Историята за Дядо Коледа

Историята за Дядо Коледа

 

santa___reindeer_mediumЗапознати ли сте с историята за Дядо Коледа?

Историята на обичания от малки и големи старец –Дядо Коледа започва още  през 4-ти век, когато се ражда дете на име Никола. По това време никой не подозира  че това дете ще стане известно като Дядо Коледа. Но скоро хората забелязват специалните способности на Николас.

След като порасва той е провъзгласен за епископ на Мира в Ликия, провинция на Византийската Анадола, сегашна Турция, където, според легендата, той прави само добри дела. 


Св. Никола е щедър човек и изцяло посветен на децата. Неговата доброта и щедрост дава основание да се твърди, че той може да извърши чудеса. Чрез силата на Бога, той би могъл да върне мъртвите към живота и да спаси моряците от буря. Ето защо, Никола (по-късно известен като Дядо Коледа) е блажен и първоначално е почитан най-вече от моряците.

 

Св. Никола става покровител на Русия, където е бил известен с червения си нос и дългата си бяла брада. В Гърция той е покровител на моряците, във Франция – покровител на адвокатите, а в Белгия – покровител на деца и пътници. Хиляди църкви в цяла Европа са били посветени на него, а през времето около 12-ти век  църквата създава официален празник в негова чест – 6 декември , деня на на Св. Никола.

През 1822 г. Клемент C. Мур пише поема, посветена на Свети Никола, която публикува в нощта преди Коледа като подарък за децата си. В нея той описва Дядо Коледа:

 

„Той имаше кръгъл корем и широко лице, 
който се тресе, като купа пълна с желе.
Той е пълничък и закръглен, много весел стар елф, 
Дори и аз се засмях, когато го видях…”
 

Днес Дядо Коледа е известен по целия свят като белобрад старец, който носи коледни подаръци на децата през нощта срещу 25 декември. Той е обичан от малки и големи, които се стараят цяла година да бъдат послушни, за да може добрия старец да мине и през техния дом в коледната нощ.
 

Коледната елха

 

Коледно дърво е един от символите на Коледа

Коледа е празник за традициите и спомените, и красиво украсените коледни елхи са нещо, което цялото семейство винаги ще цени.

Всяка година между 25 и 30 милиона американци празнуват Коледа с коледни елхи, като по този начин, с аромата на прясно окосено коледно дърво оживява духът на Коледа.

 

Коледни елхи имат дълга история, те символизират връзката между небето и земята.

През 16-ти век в Германия много иглолистли дървета били украсени, както в затворени помещения, така и навън, с ябълки, рози, позлатени бонбони и цветна хартия. Също като историята за  Адам и Ева – Ела, окичена с ябълки е била използвана, за да символизира Райската градина.
Днес навсякъде по-света броени дни преди Коледа се поставят празнични елхи във всеки град, които се украсяват с лампички и се палят тържествено. Във всеки дом също има по една коледна елха, която радва цялато семейство с красотата си и под която децата с нетърпение очакват своите подаръци.

 

 

Коледните чорапи

 

Традицията на коледните чорапи започна с една история, разказана от древни времена за един  благороден човек, който имал три дъщери. Съпругата на благородника починала и дъщерите и баща им силно скърбяли. Когато момичетата пораснали и станало време да се задомят, бедният баща не можел да си позволи да даде големи зестри на избранниците им.

 

Една вечер, след като измили своите чорапи, дъщерите ги окачили близо до камината, за да се сушат. През нощта Дядо Коледа се промъкнал през кумина и поставил във всеки от чорапите по няколко жълтици. На следващата сутрин семейството забелязало жълтиците, които бащата дал, за да могат дащерите му да се омъжат. Така те заживели щастливо благодарение на чудните чорапи и подаръка от белобрадия старец.

 

Днес коледни чорапи традиционно са окачени на камината. Но тъй като повечето от съвременните домове не разполагат с камина, всяко място е подходящо за закачане на коледни чорапи. В тях трябва да се постави нещо, което да бъде като подарък за добрия старец – това може да бъде нещо за ядене, нещо, което издава звук и приятна гледка за очите или подарък, който има прекрасен аромат. 

 

Автор

Подобни статии

Мода и стил

За среброто и сребърните бижута

Сребърните бижута са едни от най-уникалните и често срещаните видове бижута, които хората купуват. Сребърни обеци, гривни, пръстени, изящни колиета и различни висулки и други бижута от сребро, фино изработени

Любопитно

Топ 10 на най-добрите семейни снимки

Искаме да споделим с вас класацията, която представиха от сайта 500px – Топ 10 на най-добрите семейни снимки за изминалата година.   Семейните снимки, които следват са по скоро посветени на най-младите

Любопитно

Звездите, които не остаряват

  Има звезди, които просто не остаряват. Дали благодрение на пластичната хирургия, скъпи процедури или просто добър ген, те остават младолики през годините и всички им завиждаме.  Нека да погледнем

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.