судоку и станете първи в класацията ни.  Не е необходимо да сваляте играта. Изцяло Онлайн базирана игра, започни сега:  

Любопитно

Как да изберем смартфон

  Как да изберем смартфон? В съвременното, техническо общество, няма как да не засегнем темата за модерните устройства. Това са т.нар. смартфони. Дори и децата са наясно как се борави с

Любопитно

Какво да подарим на любимите си хора за Коледа?

  Какво да подарим на любимите си хора за Коледа? Въпрос, който всеки си задава, когато усети аромата на домашни курабийки и види красивите примигващи светлинки.  Ние ще ви дадем

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.