3 март – Помним ли героите на Освобождението?

3 март – Помним ли героите на Освобождението?

 

3 март 1878 година е историческа дата за българския народ, защото именно тогава се слага край на османското владичество с подписването на Санстефанския мирен договор между Русия и Османската империя. Възстановяването на българската държавност е потвърдено и от Берлинския договор.

Руско-турската война започва след категоричното потушаване на Априлското въстание. Османската империя отказва да се съобразява с правата на българите, което прави войната неизбежна.

Османското владичество слага край на народностното развитие на българите, прекъсва традициите в продължение на 500 години. През целия този период българският народ не спира с опитите да си върне свободата. Първото търновско въстание слага началото на сериозната съпротива на българите срещу Османската империя през 1598 година. Следва Второ търновско въстание през 1686 година. През 1688 година битката продължава с Чипровското въстание, което избухва след превземането на Белград от Австрия. Потушаването на въстанието унищожава и въстаническия център в село Чипровци. През 1689 година следва Въстанието на Карпош, за което има твърде противоречива информация.

3 март

Априлското въстание избухва на 20 март 1876 година, като резултат от добрата организация на Българския революционен централен комитет. Макар че няма успешен край, то категорично показва, че българският народ е твърдо решен да се бори. Въстанието намира отзвук, извън пределите на страната – в Западна Европа и Русия. 

По време на турското робство е съществувало реално физическо насилие над българите. Tе са били принуждавани да плащат редица данъци, сред които и Кръвния данък, считан за един от най-тежките. 

априлско възстание

Датата 3 март 1878 година се отбелязва като празник за пръв път през 1880 година. Четири години след Освобождението е записана датата 19 февруари като "неприсъствен ден" и ден на подписването на Санстефанския мирен договор.

Датата 19 февруари продължава да бъде отбелязвана като ден на "Освобождението на България" до 1916 година. Тогава се въвежда Григорианския календар, според който националният празник се отбелязва на 3 март. Така, през 1917 година за първи път се празнува 3 март като ден на "Освобождението на България". Празникът се чества до 1949 година. През 1950 година Министерският съвет не го включва в списъка с неприсъствени дни. Във връзка със 100-годишнината от паметната дата, 3 март се отбелязва през 1978 година. Едва десет години по-късно празникът е възстановен.

Grivita_Reduta

Автор

Подобни статии

Спорт и диети

Тренировки по време не месечния цикъл

  Тренировки по време не месечния цикъл – има ли упражнения, които трябва да бъдат избягвани? Има ли упражнения, които трябва да се избягват, когато настъпи „онова” време от месеца?

Любопитно

Как да се държим на официална вечеря 1ва част

  Как да се държим на официална вечеря 2ра част Предстои ви официална вечеря, на която вие ще сте гости или домакини, и искате да се представите  добре. Да, определено

Любопитно

Интересни факти – само за хора с повишено чувство за хумор

  Това са интересни факти само за хора с повишено чувство за хумор Знаете, че из интернет в момента е пълно с информация, която уж е потвърдена от учените. Това

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.