За косата от А до Я

За косата от А до Я

Косата винаги е била смятана за един от най-важните аспекти от нашия физически облик. Във всички народи и във всички култури хората отдават голяма част от вниманието и времето си на косата си. Често обръщаме внимание на косата на хората около нас. Тя е от първите неща, който сме свикнали да забелязваме при среща или запознанство.

Какво е косата за нас жените?

За нас косата означава емоция, стил, класа.
Всички ние копнеем за гъста, красива и блестяща коса, с която да изразим личността си. Често пъти косата ни издава настроението или вътрешното ни състояние. Ние обичаме косата си, грижим се за нея, говорим чрез нея.

Пред нас жените въпроси като:
Какъв цвят да се боядисам?
Как да се подстрижа, за да ми отива?
Каква маска да си купя, за да изглежда косата ми добре?
С каква прическа да отида на дадено място?

Косата ни иска грижи
Поддържането на красива и здрава коса изисква изключително много грижи. Ние жените прекарваме часове наред в банята или фризьорския салон, за да постигнем перфектни цвят, прическа и вид на косата си.

Но какво представлява нашата коса?

В най-общи линии може да се каже, че структурно косата ни се състои от различни слоеве, химични връзки и аминокиселини.
Луковицата на косъма е структура на активно растящи клетки, които в крайна сметка произвеждат коса. Тези клетки непрекъснато се делят в долната част, изтласкват се нагоре и постепенно се втвърдяват. Те се подреждат в шест слоя.

Трите вътрешни слоя са съставени от епидермис, кората на главния мозък и кората на продълговатия. Трите външни слоя образуват вътрешната обвивка на корена и базалната мембрана, около които лежат не диференцираните клетки. В структурата на косата има и специфични клетки, наречени меланоцити. Те произвеждат пигмента меланин, който определя и образува цвета на косата ни.

Четете още: Как да се подстрижем сами за 4 минути!

Косъмът е тази част от косата ни, която се вижда над скалпа. Той е съставен от протеин, наречен кератин. Кератинът е изключително силен протеин, устойчив на износване. Той играе важна роля при химическа обработка, каквато е например къдренето. В състава на косъма има и водородни връзки, които придават гъвкавост на косата. Тези връзки лесно се разрушават след третиране с вода. Това позволява временно да промените конфигурацията на косата си с помощта на стилизиращи продукти.

Естествен цвят коса

Нека отново се върнем на цвета на косата. Естествените коси обикновено са руси, кестеняви, червени, рижи, тъмни. При различните хора косата е и с различни нюанси. С напредването на възрастта космите побеляват и косата става сива или бяла на цвят.

cvqt na kosata

Боядисана коса

Цветът на косата може лесно да бъде променен чрез нанасянето на бои. Боядисването на косата може да се извърши по различни начини и с различни бои. Резултата е различни нюанси на цвета и степента на покритие на белите коси. Има разлика и в дълготрайността на цвета.

Боята за коса от своя страна може да бъде амонячна (трайна) и безамонячна (тон върху тон). Амонячната боя ви позволява изцяло да смените цвета на косата си, покрива на 100% бяла коса и е единствената боя, която позволява продължително изменение на естествения цвят и може да придаде различни нюанси на един и същи тон. Смята се, че този тип боя уврежда косата и я прави суха и чуплива, но това е спорно.

Безамонячната професионална боя няма вреден ефект върху корените на косата, но тя не позволява промяна към по-светли тонове и само отчасти покрива белите коси. Чрез нея можете да придадете блясък, да съживите цвета си или да го направите по-наситен.

Голяма част от дамите са се замисляли по въпроса за цветна коса и по-специално за ярките, неестествени и силно наситени цветове.
Това е нещото, което ви изкарва извън стереотипите и ви отличава от всички останали. За да задоволят потребността от подчертаване на индивидуалността при представителките на нежния пол, производителите на професионални бои пуснаха на пазара нови, модерни цветове.
Актуални цветове за косата са розовото, червеното, виолетовото (лилавото), сребристото (сивото), синьото, зеленото и цвят на косата в цветовете на дъгата.

Четете още: Най-подходящият цвят за косата ни

Типове коса според структура на косъма и дължина

В зависимост от степента на къдравост на косъма косата може да е къдрава, права и чуплива с различни вариации.
Дължината и формата на косата определят прическата. Дължината варира от пълна липса на коса върху главата до коса с дължина достигаща дори над 1 метър.
Най-често срещаните понятия при уточняване на дължината на косата са къса, средна и дълга коса.

Много жени с прави коси искат да са къдрави, но им е много трудно да задържат къдриците си за повече от няколко часа, заради неподдатливост на косъма. Можете да опитате със студено къдрене.

къса коса

Основни типове коса

Основните типове коса са нормална, мазна, суха и комбинирана.
Нормалната коса е доста лесна за поддръжка. Обикновено след измиване е бухнала и хвърчаща, но след слягане изглежда добре през цялата седмица.
Мазната коса изглежда добре максимум два дни след измиване. След това става на слепнали кичури. Мазната коса е предпоставка за образуването на пърхут по темето. 

Четете още: Съвети срещу бързо омазняване и още съвети срещу омазняването
Сухата коса се отличава със сухи краища и липса на блясък. Този тип коса е доста трудна за контролиране, лесно се накъсва и се изтощава много лесно особено през лятото.
Комбинираната коса е нещо средно между суха и мазна коса. В корените тя е по скоро мазна, а краищата й са сухи. Този тип коса обновено се среща при дългите прически.

Четете още за основните типове коса и грижата за тях.
Според дебелината на косъма косата бива тънка, гъста, рядка или буйна.

Удължаване и сгъстяване на косата

Все по-развиващите се технологии вече предоставят и възможността да сгъстите и/или удължите вашата собствена коса. Удължаването на косата представлява прибавяне на коса към вашата собствена. Технологиите са различни, но най-често удължението се прави с клипсове.
С помощта им вие лесно можете да поставяте или премахвате кичурите коса и по този начин да разнообразите визията си. Хубаво е удължаването да бъде извършено с качествена, естествена коса с изяснен произход. Можете да си сложите и изкуствени кичури, но те за разлика от естествените не могат да бъдат третирани нито термично, нито химически. Естествените кичури коса могат да се сушат, мият, боядисват и стилизират с помощта на преса, дифузьор или маша.

Как обаче косата расте по принцип и може ли да засилим растежа й?

Нормалния растеж на косата зависи от доста фактори. Средно тя израства с около 15 см. на година. Вие обаче може да забързате този процес чрез правилно и здравословно хранене, като включите в менюто си храни, съдържащи протеин, желязо, цинк, омега 3 мазнини, витамини от групите А, Д, Е и К, които са важни за растежа на косъма.

Четете още: Как да си пуснем дълга коса?

Още съвети за дълга коса

Други трикове за забързване на растежа са прием на 6-8 чаши вода дневно, масажиране на скалпа на главата, подстригване на всеки 6 седмици, избягване на третирането, прекалено честото разресване и стегнатите прически.

Повечето дами с прекрасни коси си правят маска

За да имате хубава и здрава коса е важно да се грижите за нея, като поставяте маски на 1 или 2 седмици. Маската може да бъде направена в домашни условия или купена от магазин. На пазара се предлагат различни видове маски за коса (за суха, изтощена, за бляскава коса, за обем, за боядисана коса и други), но за да изберете най-подходящата за вас е хубаво да направите консултация със специалист или фризьор или да разгледате форумите и нашия сайт за идеи.
Проблеми и заболявания
Съществуват различни проблеми на косата и скалпа, които могат да бъдат индикация за друго заболяване, най-често хормонално. Могат да се появят и в следствие на физиологични или климатични промени или като страничен ефект от третирането с неподходящи продукти. Най-често срещаните заболявания на косата са:
дерматит, косопад, появата на пърхут, цъфтящи краища, алергични реакции, загуба на блясък и други.
Бъдете внимателни и наблюдавайте тези промени в косата си.

Четете още: Домашна маска срещу пърхот

Ами прическата?

Говорихме доста на тема коса, но какво остана?
Да изберете и оформите прическата си:
има различни прически за къса, средна, дълга, права, къдрава или чуплива коса.
Всяка от тях може да бъде красива и секси, стига да е съобразена с профила на лицето ви и възможностите ви да я поддържате ежедневно. Прическата може да бъде подбрана спрямо това дали е за ежедневието ни, за официален или специален повод. Оформянето или промяната й може най-лесно да бъде направено с помощта на преса за коса.

Четете още: 10 прически за дълга коса

Преса за коса

Има преси за изправяне на къдрави и чупливи коси, за къдрене и оформяне на букли, ретро преси и др. И при пресите съществува избор между професионални и такива за масова употреба. Предлагат се с различен брой и покритие плочи за стилизиране.

Четете още: Керамична преса за коса

Можем да добавим и аксесоари!

Може да допълните или промените визията си с помощта и на удачно подбрани аксесоари за коса. Изборът от фиби, ленти, шноли, диадеми, ленти, цветя и т.н на пазара е доста широк.

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Как да се преборим с ПМС

  Следвай нашите указания, за да ти е по-леко. Да се преборим с ПМС. Болки. При първия намек за болка в таза започни да гълташ обезболяващи, съдържащи ибуропрофен или напроксен,

Здрав дух

Можем да хапваме шоколад често!

  Историята на шоколада датира от векове. Тази вкусотия се прави от какаовите зърна на дърво, чиито произход е  централна Америка.  Първоначално зърната са били консумирани под формата на напитка

Здрава и красива

Хубав, дълготраен тен дори и след лятото

  Колкото и да не ни се иска, лятото е към своя край. Броени дни остават до раздялата ни с прекрасните слънчеви дни, прекарани на плажа, с коктейл в ръка

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.