Твоето лично пространство във връзката

Твоето лично пространство във връзката

Когато сме влюбени, ние обичаме да прекарваме времето си заедно с партнъора, особено когато връзката ни е в началото. Радваме се на новите взаимоотношения, щастливи сме и най-важното даваме предимство на човека до нас пред всички останали неща. В резултат на това променяме нормалните си ежедневни навици, като посещение на фитнес, готвене, танци, почистване на къщата или срещите с приятели си. По този начин се лишаваме от своето “лично време и пространство” без това да ни направи впечатление.

Къде отиде нашето лично пространство?

В определен момент обаче, който варира в зависимост от личностните характеристики и за двамата, настъпва време, когато нуждата ни от лично порстранство става от първостепено значение. Чувстваме се объркани, изпитваме крайна необходимост да организираме личния си живот и същевременно да запазим взаимоотношенията си без да наранявате чувствата на човекът дo нас. Хората, особено интровертите, имат нужда от време, което да прекарват сами и да си отпочиват. По този начин те премислят нещата и осъзнават колко щастливи са от връзката, която имат.

Говорете с партньора си за нуждата от лично време!

Комуникирането на тази необходимост с партнъора обаче, трябва да бъде извършена по изключително деликатен начин, за да няма наранени чувства следствие от разговора. Ако комуникацията не бъде извършена правилно в отсрещната страна могат да възникнат въпроси като: “Дали й е добре с мен?”, “Това, ли е точния човек за мен?”, “Обича ли ме?” и купища други.

Внимавайте да не нараните партньора и да не се отдалечити!

Понякога преувеличаваме ситуацията, особено когато изпитваме несигурност и аргументите, които изтъкваме са, за да си осигурим лично време биват преиначавани и от там цикълат се завърта и следват нови и нови разговори и коментари.

Нещата обаче не бива да се оставят да тръгват в тази посока.

Ето три начина, по които можете да комуникирате нуждата си от “време за себе си ” без да нарушавате връзката си.

1. Коментирайте по какъв начин това, че вие разполагате с лично време ще внесе подобрения във връзката ви. Към темата може да се подходи по няколко начина.

Ето два примера:

• “Мили, имам нужда от време за себе си. Не трябва да прекарваме цялото си време заедно. Както знаеш имам нужда от лично пространство.”

• “Мили, това да разполагам с време за себе си наистина е изключително важно за мен. Искам да съм най-добрата съпруга и за да мога да съм такава през цялото време имам нужда понякога да бъда сама. През това време ще ходя на танци, масаж и т.н”

Представете си реакцията на острещната страна при двете ситуации. Вторият начин на комуникация премахва чувството за атака срещу половинката и внушава, как връзката ви ще бъде подсилена ако всеки от партнъорите разполага с лично време.

2. Изслушайте нуждите на партнъора си преди да правите планове за собственото си лично време. Направете компромис с вашите очаквания и се уверете, че неговите нужди са задоволени, преди да поставите акцента върху вас. Когато и двамата се изразявате достатъчно ясно относто очакванията и нуждите си, тогава остава по-малка възможност за грешно тълкуване, отколкото при разговор с недомлъвки.

3. Ясно изразявайте желанието си да подобрявате връзката си, като се самоусъвършенствате. Всички имаме своите странности и така ни харесва. Ако нещо не се получава или нямаме време за него притежаваме склонността да обвиняваме човека до себе си. Лесно сипем обиди или водим спорове, особено когато ни е напрегнато, трудно или поради други странични фактори. В такъв момент ние започваме да насочваме вниманието си към диагостициране на проблема и оправяне на ситуацията.

В крайна сметка често резултата е разочарование. Ако се върнете една стъпка назад и изкомуникирате с партнъора как след напрегнат ден имате нужда да се разтоварите, с нещо което ви кара да се чувствате добре. Обяснете му, че по този начин няма да пренасяте страничните си проблеми или напрежение върху него. Вероятно, комуникацията извършена по този начин ще бъде разбрана безпогрешно от човека до вас. Бъдете честни и открити с партъора, но същевременно достатъчно деликатни при изказа си.

Автор

Подобни статии

За майките

Развод по мексикански…

  Защо днес стана модерно да се развеждаме? Развод – никой не мисли за него и че подобно нещо би го сполетяло. Всеки се омъжва за половинката си и дори

За мен

Качествата на идеалния мъж

  Да откриете мъжа с главно "М"  в днешно време става все по-трудно. Всяка жена си мечтае именно за това  – човекът до нея да е истински мъж, който да

Любов и секс

Раздялата и нейните фази – как да я преодолеем по – лесно?

През какви фази преминава раздялата и как да я преодолеем по – лесно? Раздялата с интимния партньор е безспорно едно от най – неприятните събития в живота на всички ни,

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.