Наистина ли сме гладни или изпитваме фалшив глад

Наистина ли сме гладни или изпитваме фалшив глад

 

фалшив гладГладни ли сте или само така ви се струва?

Чували ли сте за фалшив глад? Има фактори, които ви карат да ядете повече от необходимото.

1. Студът  

Според последните проучвания сме по-склонни да консумираме много по-големи количества храна, когато температурите са ниски, в сравнение с количествата, които приемаме в горещините. Това се дължи на факта, че за да поддържа нормалната телесна температура от 37 градуса, организмът изразходва много повече енергия, когато температурата в помещението е ниска (може би за това някои ресторанти съвсем целенасочено държат въздуха в залите за хранене да е прохладен).

Освен това според друго проучване проведено в Колорадо, хората предпочитат различна храна в зависимост от температурите. Ниските температури ни карат да се насочваме към храни с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, за разлика от горещините, които правят леките храни, като напр. салатите, предпочитан избор.

Съвет: в студените месеци стойте близо до отоплителните уреди. Това ще ви предпази от приема на излишно големи количества храна. Друг начин да намалите калориите в зимните месеци е винаги да започвате храненето с топла супа, която ще загрее организма и ще намали по-нататъшния прием на храна с до 20%.

 

2. Менструалният ни цикъл – естрогенът би могъл да оказва влияние върху това какво и колко ни се яде. Така че в случая можем да кажем, че гладът, който изпитвате е реален, а не лъжлив. Това обаче съвсем не означава, че организмът има действителна нужда от тази храна. Тоест естрогена оказва влияние единствено върху апетита. Нека не забравяме, че сме същества с разум и воля. Само от нас зависи дали ще удовлетворим този апетит или не. Не позволявайте менструалния ви цикъл всеки месец да става извинение за консумирането на излишно големи количества храна, която на всичкото отгоре в много случаи е и вредна.

Съвет: около една седмица преди датата, на която очаквате вашия цикъл започнете да консумирате по-големи количества мляко и млечни продукти. Според проучване проведено в Колумбийския университет, ежедневния прием на около 1200 мг. калций намалява симптомите на ПМС (какъвто е и досадния глад) с до 48%.

 

3. Вашата работа – в проучване проведено от един от най-големите световни сайтове за намиране на работа цели 41% от анкетираните признават, че от момента на назначаването им на тяхната текуща работа, до момента на провеждане на анкетата са увеличили своето тегло с няколко килограма. Чудите се, кои са професиите, криещи най-голям риск от напълняване? Резултатите може да ви се сторят изненадващи – цели 69% от административните асистенти съобщават повишаване на телесната маса, инженерите заемат второто място в класацията (56%), следват учители (51%), медицински сестри (51%) и ИТ специалисти (51%).

Друго проучване разкрива, че хората, които се хранят на бюрото правейки нещо на компютъра са склонни да консумират много повече от необходимото количество храна. Увлечени в случващото се на екрана, те просто не забелязват колко храна всъщност са приели.

Съвет: в случай, че на работното ви място няма отделно помещение за хранене, поне се опитайте, докато обядвате да сте с гръб към екрана. Фокусирайте се единствено върху храната, това ще ви помогне по-лесно да забележите кога сте се заситили и нямате нужда от повече.

Друга полезна информация: проучване на световно известно модно списание по повод затлъстяването разкрива много интересна информация. Оказва се, че жените консумират двойно по-малко шоколад и други лакомства, когато те са съхранявани в непрозрачен съд на бюрото, отколкото когато са в прозрачен контейнер. Количеството на изядените сладки изкушения намалява още повече, когато те се съхраняват на разстояние поне 1,8 метра от работното бюро, сочат резултатите от изследването. Псевдо гладът е по-рядко срещано явление.

4. Повишена киселинност в стомаха

Повишената киселинност в стомаха може да е причина за появата на глад. Тя може да доведе и до неприятни усещания и болка, които отминават, когато хапнем. Това може да доведе до перманентно преяждане от чувството на глад. 

Съвет: Консултирайте се с лекар. Има препарати за понижаване на киселинноста в стомаха.

5. Консумация на бързи въглехидрати – сладки неща и глад

Захарта и другите въглехидрати карат глюкозата да се вдига рязко в организма, но това е вредно за него. В пиковете на глюкозно насищане на кръвта се активира инсулинът и овладява високите нива. Този бърз спад води до понижаване на кръвното, отпадналост, замаяност и усещане за глад много скоро след последното хапване. Ако отново хапнете нещо тестено или сладко, се вкарвате в омагьосан кръг.

Съвет: Наблегнете на сложните въглехидрати, защото те не водят до резки пикове и спадове на кръвната ви захар и съответно не ви прималява от глад. Опитайте да изядете сварено яйце като междинна закуска, а не вафла и усетете разликата – синдромът на лъжливия апетит ще изчезне.

 

 

 

Автор

Подобни статии

Красива

Диета срещу бръчки

  Борбата за млада кожа се води на няколко фронта, но колкото и скъпи мазила да ползваме, ако „горивото“, с което зареждаме тялото си е некачествено, то това са пари

Диети

Навиците, които пречат на вашето отслабване

  Отървете се от навиците, които пречат на вашето отслабване Представяме ви някои от елементарните ежедневни навици, които може би стоят на пътя между вас и желаната фигура И така,

Спортувай активно

Хип хоп танци – какво още не знаем за тях?

Хип-хоп танците произлизат от така наречените „уличните танци” и в своята същност са предназначени за изпълнение в съчетание предимно с хип-хоп музика, във външни пространства (буквално на улицата). Хип-хоп танците

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.