Игри на карти

Игри на карти

Когато става въпрос за игри, децата и възрастните не винаги мислят еднакво. Въпреки това има една игра, която се обожава от всички възрасти – карти!

Мислили ли сте някога по колко различни начина можете да се забавлявате и колко различни вида игри на карти можете да играете само с едно тесте?

Всеки, който някога е играл карти, знае, че има 52 карти в колода. Номерираните са от 2 до 10, има и една, наречена асо, и три с кралски символи – поп, дама, вале. Любопитно е, че всеки поп в стандартното тесте карти за игра представлява велик крал от историята: пики – цар Давид, спатии – Александър Велики, купи – Карл Велики и кари – Юлий Цезар.

Може би смятате, че тъй като игрите с карти са популярни в целия свят, тестета навсякъде изглеждат по един и същ начин? Но не е така. Много страни имат свои собствени уникални набори от карти. Например, хората в Швейцария, които играят на игра, наречена Jass, използват тесте от 36 карти. Германците, които играят на игра, наречена Скат, използват 32 карти. Французите пък имат игра, наречена Таро, за която използват 78 по-големи по размер карти.

Игрите се игрят с тесте от карти за игра, които са идентични по размер и форма. Всяка има две страни – лице и гръб. Обикновено по гърба си картите са неразличими. Лицата им обаче са уникални – не може да има дубликати. Съставът на колодата е известен на всеки играч, като в някои случаи няколко тестета се разбъркват заедно, за да образуват единен пакет, който е нужен за определени игри.

игри на карти

Всяка конкретна игра на карти налага ограничения върху броя на играчите. Най-значимите разделителни линии са между игри за един човек и игри за двама души и между игри за двама и за много участиници. Най-популярната игра за един играч е пасиансът във всичките му разновидности.

В игрите за двама души обикновено не всички карти се раздават, тъй като в противен случай играчите ще имат перфектна информация за състоянието на играта и ефекта на изненадата ще се изгуби. Тези игри винаги са били изключително популярни и са едни от най-значимите игри с карти – сантасе (шестдесет и шест), пикет, макао, крибидж, белот за двама и др.

Игрите за много участници всъщност са специално адаптирани от игрите за двама. Един от начините е чрез образуване на два отбора с еднакъв брой участници, които обикновено седят един срещу друг, не знаят какви карти държи другият и нямат право да ги коментират. Друг начин за разширяване на игрите за двама е отново включването на още хора в стандартните правила, но този път всеки се бори сам за себе си.

Повечето игри с карти имат някаква форма на асиметрия между играчите. Ролите на участниците обикновено се изразяват по отношение на дилъра, т.е. играчът, чиято задача е да разбърква тестето и да предоставя картите на останалите. Да бъдеш дилър може да бъде преимущество или недостатък в зависимост от играта. Ето защо, след всяко разиграване обикновено дилърът се сменя. Най-често първият, който ще раздава, се избира, като всеки играч изтегли по една карта от колодата и този с най-ниската (или съответно с най-високата) раздава.

Прочетете: Кой е измислил игрите на карти

Автор

Подобни статии

Свободно време

Как да аранжираме красив букет във ваза

Подаряват ни красиви цветя, на които искаме да се радваме възможно най-дълго. Но как да аранжираме стръковете във вазата така ,че запазят формата си на красив букет? Предлагаме ви лесен и изпитан трик,

Свободно време

Кажи ми хобито си за да ти кажа коя е най-добрата професия за теб

  Кажи ми хобито си за да ти кажа коя е най-добрата професия за теб Няма нищо по-хубаво от това да успееш да изградиш кариера, базирана на любимото ти занимание.

Изкуство и култура

Лондон и театър Глобус – вечен и незаменим

  “В една сграда на брега на Темза се пресичат литературни, исторически и архитектурни пространства. Сградата е известна като „Глобус“. И не е просто сграда, а театър Глобус и метафора

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.