Паник атака – в какво се изразява и как да я преодолеем?

Паник атака – в какво се изразява и как да я преодолеем?

 

паник атакаЩо е то паник атака?

Паник атаката, това е внезапен пристъп на силно безпокойство и страх, обикновено съпроводен от учестен сърдечен ритъм и чувство на задух. Човек изживяващ паник атака има усещането, че не може да диша, че умира и/или че полудява. В случай на нелекуване паник атаките могат да прераснат в паническо разстройство (страхова невроза) или други сериозни проблеми.

                                                

В голяма част от случаите паник атаката се появява без предупреждение, без видима причина, като че ли от нищото. Човек може да изпита паник атака, когато е привидно спокоен или дори заспал през нощта.

 

Пристъпите на силна паника при някои хора се появяват през неопределен период от време, но при по-голямата част от пациентите се наблюдават повтарящи се епизоди. При повтарящите се епизоди страхът възниква при определени обстоятелства – напр. при преминаването върху мост, при говорене пред публика и т.н. Най-често паник атаките са предизвикани от ситуации, в които човек се чувства застрашен, като че ли е в капан и не може да избяга.

 

Внезапните пристъпи на паника обикновено се случват, когато човек е далеч от дома, но биха могли да се случат и на всяко друго място, по всяко друго време. Паник атака може да ви сполети в кварталния магазин, по време на шофиране или на дивана в къщи и по време на сън.

При бременни жени също са възможни подобни случаи, които се дължът на  хормонални, физически и емоционални проблеми в комплекс. 

 

Обикновено симптомите на паник атаката се проявяват бързо и достигат своя пик на интензивност в рамките на 10 минути. Повечето панически пристъпи отшумяват в рамките на 20-30 минути и рядко продължават повече от час.

 

Паник атаката е съпроводена и от редица физически проявления. Ето кои са те:

– задух или хипервентилация (учестено дишане)

– смущения в сърдечния ритъм или учестен сърдечен ритъм;

– болки в гърдите или чувство на силен дискомфорт в тази област;

– усещане за нереалност или откъснатост от заобикалящата среда;

– потене;

– горещи и студени вълни

– гадене;

– повръщане;

– замайване, виене на свят, прилошаване или припадък;

– изтръпване на крайници и мравучкане;

 

Симптомите на паник атаката в повечето случаи са толкова тежки, че голяма част от хората си мислят, че получават сърдечен удар. Ето защо засегнатите от проблема често посещават спешните кабинети, вярвайки че имат медицински животозастрашаващ проблем.

 

Какво причинява паник атаките?

Въпреки че причините предизвикващи паник атаките все още не са съвсем ясни, при хората сблъскали се с проблема често се наблюдава фамилна обремененост, тоест и други членове на семейството са имали подобни изживявания. Паник атаките се свързват и с големите събития и/или промени в живота – завършване на училище, нова работа, сватба, дете и т.н. Силен стрес предизвикан от негативни събития също може да стане причина за паник атака – смърт на близък човек, развод, уволнение и т.н.

 

Някои чисто физически заболявания също може да предизвикат паник атаки. Такива са:

– пролапс на митралната клапа;

– базедова болест;

– хипергликемия;

– употребата на стимуланти (амфетамини, кофеин, кокаин) също може да предизвика панически пристъпи;

 

Как да преодолеем паник атаките? Лечениежълт кантарион

Когато става дума за панически пристъпи, професионалната помощ е от изключително значение и дава най-добри резултати. Въпреки това има някои неща, които може да направите за да си помогнете сами:

 

1. Бъдете осведомени и научете колкото се може повече за паник атаките. Нещо толкова елементарно би могло да ви помогне значително. Прочетете научна литература по въпроса, това ще ви помогне да осъзнаете какво се случва с вас, че всичко това,  което изпитвате е нормално, че не полудявате, което ще намали страхът и тревожността.

2. Ограничете цигарите и кофеина. Тютюнопушенето в комбинация с кофеиновите напитки биха могли да предизвикат панически пристъпи у хората, които са предразположени към това.

3. Научете се да контролирате дишането си. Хипервентилацията е главния виновник за много от неприятните усещания по време на паник атака (напр. стягане в гърдите, билки в гърдите, замаяност, припадъци). Дълбокото дишане доказано помага за облекчаване на тези симптоми. Ето защо научавайки се да контролирате дишането си, вие развиете умение, което ще ви помогне да се успокоявате и овладявате себе си, когато се почувствате тревожни. Освен това само по себе си това умение ще ви помогне да се чувствате по-уверени и ще намали страха, именно който е причинител на паник атаките.

4. Практикувайте различни техники за релаксация. Редовните занимания, напр. с йога или медитация, укрепват организма и психиката, помагат да се освободите от стреса, тревожността и напрежението. Те ще ви помогнат да внесете радост и спокойствие в ежедневието си.

5. Обърнете внимани е на кръвното си налягане. Високо ли ето? Ако е високо, то трябва да имате предвид, че атаката може да го повиши и е по-добре да се консултирате със специалист.

Има билки, които имат благоприятно действие могат да се приемат. Това са: корен кава, корен от валериана, жълт кантарион. 

Можете да опитате и с хомеопатични средства, със спорт, с йога, с повече почивка, нов домашен любимец.

Ако статията ни ви е била полезна или смятате, че ще е такава за някой друг, можете да я харесате или споделите. Също ще оценим и ваш коментар по въпроса.

Благодарим ви!

Автор

Подобни статии

Любопитно

Подарък за мъж

  Мъжът съвсем не е толкова претенциозен спрямо подаръците, които получава. Едва ли изглежда така отстрани, защото те не показват емоциите си по същия начин както жените, но тях всъщност

Любопитно

21 януари – Световният ден на прегръдката

  На 21 януари отбелязваме Световният ден на прегръдката, който се чества за първи път през 1986 година в САЩ, наречен Национален празник на прегръдката. По-късно този нов празник става популярен

Любопитно

Никулден – един от най – значимите православни празници

  На 6 декември отбелязваме един от най – значимите православни празници – Никулден. Посветен на Свети Николай Мирликийски (покровител на банкерите, моряците, търговците и пътешествениците) празникът се счита за

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.