Едни от най – необичайните фобии…1ва част

Едни от най – необичайните фобии…1ва част

Кои са едни от най – необичайните фобии

Какво е фобия? Това е състояние, при което човек изпитва много силен, натрапчив, нелогичен и безпричинен страх от определени обекти, дейности или обстоятелства. Доста хора са се превърнали в заложници на техните фобии, тъй като това е психологическо нарушение, за което универсален лек все още няма. Колкото разнообразни са хората, толкова разнообразни са и техните фобии. Някои от тях, макар и доста абсурдни, са съвсем реално съществуващи и биха могли да причинят значителен дискомфорт. Вижте кои са едни от най – ексцентричните фобии.

Страх от носове – Ринофобия – Какво забога би могло да причини подобен страх? Отговора на този въпрос се крие някъде из дълбините на необятното човешко съзнание… За съжаление не успях да открия почти никакви материали по темата… единственото, което разбрах е, че такъв страх действително съществува. Освен това има и страх от кървящи носове. Наистина би ми било доста интересно да се запозная с ринофоб… само за да видя ужасеното му лице, при вида на носа ми. 

едни от най – необичайните фобии

Страх от секс – Генофобия – Да, секса носи наслада, но за тези хора той е ужасяващ. Обикновено причина за възникването на тази фобия е травмиращо преживяване в миналото, някакъв вид сексуално насилие или друга стресова ситуация свързана със секса. Този страх може да бъде насочен към секса като цяло или само към определени сексуални действия. За съжаление се преодолява изключително трудно и изисква усилена работа с психолог.

 

Страх от красиви жени – Калигинефобия – на някои хора може да им се види нелепо да се страхуваш от красивите създания, но за други това е съвсем реален проблем. Засяга както жени, така и мъже. И в двата случая причините, които водят до това състояние се свързват най – вече със силно изразено чувство за малоценност. Страдащите от калигинефобия изпитват ужас и паника, само ако се намират в едно помещение с красива жена, а какво остава ако се наложи да говорят с нея… Възможно е да се стигне до сърдечна аритмия, потене, треперене на крайници, гадене и други подобни симптоми (впрочем това са признаци присъщи, като цяло за всички фобии).

 

Страх от целувки – Филемафобия – страха от целувки е състояние, което може да се разглежда в различни направления. Най – често такъв страх изпитват млади и неопитни в тази област хора, които се чувстват неуверени и се страхуват да не се изложат. В тези случаи страха изчезва веднага след натрупването на известен опит. Понякога обаче става дума за по – тежко състояние, при което страха от целувки е по – скоро свързан със страх от микроби, погнуса от слюнката, страх от това, че собствения им дъх ухае лошо, страх от докосване и близост и др.

kiss-lips

Страх от самия страх – Фобофобияхората страдащи от фобофобия се страхуват най – много от това самите те да не развият някаква фобия. Това би могло да доведе до един самовъзпроизвеждащ се цикъл, в който страха поражда нови страхове. Хората с фобофобия се стараят всячески да избягват ситуации, които самите те възприемат, като водещи до повишена тревожност, също както и се старая да сведат поемането, на каквито и да било рискове до минимум. Това може да има опустошителен ефект върху работата им или върху социалния им живот. 

Втора част ТУК

Автор

Подобни статии

Почивка и туризъм

Кишинев – градът на мечтите

  Всеки си е мечтал поне веднъж в живота да посети голяма част от столиците в света. Днес ще ви помогнем да направите това, макар и само в мечтите си.

Свободно време

Как да си направим секси престилка

    Да ви види със секси престилка в кухнята, мечтата на всеки мъж. А мъжете харесват жени в мъжки ризи. Защо тогава да не съчетаем двете –  секси престилка от

Любопитно

Пожелания за Великден 2015

Великден наближава! Наред с великденските пости, великденския козунак и разбира се, великденските яйца, идват и великденските пожелания.  Великден или както е познат, Възкресение Христово (Пасха) е денят, в който християните празнуват Възкресението

1 коментар

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.