Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

 

Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

Според специалистите очите освен „огледало на душата” се оказват и показател за цялостното здравословно състояние на организма. Различните изменения сигнализират за различни заболявания. Нека видим за какво става дума:

Жълто оцветена склера – когато бялата част на окото (склерата)  има жълтеникав оттенък или дори силно изразен жълт цвят, това означава, че нивото на жлъчния пигмент в кръвта се е повишило. Възможно е да е на лице чернодробно заболяване (напр. хепатит).

close-up-of-beautiful-brown-eyes-wallpapers_38582_1920x1200

Зачервени очи – в повечето случаи този симптом не е тревожен и се дължи на сухота в окото, предизвикана от дългото взиране (съответно и рядко премигване) в телевизор, компютърен екран и т.н. Ветровитото време също може да причини зачервяване на очите.

Изпъкнали очи – този симптом е характерен за така наречената Базедова болест – автоимунно заболяване, което води до подуване на мастната тъкан около очите, както и на очния мускул. Не пренебрегвайте подобен сигнал и най – добре направете консултация с лекар.

Неволно потрепване на клепачите – това е нервен тик, причината за който може да е недостиг на магнезий и излишък на калций в организма или повишена функция на щитовидната жлеза. Ако след посещение при личния лекар се окаже, че причината не е нито една от горепосочените е най – добре да се обърнете към невролог.

Тъмни кръгове около очите – тъмните кръгове най – често не са сигнал за заболяване, а са в резултат на недоспиване или известна дехидратация на организма. Ако са временно явление помислете, дали напоследък не сте използвали нов козметичен продукт – възможно е да става дума за алергична реакция.

Eye_stock_by_MyBurningEyes

Залепнали мигли – конюнктивит или алергична реакция са сред възможните причинители на залепналите мигли. В тези случаи окото отделя секрет, който причинява слепването на миглите. Забележите ли подобен симптом измийте очите с топла вода и ако в рамките на 24 часа не настъпи подобрение се обърнете към лекар.

Торбички – торбичките може да са сигнал за задържане на течности в организма и проблем с циркулацията на лимфната течност. Друга е възможност е отслабване на съединителната тъкан, чиято роля е да противодейства на изпъкването на мастната тъкан и да държи клепачите в дълбочина.

Често възпаление на очите – ако очите ви често се възпаляват специалистите твърдят, че това може да е сигнал за високо кръвно налягане и е необходимо да се консултирате с лекар. Вдигане на тежки предмети, кашлица или друг силен напън също може да причини спукване на капиляр и възпаление.

Автор

Подобни статии

Красива

Екстракт от охлюв – незаменим природен източник на красота

Екстрактът от охлюв в последно време набра доста популярност и нашумя поради своите незаменими качества. Все по – често намиращ приложение в козметичните продукти, той оказва изключително благотворно въздействие върху

Здраво тяло

Магданозът е афродизиак и средство за отслабване

  Едва ли се замисляме колко ползи носи магданоза, когато го поръсваме върху салатата или ястието си. Въпреки това, всяка връзка от растението крие вещества, които оказват мощна подкрепа на

Здраво тяло

Обонянието и миризмите – важни ли са за здравето

  Обонянието и миризмите – важни ли са за здравето Обонянието е едно от сетивата, които имаме, и което оказва огромно влияние върху възприятията ни за заобикалящата среда и не

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.