Превантивна мастектомия и генетични тестове

Превантивна мастектомия и генетични тестове

 Какво означава превантивна мастектомия и какво още трябва да знаем за нея?

Казано на кратко превантивната мастектомия представлява хирургично отстраняване на гърдите при жени, които нямат рак на гърдата. На превантивна мастектомия е препоръчително да се подложат жени с тежка наследствена обремененост за рак на гърдата или жени, чиито генетични тестове са показали голяма вероятност от бъдещо диагностициране с коварното заболяване. Безспорно решението за подлагане на процедурата е трудно, изисква сериозно обмисляне, добра осведоменост и консултация с компетентни специалисти.

По-голямата част от жените подложили се на превантивна мастектомия желаят отстраняване и на двете гърди. Някои от пациентките решават да се подложат веднага на процедура по възстановяване (реконструкция) на гърдите, други го правят след време, трети предпочитат да носят така наречените гръдни протези.

При онези, които не желаят реконструкция на гърдите, хирургът премахва кожата на гърдата, ареолата и зърното. В случай, че по-късно решите да се подложите на реконструкция може да се наложи разтягане на останалата тъкан до размерите на желаната форма. Друга алтернатива е ползването на тъкан от друга част на тялото.

мастектомия

У нас, като че ли по-осезаемо се заговори за превантивната мярка след изненадващото изявление на Анджелина Джоли, че и двете и гърди ще бъдат премахнати с цел намаляване риска от развитие на рак. Според статистиката, жените взели тежкото решение за предварително отстраняване на гърдите, през последните години са увеличили своят брой с 50%. Проучванията показват, че по-голямата част от тях не съжаляват за решението си.

Въпреки това много от лекарите са озадачени от крайното решение на тези жени. Изглежда тази изключително сериозна операция не дава 100% гаранция за успех. Освен това процедурата съвсем не е единствения вариант за превенция – приема на 1 таблетка тамоксифен дневно или други нови лекарства наричани ароматазни инхибитори, както и внимателното наблюдение от специалист, намаляват риска с до 50%.

Въпреки това обаче изглежда Джоли иска да сведе риска до минимум и е избрала да се подложи на превантивната мастектомия. Едва на 37 години, актрисата е майка на 6 деца и споделя, че не желае да живее в страх. Ракът на гърдата отнема живота на майка и, когато тя е на 56 години. Анджелина споделя, че рискът при нея е бил изчислен на 87% вероятност за развитие на рак на гърдата и 50% – рак на яйчниците.

мастектомия

 

Генетичните тестове

Генетичните тестове вече са по-достъпни и все по-голям брой жени избират да се тестват и евентуално да се подложат на операция. У нас доскоро подобни тестове не се извършваха, но за щастие от тази година вече и в България желаещите може да се подложат на теста. Изследването протича на два етапа – започва се със съставяне на родословно дърво и определяне заболеваемостта във фамилията, след което се взема кръвна проба за да се определи дали пациентката е носител на гените BRCA1 и BRCA2. Добре е да се знае, че наличието им не означава сто-процентова сигурност за развитието на рак на гърдата. Необходими са допълнителни изследвания и на други членове на семейството. В същото време отсъствието им не означава нулева вероятност за развитие на заболяването. Специална подготовка на пациентката за манипулацията не е необходима.

 

 

 

Автор

Подобни статии

Красива

19 тенденции за красив външен вид

  Ето няколко начина да поддържате красив външен вид… 1. Открадни: Секси прибраната коса с обемни корени Забрави: Пристегнатите вързани коси Трикът: Холивудските звезди залагат на прихванати на темето странични

Здрава и красива

Още няколко трика за красотата ви

Ще ви разкрием още няколко трика за красотата ви. Как да забавим появата на бръчки? 1. Не превръщайте тялото си в акордеон, т.е. не си позволявайте рязко напълняване и рязко

Здрав дух

Как да се избавим от стреса?

  Въпреки че, вече е започнала пролетта, навън все още е студено, като слънцето отвреме навреме се промъква в деня ни. Колкото и странно да ви прозвучи, не само жените

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!