Какво означават звездите на хотелите

Какво означават звездите на хотелите

Всички знаем, че хотелите се категоризират според базата, с която разполагат в звезди от 1 до 5. Но знаем ли действително какво е значението на звездите на хотелите и какво да очакваме от хотела, в който избираме да прекараме почивката си? В следващите редове ще намерите малко повече информация по темата.

 Хотели 1 звезда – възможно най – скромния тип хотели. Разполагат със стаи около 9 кв. метра за единична стая и 12 кв. метра за двойна стая, обзаведени с легло, шкафче, нощна лампа, гардероб и мивка. Банята трябва да се зарежда задължително със сапун, но за шампоана ще трябва да се погрижите сами. Разбира се, това е само в случай, че сте попаднали на място, където всяка стая си има собствен санитарен възел, тъй като има вероятност банята да е извън помещението за сън и да е обща. В гардероба трябва да има по минимум 3 закачалки на легло. Телевизор и телефон има само във фоайето.

Хотели 2 звезди – тук стаите отново за малки, но към обзавеждането задължително за хотелите 1 звезда, се добавя обезопасен балкон с масичка и леки столове, задължителен санитарен възел за всяка стая, телефон, телевизор, огледало за цял ръст, рафтове за поставяне стоки или сувенири на гостите на хотела. Осигурени са паркинг и заведение за хранене (обикновено закуската е включена в цената). Предлагат се услуги, като пране и гладене на дрехи, различни развлекателни екскурзии, както и съхранение на ценни предмети.

Хотели 3 звезди – навлизаме в средната класа хотели. Освен, че разполагат с всичко, което се изисква за предните две категории, стаите в 3 – звездните хотели имат и антре с вграден гардероб, мека мебел, вентилатор или климатик, мини бар. Възможно е да има картини и ваза за цветя. Банята освен, че е задължителна трябва да е оборудвана с душ кабина, възможно е да има и вана. Шампоана и сапуна са осигурени от хотела. Хавлиите са по 3 на легло (плюс хавлия за вана, ако има такава), закачалките – по 5. Предлагат се услуги, като занимание на деца, рум сървис, химическо чистене, бизнес услуги, възможност за наемане на кола, заверка на билети за пътуване (в сраната и чужбина) и т.н. Три – звездните хотела разполагат с ресторант, охраняем паркинг, заведения за развлечение (бар), асансьор и градина. При пристигане гостите на хотела се посрещат от портиер, който ги придружава до стаята. Ежедневно се сменят хавлиите, а стаите се почистват.

1188378784Kettles_Country_House_Hotel_Restaurantзвездите на хотелите

Хотели 4 звезди – тук стандарта е още по – висок. Освен всичко, с което разполагат 3 звездните хотели, стаите са обзаведени с доста по – удобни мебели, като дивани или фотьойли. Има сешоар, халат и чехли (за еднократна употреба), гребен, соли за вана, закачалките са по 6 на легло. Достъпа до интернет в стаите е задължителен. Разполагат с конферентни зали, фитнес зала, козметичен салон, два ресторанта, басейн (може да има и детски). Изискванията за владеене на чужди езици към персонала са различни в зависимост от заеманата длъжност.

Decorating-ideas-for-conference-room2

Хотели 5 звезди – най – луксозните хотели. Освен всичко, което казахме за предните категории хотели, тук трябва да има задължително по едно паркомясто на стая, едновременно душ кабина и вана, едновременно зимен, летен и детски басейн, климатик във всяка стая, рум сървис 24 часа в денонощието. Стаите са обширни, с модерно обзавеждане, като във всяка има сейф за съхранение на ценни предмети. Тези хотели трябва да разполагат и с луксозни апартаменти. Изискванията към обслужващия персонал също са по – високи. Владеенето на два чужди езика е задължително дори и  за служителите на рецепцията.

Hotel swimming pool at GRT Temple Bay Resorts,  Mahabalipuram

Нещо, което непременно трябва да се има предвид е това, че има различия в изискванията за категоризация на хотелите в различните части на света. Напълно възможно е например хотел 2 звезди в по – напредналите държави, да отговаря на стандартите на 4 – звезден хотел в страни от „третия свят” (напр. в Африка). Що се отнася до България, за съжаление доста често тук се получава разминаване между очаквания и действителност. Ето защо ви съветваме да подхождате внимателно към избора на хотел.

Автор

Подобни статии

Свободно време

Премиера: "РПУ "Оня свят" – "R.I.P.D"

Когато печеното ченге Ник Уокър ([highlight]Ryan Reynolds[/highlight]) е убит по време на работа, преселването му на оня свят протича по необичаен начин. След като умира той бива вербуван към полицията

Свободно време

Почивка на Охридското езеро

  Няма българин, който да не е чувал народната песен за Охридското езеро и красивата девойка Биляна. Този, на пръв поглед обикновен воден басейн, е обявен за природна забележителност от ЮНЕСКО

Свободно време

Любимият цвят издава характера ви

  Всеки един човек си има любим цвят, който по някакъв начин му харесва повече от останалите. Някои предпочитат класическите черно и бяло, други се радват на свежите цветове като

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.