3 март – Помним ли героите на Освобождението?

3 март – Помним ли героите на Освобождението?

 

3 март 1878 година е историческа дата за българския народ, защото именно тогава се слага край на османското владичество с подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. Възстановяването на българската държавност е потвърдено и от Берлинския договор.

Руско-турската война започва след категоричното потушаване на Априлското въстание. Османската империя отказва да се съобразява с правата на българите, което прави войната неизбежна.

Османското владичество слага край на народностното развитие на българите, прекъсва традициите в продължение на 500 години. През целия този период българският народ не спира с опитите да си върне свободата. Първото търновско въстание слага началото на сериозната съпротива на българите срещу Османската империя през 1598 година. Следва Второ търновско въстание през 1686 година. През 1688 година битката продължава с Чипровското въстание, което избухва след превземането на Белград от Австрия. Потушаването на въстанието унищожава и въстаническия център в село Чипровци. През 1689 година следва Въстанието на Карпош, за което има твърде противоречива информация.

3 март

Априлското въстание избухва на 20 март 1876 година, като резултат от добрата организация на Българския революционен централен комитет. Макар че няма успешен край, то категорично показва, че българският народ е твърдо решен да се бори. Въстанието намира отзвук, извън пределите на страната – в Западна Европа и Русия. 

По време на турското робство е съществувало реално физическо насилие над българите. Tе са били принуждавани да плащат редица данъци, сред които и Кръвния данък, считан за един от най-тежките. 

априлско възстание

Датата 3 март 1878 година се отбелязва като празник за пръв път през 1880 година. Четири години след Освобождението е записана датата 19 февруари като "неприсъствен ден" и ден на подписването на Санстефанския мирен договор.

Датата 19 февруари продължава да бъде отбелязвана като ден на "Освобождението на България" до 1916 година. Тогава се въвежда Григорианския календар, според който националният празник се отбелязва на 3 март. Така, през 1917 година за първи път се празнува 3 март като ден на "Освобождението на България". Празникът се чества до 1949 година. През 1950 година Министерският съвет не го включва в списъка с неприсъствени дни. Във връзка със 100-годишнината от паметната дата, 3 март се отбелязва през 1978 година. Едва десет години по-късно празникът е възстановен.

Grivita_Reduta

Автор

Подобни статии

Любопитно

6ти май -Гергьовден. Денят на храбростта.

  6ти май свързваме освен с Гергьовден, така и с празника на армията – Денят на храбростта. Първо ще разгледаме историята на Св. Георги и защо той се почита както

Любопитно

Окото на Хор

  Един от най – често срещаните символи в древноегипетската митология е Окото на Хор (The Eye of Horus). Днес, този символ е въплътен в различни сребърни и златни бижута. Подходящ

Любопитно

Хип хоп танци – какво още не знаем за тях?

Хип-хоп танците произлизат от така наречените „уличните танци” и в своята същност са предназначени за изпълнение в съчетание предимно с хип-хоп музика, във външни пространства (буквално на улицата). Хип-хоп танците

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.