Как да се държим на официална вечеря (част 2)

Как да се държим на официална вечеря (част 2)

 

Как да се държим на официална вечеря 1ва част

Както ви обещахме продължаваме със съветите за правилното хранене и държане по време на официална вечеря.

Когато сте стигнали до съществената част, а именно вечерята, трябва да спазвате някои много важни правила. Добрите маниери на поведение и етикеция при хранене ще ви помогне да избегнете неудобните ситуации и да се изложите пред останалите гости.

След като домакинът/домакинята са пожелали добър апетит, гостите може да започнат да се хранят.

Етикет за хранене

Едно от основните неща, които трябва да знаете е как и кои прибори да използвате. Може би сте запознати с това, но нека припомним, че ножът се държи с дясната ръка, а вилицата е в лявата, като върхът им трябва да бъде леко наклонен надолу към центъра на чинията. Освен че режете с него, ножът е помощник на вилицата, за да вземете храната. В никакъв случай не яжте на големи хапки, за да не изглеждате грозно на масата.

От дясната страна на чинията за основно ядене има малка чинийка, в нея може да е поставен нож за масло, според сервираните ястия. В нея се поставя също и хляба.

Когато се храните, не бива да се навеждате прекалено много към чинията си, защото това изглежда изключително некултурно. За това хората са измислили салфетките, които може да сложете в скута си, за да се предпазите от окапване. Ако ви се наложи да станете от масата, оставете салфетката на стола..

Ръцете трябва да се подпират само на китките.
Когато отпивате от чашата си, трябва да поставите ножът и вилицата в чинията, а не подпрени на нея.
Никога не правете резки движения на масата, за да не съборите нещо. Хранете се бавно, грациозно, спокойно и се наслаждавайте на вечерята.

официална вечеря

Няколко основни правила, свързани с храненето:

–         Знак на уважение е да си изядете порцията. Ако има нещо, което не ядете, трябва учтиво да обясните на домакина, за да не си помисли, че храната не ви харесва.

–         Не трябва да употребявате подправки още преди да сте опитали от ястието. На първо място така може да го пресолите, а на второ – може да убидите домакина/домакинята.

–         Първата глътка от виното (или друго питие) задължително се налива в чашата на домакина, тъй като той е длъжен да се увери, че е добро.

–         Винените чаши никога не се подават, а се оставят, за да ви налеят или долеят.

–         Не бързайте да отпивате. Винаги се изчаква домакинът да вдигне наздравица, като в нея участват дори тези, в чиято чаша има вода или сок.

–         Ако използвате клечки за зъби това трябва да стане много дискретно, с ръка пред уста.

–         При приключване на храненето трябва да поставите приборите си от дясната страна на чинията, но този път успоредни един на друг.

Wine figures
Разговорите на вечеря

Няма нужда да ви напомняме вечното правило, че с пълна уста не се говори. Все пак обаче, на вечеря сте и няма как да стоите и само да ядете. Разбира се, разговорите мвжду гостите са разрешени, но и тук си има някои правила.

Препоръчително е като за начало да се поздрави домакина и да се похвалят неговите готварски умения.

Не трябва да се използват некултурни, груби изрази на масата, това е неприемливо. Също така високият тон е много неподходящ, особено когато сте на официална вечеря.
Относно темите, подбирайте такива, които няма да разпалят ненужни страсти.

      Когато вечерята приключи и е време да се сложи край на срещата, не пренебрегвайте любезностите. Не си тръгвате без да кажете довиждане на всички присъстващи.

Домакинът трябва да изпрати всеки един гост до вратата и да се увери, че  всички са харесали вечерята, като им пожелае приятна вечер и се извини, ако не са останали доволни от нещо.

Автор

Подобни статии

Полезно

Тайните на кафето – кофеин

  Какви са тайните на кофеина и защо се пристрастяваме? Немислимо ли е да се излюпите без чаша кафе?   Ако отговорът е да, в плен сте на зависимостта си

Рецепти

Вкусно и бързо – препечен хляб с пресен лук и кашкавал

Прибираш се вкъщи след работа, скапана, домашните само мрънкат, че са гладни, а ти току-що си осъзнала, че няма нищо за ядене, освен хляб, който даже не е в много

Вкусно и бързо

Солена торта с риба тон

Солена торта с риба тон Продукти 10 яйца 300 гр. сирене 300 гр. кашкавал 1 майонеза 2 консерви риба тон на късчета черен пипер Начин на приготвяне Яйцата се сваряват.

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.