Любопитната история на ризата и интересни факти

Любопитната история на ризата и интересни факти

Обичате ли да носите риза? Харесвате ли партньора си в риза?

Тази дреха е част от гардероба на всички ни. Много ми харесва фактът, че можем да съчетаем ризата и в по-спортно-елегантен и в по-официален аутфит.

Малко история на ризата

В далечното минало ризата се е носела предимно от представителите на силния пол и се е използвала за долно бельо.  Любопитен факт е, че най-старата и съхранена в наши дни риза в света датира от времето на първото Египетско царство от 3000 г. преди Христа. Намерена  е от  английския египтолог от Флиндърс Петри. Изработвана е по изключително интересен и сложен начин. Раменете и ръкавите били фино нагънати, което придавало на дрехата изключително елегантен външен вид, но прецизността и красотата вложени при изработката не ограничавали по никакъв начин движението на ползвателя. Интересното дизайнерско решение, в  допълнение на цялостната визия на дрехата,  е  добавянето на допълнителен ръб още при тъкането й.

История на ризата през вековете

През средновековието мъжките ризи са били най-обикновени, изработени от памук и често са носени директно върху кожата. По това време само по ризи са ходели единствено представителите на низшите слоеве на обществото, затворниците и покайващите се. Заможните господа задължително допълвали облеклото и с горна дреха.

През 16-ти век, в областта на шията и маншета, на мъжките ризи често били добавяни пищни бродерии или дантели.

През 18-ти век, за последен писък на модата при ризите се считало добавянето допълнителен набор или жабо.

Друг любопитен факт около дизайна при мъжките ризи е, че през 18-ти век те са били по-дълги. Господата ги носели вместо долни гащи  и чрез издължената линия прикривали мъжките си достойнства.

В началото на 19ти век започват да се появяват цветните ризи.

До 20-ти век  риза, различна от бяла,  са носени единствено от работниците от низшите класи, а небесно синята риза в облеклото на джентълмените било немислимо.  Доста по-късно през 1920 г. синята мъжка риза  вече е  приета за световен стандарт.

Истории за дамските ризи

Навлизането на ризата в  нашия дамски гардероб става в далечната 1860 г. в Америка и Европа.

В края на 19-ти век ризите вече са доста променени.  Към тях са добавяни различни аксесоари – гривни, допълнителни яки, ленти за китката, ръкавели и други.

През ХХ-ти век мъжката риза започва да се носи и като горна дреха. Чрез нея  мъжете допълвали визията си, когато желаели да  демонстрират класа, стил или модерна линия.

През годините мъжките ризи претърпели много и различни изменения. Промени са правени във визията, начина и материалите им за изработка и други.

Ризите в наши дни

история на ризата

Ризите от съвременен тип са най-различни.

Носят се ежедневно, както от мъжете така и от жените. Могат да бъдат намерени почти във всеки магазин за облекло.

Изключително богато е разнообразието им от цветове, размери, материи, дължини, ценови клас и дизайнерски решения. Огромно е разнообразието и по отношение на вариантите и комбинациите им за  обличане.

При широкия избор, който предлага пазара в момента въпросът – “Каква риза да избера?”   е от особено голямо значение.  За да вземете  най-доброто решение, задължително  преди  да пристъпите към покупка, обмислете и редица други неща.

Отговорете си на въпроси от типа –какви ризи ви отиват, каква е средата, в която ще я носите, какво впечатление се стремите да направите и пред кого,  има ли нужда ризата да бъде допълни с аксесоар,  с какво ще я комбинирате и други от подобно естество. Изключително важни моменти са правилния подбор на материята и точния ви  размер. При неправилен избор, ризата би ви  стояла смешно, ще ви кара да се чувствате неудобно, дори и да сте избрали най-скъпата и известна марка.

Ekzo.Place предлага на мъжката част богат избор от мъжки ризи: мъжка риза с къс ръкав, мъжка риза с дълъг ръкав, мъжка риза цвят корал, други изчистени цветове, шарени, ризи от различни материи на нормални цени.

Автор

Подобни статии

Мода и стил

Моделите, които ще останат супермодели

  Моделите, които ще останат супермодели Клаудия Шифър Няма как да не започнем с красавицата Клаудия, която дори и на 42 години изглежда повече от секси. Успешния модел бе отличен

Дизайнери и модни колекции

Кои са модерните тенденции при обувките 2014

  Обувките 2014 „Дай на една жена правилните обувки и тя ще покори света.” Да, абсолютни сме съгласни с тази мъдра мисъл и не може да не отбележим, че обувките

Дизайнери и модни колекции

Есенно-зимната колекция H&M 2013

  За да бъдете стилни и привлекателни и този сезон, ние ви предлагаме да разгледате колекцията на една от най-харесваните марки H&M. Може да избирате от голямото разнообразие от модели

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.