Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

 

Какво говорят очите за здравословното ни състояние?

Според специалистите очите освен „огледало на душата” се оказват и показател за цялостното здравословно състояние на организма. Различните изменения сигнализират за различни заболявания. Нека видим за какво става дума:

Жълто оцветена склера – когато бялата част на окото (склерата)  има жълтеникав оттенък или дори силно изразен жълт цвят, това означава, че нивото на жлъчния пигмент в кръвта се е повишило. Възможно е да е на лице чернодробно заболяване (напр. хепатит).

close-up-of-beautiful-brown-eyes-wallpapers_38582_1920x1200

Зачервени очи – в повечето случаи този симптом не е тревожен и се дължи на сухота в окото, предизвикана от дългото взиране (съответно и рядко премигване) в телевизор, компютърен екран и т.н. Ветровитото време също може да причини зачервяване на очите.

Изпъкнали очи – този симптом е характерен за така наречената Базедова болест – автоимунно заболяване, което води до подуване на мастната тъкан около очите, както и на очния мускул. Не пренебрегвайте подобен сигнал и най – добре направете консултация с лекар.

Неволно потрепване на клепачите – това е нервен тик, причината за който може да е недостиг на магнезий и излишък на калций в организма или повишена функция на щитовидната жлеза. Ако след посещение при личния лекар се окаже, че причината не е нито една от горепосочените е най – добре да се обърнете към невролог.

Тъмни кръгове около очите – тъмните кръгове най – често не са сигнал за заболяване, а са в резултат на недоспиване или известна дехидратация на организма. Ако са временно явление помислете, дали напоследък не сте използвали нов козметичен продукт – възможно е да става дума за алергична реакция.

Eye_stock_by_MyBurningEyes

Залепнали мигли – конюнктивит или алергична реакция са сред възможните причинители на залепналите мигли. В тези случаи окото отделя секрет, който причинява слепването на миглите. Забележите ли подобен симптом измийте очите с топла вода и ако в рамките на 24 часа не настъпи подобрение се обърнете към лекар.

Торбички – торбичките може да са сигнал за задържане на течности в организма и проблем с циркулацията на лимфната течност. Друга е възможност е отслабване на съединителната тъкан, чиято роля е да противодейства на изпъкването на мастната тъкан и да държи клепачите в дълбочина.

Често възпаление на очите – ако очите ви често се възпаляват специалистите твърдят, че това може да е сигнал за високо кръвно налягане и е необходимо да се консултирате с лекар. Вдигане на тежки предмети, кашлица или друг силен напън също може да причини спукване на капиляр и възпаление.

Автор

Подобни статии

Красива

Малко повече за луничките

  Какво представляват луничките? Луничките са малки пигментни петънца с гладка повърхност. На цвят са светло жълти до тъмно кафяви. Възможно е да са единични или множество, освен това може

Здрава и красива

В сезона на простудите, как да се отървем от неприятната кашлица?

  Мъчи ли ви кашлица? Как да се отървем от нея? Есен – красив сезон характеризиращ се с ярки багри и романтика, но уви и с доста променливото си, непостоянно

Здрава и красива

7 лоши навика, които предизвикват бръчки

  Отърви се от всички лоши навици, които предизвикват бръчки и водят до преждевременно състаряване на кожата.  Бръчките предизвикват ужас у повечето от нас. Когато забележим първите бръчките в областта на

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.