Списък с имена. Български имена според рождена дата

Списък с имена. Български имена според рождена дата

Ако големият ден скоро ще настъпи, значи е време да помислите за избор на име. Този списък с имена ще ви помогне да откриете много предложения как да кръстите детето си според това кога е родено. Вижте също и нашият списък с Български имена и значението им 

 

    Към древния девиз "Познай себе си" може би трябва да добавим: "Познай своето име". В древността хората са придавали на имената доста по-голямо значение, отколкото сега. Името се смятало за важна съставна част от човека. Смисълът на името отнасяли към човешката същност. Вярвали, че името управлява съдбата на човека. Подходящо избраното име ставало извор на сили и успех за човека. Даването на име на детето винаги се е смятал за творчески акт, чрез него се предричало човешкото АЗ, призовавала се благодат за детето.

   В първобитното общество към името се отнасяли като към част от тялото, подобно на очи, зъби и т.н. Единството на душата и името било нещо, което изобщо не предизвиквало съмнение, нещо повече – колкото имена имал човек – толкова били и душите му. Често скривали имената си пред противника, за да не дадат оръжие в ръцете му. Лошото отношение към името носело вреди и неприятности. В някои племена категорично забранявали да се произнася на глас името на вожда, в други имало практика да се дават на старците нови имена, за да получат нови сили. Смятало се, че сили на болно дете дава бащиното име, извикано силно в ухото му, или дори го наричали с него, предполагайки че жизнената енергия на родителите може да победи болестта. Ако малкото дете плачело твърде много, смятали, че името което са му дали, е неподходящо за него.

   В древен Египет личното име се пазело много. Египтяните имали "малко" име, известно на всички, и "голямо", което се смятало за истинското: то се пазело в тайна и се произнасяло само по време на важни ритуали. Особено почитали името на фараона. Според египетски мит бог Ра скривал името си, но Изида все пак успяла да го открие. Когато отворила гърдите му – името му се оказало вътре в тялото. 
   Промяната на името отговаряло на изменение на човешката същност. Нови имена давали на юношите, когато по възраст вече ставали членове на общината. В Китай и досега съществуват "млечни" имена, от които се отказват с влизане в зряла възраст. В антична Гърция новоизпечените жреци отричайки се от старите си имена, ги изрязвали върху метални плочки и ги потапяли в морето. Отзвук от тези представи е християнската традиция, когато новопостриганият монах оставя света и своето светско име и приема монашеското си име. 

   В Стария завет Яхве (Йехова) е Божието "неизреченото Име", свещената тетраграма, която може да се преведе като "Аз съм, Който Съм". Според Библията даването на име често е Божие дело: Господ е дал имената на Авраам, Сарра, Исаак, Исмаил, Соломон, променил е името на Яков в Израил, Савел в Павел. 

   В Православието силата на името се смята за толкова значима, че святостта на иконите е действителна, само ако е написано името на изобразения светец. 
    В миналото всяко християнско име се е смятало за свято. Наричайки младенеца с името на канонизиран светец, Църквата се стараела да го насочи по истинския път: нали името вече се е реализирало в живота като свято. Носещият свято име винаги пази в себе си възвишения образ на своя небесен покровител. Със силата на своята благодат светците изпращат от Небесния Чертог енергията на своето име, като емблема и израз на личността, нейната духовна и душевна нагласа. А от друга страна общността на християнските имена обединява християните в един "избран народ".

 Всеки човек е въплътено слово, осъществено име, защото сам Господ е въплътено Име и Слово…

 

 

Астрология на името 

 

 

Януари 

  Януарските хора са търпеливи и сдържани. Всички неприятности понасят стоически, трудно споделят съкровеното дори с най-близките. Януарските жени са с твърд, мъжки характер, потайни и самостоятелни. Горди са и високо ценят независимостта си. Семейният живот с тях не е лесен заради постоянния им стремеж към лидерство, то те са предани съпруги и винаги са готови да подкрепят съпруга си. При това жените са добри кулинари, но не обичат да се занимават с почистване, правят го по необходимост. Януарските мъже са мъжествени и справедливи хора, на тях може да се разчита в труден момент. Те са решителни в постъпките си, често се държат без да се съобразяват с околните, склонни са към неоправдан риск. Снизходителни са към по-слабите, към жените се отнасят с уважение, способни са да простят всичко. Много са горди, притежават силна воля. Прекрасни съпрузи са. 

Януарските деца е добре да носят имена с меко звучене, за да неутрализират излишната твърдост на характера си и да смекчат гордостта си. За момченцата са подходящи имена като: Григор, Петър, Даниел, Игнат, Евгени, Виктор, Владимир, Васил, а за момиченцата – Анастасия, Ася, Людмила, Лилия, Зоя, Ирина.

Февруари

  Февруарските хора са упорити, настойчиви и твърде неуравновесени, макар че за разлика от декемврийските са способни да се контролират. Характерът им е сложен, непредсказуем, подложени са на нервни сривове. Много са смели, не се боят от трудностите. Решения вземат бързо, наистина понякога те са неправилни. За разлика от януарските хора те трудно прощават обидите, някои са злопаметни и отмъстителни. Не са склонни да си играят на благородство и великодушие, презират слабите. Прекалено са праволинейни и егоистични. По природа са кариеристи, способни са на не особено благовидни постъпки, за да постигнат целите си, умеят да манипулират хората. Присъщо за тях е, че се хвърлят от едната крайност в другата. Обичат децата, в семействата им често има повече деца. 

Ще им подхождат имена като: Георги, Иван, Александър, Валентин, Ана, Жана, Светлана, Вера, Алиса, Ася, Милена, Ема. Нежелателно е да се назовават с имена като: Валери, Йосиф, Наум, Екатерина, Вероника, Тамара, Маргарита.

Март 

  Мартенските хора са много чувствителни и впечатлителни. Трудно понасят неуспеха и затова бавно се изкачват по служебната стълба. Макар и да проявяват инат и настойчивост, това често пъти е в тяхна вреда. Те са малодушни, нерешителни, лекораними. Смятат, че не им върви в живота. Ненапразно сред мартенските хора има много неудачници и завистници. През целия си живот те се стремят към успеха, но така и си остават непризнати. Ако все пак се изкачат на върха на славата, то това обикновено не е за дълго, и падането от там означава за тях крах на всичките им надежди. Такива пролетни уж хора са самолюбиви и амбициозни. Те са раздразнителни, язвителни, приемат чуждите успехи като собствено поражение. Нудни са и затрупват близките си с безкрайните си оплаквания от съдбата. Мнителни са, вярват в предразсъдъци, нерядко се обръщат към гадателки. Мъжете са мърморковци, трудно е да им се угоди, излишно гнусливи са. Жените губят много време за тоалета си, отделят голямо внимание на своя външен вид, с часове се въртят пред огледалото, преди да излязат от къщи. 

На такива деца е добре да се дават имена с твърдо звучене, за да придадат на характера им повече решителност, твърдост, за да се почувства детето по-уверено в себе си. За тях са подходящи имената: Даниел, Петър, Павел, Богдан, Филип, Григор; Антонина, Евдокия, Стела, Станислава, София. Не е желателно да ги наричат с имената: Михаил, Виктор, Васил, Татяна, Елена, Екатерина.

Април

  Априлските хора притежават по-твърд характер, отколкото мартенските. Те настойчиво преследват целите си, смели и решителни са, независимо от това, че не винаги успяват да се реализират пълноценно. Те са практични и здравомислещи. Най-много ги вълнува материалната страна на живота. Леко се издигат в работата си, знаят какво искат. Късмет имат достатъчно, но са излишно амбициозни. В брака си повече разчитат на разума, отколкото на чувствата. Трудно се отказват от обикновения си начин на живот. За мъжете най-важното е стабилността и материалното благополучие. Той по-скоро ще се съгласи да търпи нелюбима жена и да живее в семейство, отколкото да разруши брака си, заменяйки материалните блага с любов. Жената, родена през април обаче, има по-различно отношение към семейния живот. Тя цени добрите отношения със съпруга си, материалната страна за нея остава на заден план. Априлските жени са жизнерадостни, остроумни, във всяка дреболия могат да открият причина за веселие.

На родените през април е добре да се дават имена като: Кирил, Константин, Александра, Мария, Лидия, Дарина. 

Май

  Майските хора са принципни и безкомпромисни, властни и претенциозни. Могат мигновено да скъсат връзката си, лесно се развеждат, макар че след това съжаляват за това. С жените, родени през месец май, е трудно да се създаде здраво семейство, те се стремят към лидерски позиции, не търпят възражения. Интересуват се най-вече от материалното благополучие, а при недобри взаимоотношения със съпруга, те лесно намират развлечения извън семейството. Мъжете, родени през май, са добри съпрузи, съумяват да осигурят семейството си и да си извоюват да бъдат зачитани. Макар и с твърд характер, в семейството си те са по-отстъпчиви, отколкото извън него. Много се влияят от женските сълзи, оплаквания, неуспехи. Винаги са готови да помогнат на слабия пол и затова често попадат в неудобно положение.

Хората, родени през май, следва да носят имена като: Анатоли, Давид, Кирил, Евдокия, Юлия, Александра, Ирина.

Юни

  Юнските хора са много раними, мнителни. В постъпките си са предпазливи, понякога се презастраховат. Добри и съпричастни са, но твърде малодушни, за да се борят с когото и да било. По природа притежават много таланти, практични и предприемчиви са. Към тях често се обръщат за съвет и морална подкрепа. С близките си доста сдържано проявяват чувствата си, но с по-малко познати хора могат да бъдат и по-открити. Избягват конфликтите, при това юнските мъже са малко страхливи и безхарактерни, когато става дума за лични проблеми. Затова пък са късметлии в професионално отношение, щастливи са в любовта, в интерес на истината често пъти извън семейството. Влюбчиви натури са, увличат се, но не за дълго. Не търпят нравоучения и самите те не обичат да поучават. Много са чистоплътни, някои от тях до гнусливост. Жените умеят да създадат в дома си уют, а мъжете правят всичко, за да не изпитва семейството материални затруднения. 

Най-подходящи са имена като: Константин, Димитър, Валери, Роман, Мария, Елена, Станислава, Симона, Тамара.

Юли

  Неустойчива нервна система, нетърпение, егоизъм, раздразнителност – ето характерните черти на юлските хора. Те са твърде горди и независими. Егоисти. Безхарактерни, не могат да откажат нищо на приятелите си, лесно стават пияници (това се отнася най-вече за мъжете). Жените се стремят към лидерство, опитват се да командват съпруга си, често се оплакват на близките си от съдбата си, откровено разказват за неуредиците в семейството си. Трудно е да им се угоди, те винаги от нещо са недоволни. Мъжете са доста добродушни, безгрижни, често допускат грешки. По отношение на жените са доверчиви и наивни. Ако се излъжат веднъж в чувствата си, стават закоравели ергени. Мълчаливо понасят всички неприятности, не обичат да се оплакват от съдбата си. Единствено на майка си те могат да излеят душата си, тъй като по душа майката им е най-близка от всички. 

За родените през юли подхождат имена като: Анатоли, Георги, Игнат, Андрей, Антонина, Александра, Елисавета, Валерия.

Август

  Твърде емоционални, енергични, упорити. Целеустремени в действията си, но непредпазливи. Не търпят бавните хора, те ги дразнят. Августовските жени са уверени в силите си, не са злопаметни, но са мнителни. В семейството си са лидери. Те са добри домакини, но не обичат много да готвят. Мъжете по природа са чувствителни, в семейните си отношения са отстъпчиви. Рядко са щастливи в първия си брак. Не търпят натиск и критика, раздразнителни са и чакат само похвали и всеобщо признание. Много са ревниви, макар че те самите рядко са верни съпрузи. Раними са и като децата изискват от околните повишено внимание към себе си. 

На родените през август подхождат имена като: Юлиян, Захари, Александър, Николай, Ана, Мария, Юлия, Маргарита, Татяна. 

Септември

  Избухливи, емоционални, целеустремени хора. Обичат да правят подаръци, но в други отношения не са твърде щедри, не биха похарчили напразни и една стотинка. Стараят се да изглеждат в очите на околните като широкопръстни, но рядко го правят без да се съобразяват с личните си интереси. Пресметливи са. Самолюбиви. Жените се безпокоят повече за себе си, отколкото за съпруга си, мъжете не умеят да осигурят семейството си, но себе си никога няма да обидят. Не им е жалко да загубят голяма сума, но ако съпругата им без тяхно знание си купи скъпа дреха, те непременно ще я упрекнат, че харчи прекалено много. Септемврийските хора обичат приятелските компании, но никога няма да изпуснат личната си полза, дори ако това е в ущърб на най-близките им приятели. Трудно връщат дълговете си, често просто забравят за тях. Не търпят сцени на ревност, в такива случаи правят напук. Самите те са много ревниви. Жените са нетърпеливи, много независими. Сутрин обичат да спят до късно, често закъсняват за работа, превръщайки това в нещо нормално. Иначе са прекрасни домакини, у дома им всичко блести. Обичат и умеят да готвят вкусно. Мъжете са твърде влюбчиви, но предпазливи, когато работата опре до встъпване в брак. 

За тези хора са подходящи имена като: Денис, Захари, Павел, Анатоли, Иван, Роман, Ана, Вера, Надежда, София, Любов, Елисавета.

Октомври

  Стриктни са, но само в случай че това се отнася до работата им. С приятелите си смятат, че не е задължително винаги да са такива. Обичат да послъгват, остроумни са. Предприемчиви. Безкористни в приятелските отношения, но практични и внимателни във финансовите операции. Великодушни са. Не бързат да правят изводи, не вземат необмислени решения, стараят се да изслушат колкото се може повече мнения, на чиято основа строят своята гледна точка. Винаги постъпват по свое усмотрение, за тях авторитет са само няколко много близки хора. Жените са принципни и обективни. Имат добра памет, лесно градят кариерата си. Не прощават измяната и предателството. Стараят се с всички сили да запазят семейството си, където са лидери и рядко се опират на съпруга си. Мъжете са практични, трезвомислещи, малко са скръндзи. Не търпят критика, в семейството си са доста добри домакини. 

Подходящи за тях са имена като: Александър, Михаил, Владислав, Сергей, Васил, Владимир, Кирил, Филип; Златина, Зоя, Олга, София, Веселина, Александра.

Ноември

  Ноемврийските хора са доста пресметливи, заради лична изгода са готови на неблаговидни постъпки. Користни и завистливи са. Тези хора са стиснати за всички, дори за най-близките си хора. За себе си обаче не се скъпят. С последните пари могат да заминат на почивка, макар че след това семейството дълго време ще трябва да отгладува тази сума. Жените са самовлюбени, разхвърляни, егоистични. В семейството си те са лидерите, не се съобразяват с мнението на съпруга си, често му изневеряват и дори не се стараят да скрият това. Похотливи са и не подбират твърде партньорите си. Избират си безхарактерни мъже, на които им се налага да търпят много неща от съпругата си. Мъжете, родени през ноември, често изпадат в депресия, преживяват нервни кризи. 

Имената им трябва да се избират много внимателно. Не е желателно да им се дават имена като: Анатоли, Димитър, Никалай, Маргарита, Екатерина, Марина, които ще задълбочат негативните черти на характера им. Само имена като изброените по-долу могат да подобрят характера на ноемврийските хора: Максим, Богдан, Константин, Валери, Виктор, Валентин, Григор, Филип, Лазар, Михаил, Елена, Евгения, Мария, Елисавета, Ирина, Вера. 

Декември

  Декемврийските хора се отличават с повишена емоционалност, известна неуравновесеност и избухливост по повод на дреболии. Те се владеят трудно, когато са раздразнени. И макар че прекрасно виждат тези свои недостатъци, разбират мотивите за отрицателното понякога отношение на околните към тях, не могат да се сдържат. Животът им се подрежда сложно, те често попадат в неприятни ситуации, не могат и не умеят да живеят спокойно. Остро се нуждаят от честа смяна на обстановката, кръга на общуване, не търпят монотонен начин на живот. Подложени са на емоционални сривове и депресии. 

Децата, родени през декември, е добре да бъдат наречени с имена като: Михаил, Андрей, Алексей, Вера, Ирина. Най-малко от всичко им подхождат имена като: Николай, Димитър, Анатоли, Станислав, Татяна, Елена.

 


Имена за родените през…

 

Александър, Алексей, Андрей, Борис, Боян, Валентин, Валери, Виктор, Григор, Даниел, Евгени, Жан, Захари, Иван, Игнат, Кирил, Любомир, Максим, Мирослав,  Михаил, Павел, Петър, Сергей, Юрий 

…зимата

Алиса, Анна, Ася, Бела, Богдана, Варвара, Вера, Виктория, Галина, Грета, Джулия, Ева, Елмира, Зоя, Ирина, Лия, Любов, Мариана, Марина, Мира, Михаела, Нона, Нора, Павла, Роза, Светлана, Силвия, Снежана, Стела, Христина

 

Августин, Георги, Захари, Радомир, Станислав, Христо, Юлиян. 

…пролетта

Анета, Бетина, Ванина, Владислава, Габриела, Златина, Илона, Катерина, Мануела, Мирослава, Моника, Нора, Станислава, Павлина, Рени.

 

Августин, Адам, Анатолий, Андрей, Богдан, Вили, Георги, Дамян, Димитър, Емануил, Емил, Жан, Игнат, Константин, Кристиан, Радомир, Роберт, Роман, Светослав, Станислав, Юлиан. 

…лятото

Александра, Ангелина, Антонина, Борислава, Валерия, Гергана, Грета, Дарина, Диана, Евгения, Екатерина, Елена, Елисавета, Жана, Жулиета, Изабела, Илона, Карина, Каролина, Кристина, Лаура, Лидия, Людмила, Мария, Марта, Сара, София, Станислава, Татяна, Тереза, Олга, Юлия.

 

Александър, Алексей, Андрей, Антон, Богдан, Борис, Виктор, Владимир, Даниел, Димитър, Игнат, Йосиф, Михаил, Павел, Самуил, Светослав, Симеон, Яни.

…есента 

Алиса, Анна, Велина, Веселина, Вера, Дора, Евелина, Елисавета, Емилия, Жулиета, Златина, Луиза, Любов, Людмила, Мая, Мирослава, Надежда, Нона, Нора, Павлина, Розалия,  Сузана, Тереза, Христина, Юлия

 

Автор

Подобни статии

Красива

Грижа за вашия сутиен

  Купили сте си нов сутиен и се чувствате секси, красива. След колко  време, обаче, той започва да се захабява или деформира? Ще се разтегене, ще пострадат тъканите му или

Любопитно

Дали това не е новата Уитни Хюстън?

Ашли Уилиамс (Ashly Williams) е една от участничките в Американския „X Factor“. Останала сираче след убийството на майка й, тя посващава песента на Уитни Хюстън „I will always love you“

Любопитно

Очаквани филми: "Ридик" – "Riddick"

    О, да! Голямото чакане свърши! Излезе официциалният трейлър на продължението на „Хрониките на Ридик“/“The Chronicles of Riddick“ на който се кефихме през далечната (вече…) 2004 година. Новият филм се казва

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.