5 породи кучета, подходящи за деца

5 породи кучета, подходящи за деца

В случай, че имате дете, което ви моли настоятелно да отглеждате куче за домашен любимец, пред вас като родител възниква въпроса какво куче да избера , така че то да се разбира с детето ми. Искаме кучето, което избираме да ни помогне при приучването на детето ни на отговорност, последователност и дружба.

Гледането на семейни филми, като „Ласи“, „Куче в чекмедже“ или „Белия зъб“, не е най – удачният вариант при избора на домашен любимец.

Безспорни са фактите, че кучето научава детето на качества като грижовност, нежност, симпатия и радост от общуването, като същевременно е и добър спътник в игрите и израстването му.

За да се изпълни желанието ви в лицето на домашния любимец детето ви да открие свой приятел, на когото  да може да се довери, да обича и да играе, дори когато вие не сте около него, е необходима изключително прецизна преценка при предварителния подбор.

Принципно няма правилен отговор на въпроса коя от многото породи кучета е най-удачния избор, но един добър ориентир при подбора е породата на кучето да съответства по нрав, темперамент, размер и енергийно ниво на начина на живот на семейството ви. По- долу ще ви представя пет породи кучета, подходящи за деца.

английски булдог

1. Булдог

Английския булдог се използва като талисман на множество ученически и колежански спортни отбори в САЩ. Въпреки страховития си външен вид тази порода се привързва изключително лесно и е чудесен избор за семейства с деца. Те са пълни с енергия, докато са малки, но тя намалява с възрастта. Това им качество ги прави чудесен спътник на малките деца, защото както кучето, така и детето стават по-спокойни с течение на годините. По отношение на пренасянето на вируси породата е класирана в средните нива и за поддържането на добра хигиена не се полагат особени усилия. Булдогът е нежно и любящо куче, но същевременно е и добър пазач със силни инстинкти, когато нещо не е наред. Ако му бъде позволено да се чувства лидер в дома си той може да демонстрира агресивност към други кучета или хора, но тези прояви на агресия лесно могат да се потушат ако кучето се командва от силен и нежен лидер. Породата подлежи лесно на дресировка.

Редица източници отбелязват, че булдогът е предпочитан в семейства с деца, заради склонността му към изграждане на силна връзка с децата и присъщите за породата качества като лоялност, смелост и благ темперамент.

бигъл

2. Бигъл

Тази порода кучета са били развъждани за ловци и могат бързичко да разчистят дома ви от други домашни любимци като зайчета или катерици. Въпреки това за тях е специфично, че се държат прекрасно с деца. Приемът на храна на кучето трябва да се контролира редовно, защото са предразположени към затлъстяване. Посредством спецификата на хранене на породата децата могат бъдат научени, че прекомерното ядене би могло да доведе до нездравословен начин на живот, а от там и към наддаване на тегло, което може да създаде проблеми със здравето.

Породата е в средното ниво при вирусоносителите. Бигълът е сладък, нежен и любящ с децата, щастлив е, когато е сред хората и обикновено е добронамерен и дружелюбен спрямо другите кучета. Сравнително лесно подлежи на дресировка. Обожава игрите и разходките, което го прави страхотен избор за насърчаване на децата към активност.

нюфаундленд

3. Нюфаудленд

За породата е специфично, че е особено социална и се радват дори и на непознати. Те са особено търпеливи и любящи по нрав по отношение на децата. Редица специалисти считат, че Нюфаундленда е една от най-интелигентните породи сред кучетата. Лесно подлежат на дресировка и процесът по обучението обикновено преминава приятно и безпроблемно поради факта, че за породата е специфична любовта им при работа с хора.

френска болонка

 4. Френска болонка

Характерни за породата са изключителната жизненост, енергичност и благ характер. Тези черти правят френската болонка много удачен избор при семейства с деца. Кучето е отлична компания при игрите, както за малките деца, така и на възрастните. То е любящо, привързано и гальовно със своя господар. По нрав болонките са изключително игриви, весели и послушни. Обичат да изненадват собственика си приятно, както и да го забавляват, което ги прави изключително подходящи приятели за детето ви. Подходяща е за отглеждане в апартамент.

kucheta podhodqshti za deca

5. Голдън Ретривър

Характерът на Голдън Ретрийвърът е отличителен белег на породата и е описан като „мек, дружелюбен и самоуверен“. По принцип са еднакво дружелюбни към непознати и тези, които са част от семейството. Доверието им към непознатите ги прави безполезни като пазачи.Голдън Ретрийвърът никога не напада хората и хапят кучетата само ако се опитат да им вземат храната и то само по горната устна.

Голдън Ретрийвърите са също известни с високия си интелект. Интелектът им ги поставя на четвърто място сред всички породи по света. Получават призвание за търпението си към децата. Четете още за тях тук.

Въпреки всички предимства за детето от отглеждането на куче, преди да заживеете с новия член на семейството, не забравяйте, че кучетата обичат да си играят с мръсотии и е разумно да запознаете детето си с някои основни правила.

Основни правила: измиването на ръцете след играта с домашния любимец, че не е позволено на кучето да се храни от чинията на детето, както и да го ближе. Хубаво би било предварително да бъдат коментирани и разпределени задълженията в семейството с оглед на спецификата на отглеждане на животното.

Когато родителите, детето и животното мислят и действат в синхрон и всеки получава своята нужда от любов и внимание нещата се получават, така че ви остава само да изберете новия подходящ член на семейството, ръководейки се от ангажиментите, мястото ви на живот и спецификата на взаимоотношенията в семейството ви.

Автор

Подобни статии

За бременността

Бяло течение и бременност

Въпреки че много жени се притесняват, бялото течение по време на бременност е напълно нормално явление. То се появява вследствие на отделените от яйчниците и плацентата хормони. А както всички знаем, по време

За майките

Здравословно хранене и бременност

  Да се храните здравословно означава да мислите за вашето бъдещо бебе. Това е изключително важно и отговорно и преди и по време на бременността, както и в периода докато

За майките

8те най-чести здравни проблеми при бебетата. Съвети

  Скъпи майки, преди всичко нека не забравяме, че ако детето ни е болно, неминуемо трябва да бъде прегледано от педиатър. Следващите съвети ще ви помогнат единствено да реагирате адекватно в

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.