Любопитната история на ризата и интересни факти

Любопитната история на ризата и интересни факти

Обичате ли да носите риза? Харесвате ли партньора си в риза?

Тази дреха е част от гардероба на всички ни. Много ми харесва фактът, че можем да съчетаем ризата и в по-спортно-елегантен и в по-официален аутфит.

Малко история на ризата

В далечното минало ризата се е носела предимно от представителите на силния пол и се е използвала за долно бельо.  Любопитен факт е, че най-старата и съхранена в наши дни риза в света датира от времето на първото Египетско царство от 3000 г. преди Христа. Намерена  е от  английския египтолог от Флиндърс Петри. Изработвана е по изключително интересен и сложен начин. Раменете и ръкавите били фино нагънати, което придавало на дрехата изключително елегантен външен вид, но прецизността и красотата вложени при изработката не ограничавали по никакъв начин движението на ползвателя. Интересното дизайнерско решение, в  допълнение на цялостната визия на дрехата,  е  добавянето на допълнителен ръб още при тъкането й.

История на ризата през вековете

През средновековието мъжките ризи са били най-обикновени, изработени от памук и често са носени директно върху кожата. По това време само по ризи са ходели единствено представителите на низшите слоеве на обществото, затворниците и покайващите се. Заможните господа задължително допълвали облеклото и с горна дреха.

През 16-ти век, в областта на шията и маншета, на мъжките ризи често били добавяни пищни бродерии или дантели.

През 18-ти век, за последен писък на модата при ризите се считало добавянето допълнителен набор или жабо.

Друг любопитен факт около дизайна при мъжките ризи е, че през 18-ти век те са били по-дълги. Господата ги носели вместо долни гащи  и чрез издължената линия прикривали мъжките си достойнства.

В началото на 19ти век започват да се появяват цветните ризи.

До 20-ти век  риза, различна от бяла,  са носени единствено от работниците от низшите класи, а небесно синята риза в облеклото на джентълмените било немислимо.  Доста по-късно през 1920 г. синята мъжка риза  вече е  приета за световен стандарт.

Истории за дамските ризи

Навлизането на ризата в  нашия дамски гардероб става в далечната 1860 г. в Америка и Европа.

В края на 19-ти век ризите вече са доста променени.  Към тях са добавяни различни аксесоари – гривни, допълнителни яки, ленти за китката, ръкавели и други.

През ХХ-ти век мъжката риза започва да се носи и като горна дреха. Чрез нея  мъжете допълвали визията си, когато желаели да  демонстрират класа, стил или модерна линия.

През годините мъжките ризи претърпели много и различни изменения. Промени са правени във визията, начина и материалите им за изработка и други.

Ризите в наши дни

история на ризата

Ризите от съвременен тип са най-различни.

Носят се ежедневно, както от мъжете така и от жените. Могат да бъдат намерени почти във всеки магазин за облекло.

Изключително богато е разнообразието им от цветове, размери, материи, дължини, ценови клас и дизайнерски решения. Огромно е разнообразието и по отношение на вариантите и комбинациите им за  обличане.

При широкия избор, който предлага пазара в момента въпросът – “Каква риза да избера?”   е от особено голямо значение.  За да вземете  най-доброто решение, задължително  преди  да пристъпите към покупка, обмислете и редица други неща.

Отговорете си на въпроси от типа –какви ризи ви отиват, каква е средата, в която ще я носите, какво впечатление се стремите да направите и пред кого,  има ли нужда ризата да бъде допълни с аксесоар,  с какво ще я комбинирате и други от подобно естество. Изключително важни моменти са правилния подбор на материята и точния ви  размер. При неправилен избор, ризата би ви  стояла смешно, ще ви кара да се чувствате неудобно, дори и да сте избрали най-скъпата и известна марка.

Ekzo.Place предлага на мъжката част богат избор от мъжки ризи: мъжка риза с къс ръкав, мъжка риза с дълъг ръкав, мъжка риза цвят корал, други изчистени цветове, шарени, ризи от различни материи на нормални цени.

Автор

Подобни статии

Обувки, чанти, парфюми

Интересни факти за нашите обувки

Нека поговорим за обувки…. Едва ли има човек, който излизайки от къщи да не си задава въпроса: “А днес какво да обуя?” Повечето от нас имат по няколко чифта в

Мода и стил

Адидас, спортният завоевател тази година

  „Адидас“ е най-големият спортен производител на стоки в света. Те са германска фирма, започнала да се занимава със спортен дизайн през 1954 г. Модните, спортни тенденции и тази година

Мода и стил

Много шик в новата колекция пролет-лято на H&M 2014

  H&M 2014  Много скоро новата колекция на една от любимите ни марки H&M ще е налична в  магазините на марката. Още в началото на март ще може да пробвате

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.