Езотерично със Соня: Какво или кое е йога? Йога за начинаещи

Езотерично със Соня: Какво или кое е йога? Йога за начинаещи

Често се случва да получавам въпроси от вида: искам да се занимавам с йога, с какво ще ми препоръчате да започна?

Този въпрос няма еднозначен и унифициран отговор, затова почти винаги отговарям кратко и лаконично:

С ПРАКТИКА

Да вземем например един човек, който иска да се научи да чете. Какво би направил той, с какво би започнал? Разбира се, с усърдно изучаване на А-Б-В и после с тяхното практическо свързване, с холистичното и холографското възприемане и преживяване на буквите – така че те да се превърнат в Лабораторията на Ума му в смислен, разбираем, реален и действен текст, който да отвори пред ограмотения вече човек вратите на нови светове.

Открай време наричат Йога – Изкуството да Живееш.

Този израз не е измислен от съвременната масова йогистка организация, носеща същото име, която има много последователи в света и у нас. Йога бива наричана така от почти всичките си висши адепти – от древността до наши дни.

И както ни е дадена Азбуката, която е Ключ към Световете, стига да я усвоим, така ни е дадена и Йога, която е Ключ към Живота, стига да я прилагаме, или – практикуваме.

Йога не се учи, тя се живее.

Колкото и книги по Йога да изчетеш, колкото и трактати да изучиш в тази област – не прилагаш ли нещата пряко в живота си, в ежедневието си – няма да научиш Йога, няма да разбереш „що е Йога“.

Йога значи „Свързване“. Между другото, думата „религия“ на латински значи също „свързване“ – или по-точно- „свързване отново“.

Това би следвало да ни подскаже общия смисъл и принцип – и йога, и религия служат на хората да се свържат отново със своята Изначална Същност, със Своя Извор, със своя Бог, или, най-простичко казано: С ИСТИНАТА.

С „истото“ – предното произлиза от думата „ест“ – Е. Да се свържеш с ТОВА, КОЕТО Е. Или – Истината е чистото Битие. ТОВА, КОЕТО Е… Или, да се свържеш със СЕБЕ СИ, със своя Висш Аз. Когато това стане, ще видиш, че този АЗ не е твой. Той е Всичко…

В съвременния свят, обаче, религията е окупирана от различни институции – това са икономически формации, които владеят голяма част от света ни. Затова и думата „религия“ не е обичана от съвременните хора, и донякъде с право. Защото религията отдавна не свърза Човека с Бога. Отдавна е изгубила това свое основно предназначение. По тази причина е изключително неправилно йога да се мисли за религия.

Има доста неосведомени хора, които правят именно това – наричат йога „религия“. Тя би била, ако в нашия свят бяхме запазили истинската същност на това явление. Но тъй като не сме – може твърдо да се каже:

Йога не е религия!

Йога е философско учение с практическа насоченост – както казват повечето от Учителите.

Разбира се, в нашия свят все пак трябва да започнем отнякъде. Да тръгнем от определена ТОЧКА по Пътя, и вече навлезли в него, да го следваме и да напредваме.

Всеки човек е на различен етап от своята лична еволюция. Един, образно казано, трябва да започне наистина от А-Б, друг вече се е родил с готови отпреди знания, опитности и умения и за него вече е немислимо да започва от началото. Личните ми наблюдения и опит сочат, че почти всеки, който иска да се занимава с Йога, вече е имал опитности и е напреднал в нея от „предишни животи“. Дори самият човек да не знае съзнателно това. Подтикът, който го води до тази или онази книга, до този или онзи учител, показва това съвсем пряко.

Още малко предисловия, преди да премина към няколкото практични насоки за започване на Йога-практика за напълно начинаещи. Едното от предисловията е за грешната представа, че Йога е свързана със съвременните индийци.

Йога е древно учение – възникнало или дадено „Свише“ на адепти, които са живеели във времена, когато Индия като обществен строй и като държава изобщо не е било такава, каквато е днес. Йога е дадена на Древните Мъдреци, когато държавата им е била процъфтяваща, със силна икономика и политика, държава, притежаваща силен и образован народ, силни и образовани царе, водеща в културата и изкуството.

Първата систематизирана Йога ни е дадена от светеца Патанджали (пиша „светец“, не защото той е канонизиран от християнската църква, разбира се!) – и тя се нарича „Раджа Йога“ – или Царска Йога. Впоследствие, с опита на наследниците на Традицията, се развиват и систематизират различни други клонове на това Учение, наречени Хатха Йога, Бхакти Йога, Карма Йога, Наад Йога, Кундалини Йога, Хот Йога, Аеро Йога и безброй много още Йоги… Важно е да се знае, че така наречената в съвремието ни Ащанга Йога, е всъщност синоним на Раджа Йога.

кое е йога

Именно поради съществуването на толкова видове „йоги“, начинаещият започва да се чуди – откъде да започне, кое ли би било най-подходящо за него – и т.н. Настъпва объркване, често дори отчаяние и безпомощност – и човек просто се отказва, изгубен в морето от възможности.

Следващото, и предпоследно засега, предисловие е по отношение на заблудата, че йога е подходяща само за индийци, живеещи в техния климат, и то такива, които могат да зарежат обществото и да се оттеглят в пещери, да станат отшелници. Разпространението на Йога в нашето съвремие в световен мащаб, както и възникването на все нови и нови видове „йоги“ – от древността до наши дни – ни казва пряко обратното на горната заблуда.

Това разпространение и приемане на йога като начин на живот от все повече и повече хора, говори единствено и само, че Йога е живо и практическо учение, че Йога е напълно подходяща за съвременните хора и техния начин на живот. Всъщност, почти няма представител на някое духовно учение, който реално да не е йогин – дори той да е християнин, кабалист, европейски окултист, будист, мюсюлманин, сикх и т.н. – Йога е основното учение, Учението на Духа – и то е приложимо към всички вери и религии. Дори самият човек да не се определя като „йогин“, това не значи, че не е, и че не ползва похвати именно от това древно учение.

Последното предисловие – то е по отношение на безбройните неясни термини в Йога. Тези така наречени „термини“ често са един от „препъни-камъните“ пред желаещите да практикуват йога. Да, важно е да се пази Традицията, но, за да е жива една традиция, тя трябва да търпи и понася промени и да се променя заедно с хората, които са нейни носители. Традиция без Човек – това е едно нищо… Лудост е да твърдим, че ако наричаме йога асаната „свещ“, а не с нейното оригинално име „сарвангасана“, то ние сме всичко друго, но не и йоги… За жалост има много последователи на Йога, които обучават хора в това учение, и са наистина с такива нагласи – определят кое е йога и „кое НЕ Е йога“ – единствено придържайки се към „буквата“.

Както споменах по-горе, буквата е нещо основно, но ако тя не направи холистичен, цялостен текст – буквата си остава просто един нищо незначещ знак… Затова всеки човек, който иска да се занимава с Йога, който иска да тръгне по този Път, или който просто желае да използва в ежедневния си живот някои от елементите на Йога – трябва първо да надскочи „буквата“ – т.е. да не се плаши от непонятните термини, а да пристъпи към практика. Практиката е нещо, което не се съобразява с термините – а направо ги претворява в реалност и действителност. Образно казано – ако можеш да изкачиш дадена планина, не ти трябва да знаеш какво значи изразът „изкачване на планина“. Или, както е казал мъдрецът:

ЕДИН ГРАМ ПРАКТИКА СТРУВА КОЛКОТО ТОНОВЕ ТЕОРИЯ

Всъщност, от тази интродукция към Йога, май е видно, че такова нещо „йога за начинаещи“ е доста хлъзгава за систематизиране и унифициране тема. Следващата седмица ще има статия, свързана с конкретни насоки в това отношение, но отново с уговорката, че далеч не всички начинаещи са едни и същи, и че най-важното е човек да следва своите вътрешен усет и интуиция, ако е решил да започне с Йога.

Автор: Соня Петрова – Аеиа

Можете да практикувате йога със Соня без да излизате от вкъщи 🙂 с йога онлайн

Автор

Подобни статии

Без категория

Езотерично със Соня: Тантра – йога на любовта

Двете основни философски традиции на Изток, датиращи от хилядолетия, са Йога и Тантра. Разбира се, това разделение е условно, и е трудно да се постави рязка граница, кой от древните

Без категория

Любовно със Силвия: Медитация у дома

Когато медитацията влезе в дома ти… Как се случват големите промени в живота ни? Дълбоко съм убедена, че те тръгват от малките неща. Понякога големи събития могат да отключат нов

Без категория

Приключения в 21 век, в България и сред красива природа

Спокойните ваканции не са за всеки. Всъщност, за повечето хора заслужената почивка трябва да носи емоции. А емоциите идват с посещения на красиви природни местности, с вълнения от динамични дейности,

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.