Как се яде суши?

Как се яде суши?

 

Съществуват храни, така наречените деликатеси, които освен, че са много вкусни, ни карат да се наслаждаваме на всяка хапка от тях. Храната се превръща не просто в необходимост, а в истинско удоволствие.

За любителите на „по-специалните” храни, има едно име, което се нарежда на първите места в класацията за най-вкусни деликатеси – суши.

В буквалния смисъл суши е специалитет, който забележително е съчетал  ориз и зеленчуци, завити в сурова риба и печено водорасло, и всичко това, потопено в соев сос и уасаби.

Смята се, че тайната на успеха на тази уникална храна се крие именно във вековната история на алхимията между ориза и оцета, който маринова.

А освен с прекрасния си вкус, сушито се слави и със своите полезни свойства и малкото калории.

sushi61

В едни от най-старите рецепти за суши се спазвали няколко стъпки:

Прясно уловената и изчистена риба първо се поставяла между пластове сол и ориз,

след това била притискана с камък и покривана с капак или кърпа. 
Така рибата ферментирала и след няколко месеца била готова за ядене, а оризът се изхвърлял. 
Приготвена по този начин, тя можело да се съхранява цяла една година.

Суши

Този вкусен специалитет, който е разпространен в Страната на изгряващото слънце – Япония, днес е покорила цял свят и все повече хора обикват вкуса на сушито и го хапват често с повод и без повод.

Има обаче специални начини за поднасяне и консумиране на това ястие, които е хубаво да знаете, за да може да му се насладите още повече.

Затова ние ще ви запознаем с най-разпространените от тях.

Сервиране на суши

Специалитетът се сервира на дървени или лакирани подноси с геометрична форма.

Най-често те са едноцветни или двуцветни, а стилът им е изцяло заимстван от многовековната японска история.
На всеки суши сет се добавя задължително соев сос или уасаби и джинждифил, както и нетрадиционна и екзотична украса. Това не е просто храна, която ще изядеш – това е нещо, на което ще се наслаждават всички твои сетива. Затова и начинът, по който се поднася сушито е изключително важен.

Важна е подредбата и украсата, както и посудата, в която се сервира.

sushi20

Начин на консумиране на суши

Преди да се отдадете на тази изключително вкусна храна, трябва да запомните някои основни правила.

–          В никакъв случай сушито не трябва да се реже с нож или да се боде с вилица –  смята се, че това ще обиди готвача.

–          Най-правилно е да се започне с по-светлите и с по-умерен вкус хапки и след това да се премине към по-тъмните и към тези с по-силно изразен вкус.

–          Сушито никога не се топи в соевия сос от страната на ориза и не се слага прекалено голямо количество от него, защото това ще развали истинския му вкус .

–          Препоръчително е филето от риба да се овкуси със соев сос, за да добие по-приятен вкус, тъй като прясната, сурова риба може да е по-малко вкусна или дори неприятна на вкус без соев сос.

–          В по-добрите ресторанти е проява на лош вкус да добавяш уасаби в соевия сос, тъй като се смята, че готвачът е поставил на всяка хапка нужното количество. 
И ето, че стигнахме до съществената част – яденето.

То може да стане по няколко начина:

С клечки за суши

Ако вече сте се научили да ядете с клечки или просто ви е интересно и искате да опитате, трябва да знаете и да спазвате няколко важни стъпки.

Първо сушито трябва да се завърти настрани на 90 градуса, а след това да се обърне и   със завъртане на китката да се потопи в соевия сос, но от страната на рибата.

Както вече казахме, не прекалявайте със соса, защото това ще развали вкуса и ще го направи по-горчив.

Най-добре потопете само повърхността на рибата, но все пак всеки може да си прецени колко да овкуси сушито, според предпочитанията си.

pregnant-woman-eating-sushi

С пръсти 

Ако предпочетете да ядете суши с пръсти, както е и според традициите, трябва да хванете парчето от двете страни с палеца и средния пръст, едновременно с това да го изправете нагоре с помощта на показалеца и да го обърнете надолу. Може би ви звучи малко сложно, но след няколко опита ще свикнете и дори ще ви е приятно.

how to eat nigiriПотопете сушито в соевия сос от страната на рибата (както вече споменахме), след което завъртете китката си, за да обърнете страната с рибата към вас.

Така вече може да се насладите на прекрасния вкус на японския специалитет.

 

За дами и малки деца

Ако парченцата ви се сторят твърде големи, за да ги изядете наведнъж, може да помолите готвача да ги разреже на две когато ги сервира, но както казахме вече – никога не режете сами, за да няма обидени!

Все пак това е ситуация, която е нормално да се случи и готвачите в суши – баровете винаги са готови да ви помогнат и да направят всичко, за да се насладите максимално на тази уникално вкусен специалитет.

 

Автор

Подобни статии

Любопитно

8 март – Гордост за жените от цял свят

  Международният ден на жената се празнува в много страни по цял свят. Това е ден, в който светът свежда глава пред постиженията на жените без оглед на техните национални,

Любопитно

4 стила грим за различен повод

  4 стила на грим за различен повод  Казват, че първото впечатление е изключително важно. Най-често придобиваме представа за човека насреща в рамките на първите 10 секунди и много пъти именно

Любопитно

Из мъдростите на д-р Хаус

  Из мъдростите на д-р Хаус Той е различен, малко груб, изключително добър в това, което прави, доста провокативен и определено е най-чаровният лекар. Той е д-р Хаус. Образът му

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.