5 начина да се справим със стреса на работното място

5 начина да се справим със стреса на работното място

 

стреса на работното място5 начина да се справим със стреса на работното място

Последните изследователски данни в световен мащаб ни показват, че средностатистическият бизнес професионалист отговаря за 30 до 100 проекта. Обезпокояват ни средно 7 пъти на час, в рамките на работния ден. Всеки 4 от 10 души, които работят в по-големи компании, в момента изпитват на гърба си голямо корпоративно преструктуриране и стреса от неясното бъдеще. Може би това е причината повече от 40% от хората в зряла възраст да лежат будни през нощта, измъчвани от стресиращите събития през изминалия ден. Неминуемо стреса на работното място оказва негативно влияние върху живота на всеки от нас. Как да се справите с него, вижте в следващите редове.

 

№1 Приемете, че е невъзможно да контролирате всичко

Стреса най-често е причинен от ситуациите, над които чувстваме, че нямаме контрол. Подобни обстоятелства стимулират производството на стресовия хормон и ако това се случва често води до ниска самооценка, липса на самоувереност и по-слаба концентрация – има негативно влияние върху много аспекти на живота. Съвета на специалистите е да се опитате да идентифицирате правилно нещата, над които имате контрол и тези, над които нямате. Не се опитвайте да бъдете отговорни за неща, които чисто и просто не зависят от вас, тъй като шо този начин сами се поставяте под излишно напрежение и стрес.

 

№2 Хранете се здравословно и се наспивайте добре

Нездравословното хранене „стресира” организма. Постарайте се да наблегнете на храни с ниско съдържание на захар и високо съдържание на протеини. Безсънието също води до негативни последици. Организмът не успява да се възстанови достатъчно ефективно, което го прави по-уязвим на стресовите ситуации. В случаи, че сънят трудно ви спохожда вече ви предлагаме един малък трик за по-лесно заспиване – запушете дясната си ноздра и дишайте единствено през лявата за период от 3 до 5 минути. Според някои експерти ефективността на метода е гарантирана. Разбира се най-добре е да се убедите сами.

 

№3 Елиминирайте излишните прекъсвания на работния процес

Концентрацията по-време на работния процес е от изключителна важност. Всяко непредвидено прекъсване и обезпокояване от странични лица и обстоятелства води до стрес и напрежение. Ето защо експертите съветват да се опитате да избягвате всичко, което би могло да ви разсее – телефонни разговори, съобщения, интернет и т.н. „Обучете” хората в близкото си обкръжение, да не ви безпокоят излишно докато сте в службата.

 

№4 Спрете да търсите одобрението на другите

Работете върху своята увереност и спрете да търсите чуждото одобрение. Ако отдавате твърде много внимание на това какво мислят другите за вас и постоянно се опитвате да впечатлите някой, това води до излишен стрес и дори би могло да забави работния процес. По ирония на съдбата, след като изместите фокуса си от възприятието на другите за вашата работа, всъщност е много по-вероятно да ги впечатлите.

 

№5 Бъдете организирани и подредете приоритетите си

В съвременния динамичен свят, в който сроковете и задачите бързо се променят, приоритети трябва да се променят също толкова бързо. Научете се да определяте кое е важно и защо. Това ще ви помогне да организирате по-добре своите задачи и дейности. Ако е необходимо направете списък. Липсата на организация и хаоса в служебните задължения неминуемо водят до стрес. 

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Как да имаме здрава и красива коса

За да изглежда косата ви винаги лъскава и красива, трябва да полагате специални грижи за нея. Не е достатъчно само да я миете редовно с подходящ шампоан и балсам, а

Красива

Екстракт от охлюв – незаменим природен източник на красота

Екстрактът от охлюв в последно време набра доста популярност и нашумя поради своите незаменими качества. Все по – често намиращ приложение в козметичните продукти, той оказва изключително благотворно въздействие върху

Здрава и красива

Лесно и бързо! Сутрешен грим само за 5 минути

  Как да си направим сутрешен грим само за 5 минути? Ежедневието ни е така натоварено, че сутрин почти не ни остава време за разкрасяване. Полагаме неимоверни усилия да се

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.