Какво означават звездите на хотелите

Какво означават звездите на хотелите

Всички знаем, че хотелите се категоризират според базата, с която разполагат в звезди от 1 до 5. Но знаем ли действително какво е значението на звездите на хотелите и какво да очакваме от хотела, в който избираме да прекараме почивката си? В следващите редове ще намерите малко повече информация по темата.

 Хотели 1 звезда – възможно най – скромния тип хотели. Разполагат със стаи около 9 кв. метра за единична стая и 12 кв. метра за двойна стая, обзаведени с легло, шкафче, нощна лампа, гардероб и мивка. Банята трябва да се зарежда задължително със сапун, но за шампоана ще трябва да се погрижите сами. Разбира се, това е само в случай, че сте попаднали на място, където всяка стая си има собствен санитарен възел, тъй като има вероятност банята да е извън помещението за сън и да е обща. В гардероба трябва да има по минимум 3 закачалки на легло. Телевизор и телефон има само във фоайето.

Хотели 2 звезди – тук стаите отново за малки, но към обзавеждането задължително за хотелите 1 звезда, се добавя обезопасен балкон с масичка и леки столове, задължителен санитарен възел за всяка стая, телефон, телевизор, огледало за цял ръст, рафтове за поставяне стоки или сувенири на гостите на хотела. Осигурени са паркинг и заведение за хранене (обикновено закуската е включена в цената). Предлагат се услуги, като пране и гладене на дрехи, различни развлекателни екскурзии, както и съхранение на ценни предмети.

Хотели 3 звезди – навлизаме в средната класа хотели. Освен, че разполагат с всичко, което се изисква за предните две категории, стаите в 3 – звездните хотели имат и антре с вграден гардероб, мека мебел, вентилатор или климатик, мини бар. Възможно е да има картини и ваза за цветя. Банята освен, че е задължителна трябва да е оборудвана с душ кабина, възможно е да има и вана. Шампоана и сапуна са осигурени от хотела. Хавлиите са по 3 на легло (плюс хавлия за вана, ако има такава), закачалките – по 5. Предлагат се услуги, като занимание на деца, рум сървис, химическо чистене, бизнес услуги, възможност за наемане на кола, заверка на билети за пътуване (в сраната и чужбина) и т.н. Три – звездните хотела разполагат с ресторант, охраняем паркинг, заведения за развлечение (бар), асансьор и градина. При пристигане гостите на хотела се посрещат от портиер, който ги придружава до стаята. Ежедневно се сменят хавлиите, а стаите се почистват.

1188378784Kettles_Country_House_Hotel_Restaurantзвездите на хотелите

Хотели 4 звезди – тук стандарта е още по – висок. Освен всичко, с което разполагат 3 звездните хотели, стаите са обзаведени с доста по – удобни мебели, като дивани или фотьойли. Има сешоар, халат и чехли (за еднократна употреба), гребен, соли за вана, закачалките са по 6 на легло. Достъпа до интернет в стаите е задължителен. Разполагат с конферентни зали, фитнес зала, козметичен салон, два ресторанта, басейн (може да има и детски). Изискванията за владеене на чужди езици към персонала са различни в зависимост от заеманата длъжност.

Decorating-ideas-for-conference-room2

Хотели 5 звезди – най – луксозните хотели. Освен всичко, което казахме за предните категории хотели, тук трябва да има задължително по едно паркомясто на стая, едновременно душ кабина и вана, едновременно зимен, летен и детски басейн, климатик във всяка стая, рум сървис 24 часа в денонощието. Стаите са обширни, с модерно обзавеждане, като във всяка има сейф за съхранение на ценни предмети. Тези хотели трябва да разполагат и с луксозни апартаменти. Изискванията към обслужващия персонал също са по – високи. Владеенето на два чужди езика е задължително дори и  за служителите на рецепцията.

Hotel swimming pool at GRT Temple Bay Resorts,  Mahabalipuram

Нещо, което непременно трябва да се има предвид е това, че има различия в изискванията за категоризация на хотелите в различните части на света. Напълно възможно е например хотел 2 звезди в по – напредналите държави, да отговаря на стандартите на 4 – звезден хотел в страни от „третия свят” (напр. в Африка). Що се отнася до България, за съжаление доста често тук се получава разминаване между очаквания и действителност. Ето защо ви съветваме да подхождате внимателно към избора на хотел.

Автор

Подобни статии

Свободно време

Уникалният свят на икебаната част 2

  към част 1 Рикка – смята се, че стила рикка е създаден през 15-ти век, както и че това е стил, от който в последствие еволюират стиловете морибана и

Хоби

Някои популярни видове цветя и тяхната символика

Всеки, който се съмнява в силата и мощта на цветята, очевидно никога не е подарявал букет на жена. Безценния израз на радост на лицето и може да засенчи понякога и

Любопитно

Вечен купон за милиони с Play – нощна игра за купонджии

Днес стартираме новата ни поредица, където ще разглеждаме едни от най-известните клубове в страната ни, където можете да се забавлявате на максимум. Нека сега започнем с нашето първо предложение в

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.