Езотерично със Соня: Тантра – йога на любовта

Езотерично със Соня: Тантра – йога на любовта

Двете основни философски традиции на Изток, датиращи от хилядолетия, са Йога и Тантра.

Разбира се, това разделение е условно, и е трудно да се постави рязка граница, кой от древните писмени източници засяга основно Тантра, и кой – Йога.

За някои хора е кощунство да се каже, че Йога е Тантра, или че Тантра е Йога. За други – това е едно единно учение, което има различни разклонения и различни пътища на действие, но едни и същи източници. Целта на настоящата публикация не е да се изследват историческите извори на тези древни философски традиции, а да дадем някои общи пояснения по отношение на т.нар. ЙОГА НА ЛЮБОВТА.

Тантра е най-древната, достигнала до нас система за самоосъвършенстване. Тя използва желанието на човека, не го потиска, и насочва това желание към постигане на добродетелни и високи цели – такива като духовно развитие, подобряване на здравето, култивиране на творчество, и др.

Пътят на Тантра Йога е Път на Обединение на: Мъжкото и Женското Начало; на Материалното и Идеалното; на Материалното и Духовното; на Рационалното и Ирационалното.

Тантра Йога е много подходяща за хора, които искат да бъдат в хармония със своето тяло, които се стремят да освободят своите вътрешни потенциали, които желаят да се научат да релаксират и да контролират съзнанието си. Изключително подходяща е за хора, които имат сексуални проблеми от всякакво естество – и най-важното – искат и се стремят да ги разрешат, да се освободят от тях. В частност – може да помогне на тези от нас, които имат силни и пламенни желания, но нямат доверие към самите себе си и са склонни да погребват надълбоко в себе си своите желания, без да им дадат и най-малкия шанс да се реализират.

Характерните черти на Тантра Йога

Основата в Тантра е:

ТИ СИ СЪВЪРШЕН – КАТО БОГ. ТУК И СЕГА, В ТОЗИ МОМЕНТ.

Или, с други думи, човекът, практикуващ Тантра Йога, трябва да мисли и действа така, сякаш вече е постигнал просветление и се е върнал при своя Висш Източник – при Бог. Очевидно е, че тук се тръгва от крайния резултат, т.е. отправната точка на практикуващия е крайният резултат от духовния път, защото, според Тантра, ако човек не осъзнава своята божествена същност, той никога няма да усети или да постигне Бог.

Съвременните хора възприемат доста погрешно Тантра. Повечето от нас я мислят за учение, което развива основно чувствеността на човека, и в частност – неговата сексуалност. И действително, по-голямата част от тантристките техники използва сексуалната енергия, но тази енергия е много по-обширна и с безброй повече възможности, от това да развива сексуалността на човека. Реално, счита се, че т.нар . духовна енергия е едно и също със сексуалната, че са направени от едно и също фино вещество. Действието на Тантра Йога е неимоверно по-обширно. Тя учи практикуващия да възприема своето тяло като божествен храм, да вижда и чувства своя истински „Аз“, своя Висш Аз. Учи на скромност – за разлика от множеството съвременни силови йога-методи, които, вместо да развият нашия Висш Аз, често увеличават силата на егото…(разбира се, в частни случаи).

ОСНОВНИЯТ ИНСТРУМЕНТ НА ТАНТРА – ТОВА Е ЛЮБОВТА

Тантра работи с най-мощната енергия, с най-силните чувства, или, с други думи – с жизнената сила.

Различните направления на Тантра Йога съчетават в себе си индуистки и будистки методики за самоосъвършенстване, по пътя на осъзнатото използване и трансформация на сексуалната енергия.

ВИДОВЕ ТАНТРИЧНИ ПРАКТИКИ

Те са основно три: бяла, червена и черна тантрична йога.

ЧЕРВЕНАТА ТАНТРА отразява сексуалната реалност и ползва упражнения и медитации, които често предполагат сексуален контакт. Тя държи на признаването на живота – тук и сега.

ЧЕРНАТА ТАНТРА се използва за формиране на умения и навици за управление и манипулация на хората. Нейните упражнения включват тренировки на умствената сила, на силата на мисълта и стремеж за бързо осъществяване на набелязана цел.

БЯЛАТА ТАНТРА е насочена и към настоящето, и към бъдещето. Тя цели възвисяване на човешката душа. По тази причина е призната от майстори и учители за най-ефективната и най-ценната от всички тантра-практики. Който следва пътя на бялата тантра, става стопанин и господар на собствения си живот, очиства физическите и менталните си обвивки, с помощта на пеене на мантри и други физически и дихателни упражнения.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ТАНТРА ЙОГА

ТАНТРА ЙОГА е изключително ефективен метод за откриване на себе си, за реализиране на вътрешните сили, които спят във всеки от нас, за постигане на одухотворение, чистота и усещане за Бог и Божественото.

Тантра-практиката, която обединява в ученика мъжкото и женското начала, ни избавя от различни умствени блокажи и комплекси, и ни позволява да прескочим бариерата за възприемане на реалността. Позволява ни да опознаем своя истински „Аз“, да подобрим отношенията си с интимния партньор, а и с всички хора, както и да придобием вътрешна свобода и лекота.

На физически план, тантра йога може да ни помогне да подобрим здравето на всичките си органи и системи, да хармонизираме психиката си, и изобщо – да се подмладим – духовно и телесно.

Автор: Соня Петрова – Аеиа

Автор

Подобни статии

Без категория

Любовно със Силвия: Медитация у дома

Когато медитацията влезе в дома ти… Как се случват големите промени в живота ни? Дълбоко съм убедена, че те тръгват от малките неща. Понякога големи събития могат да отключат нов

Без категория

7 Тенденции при Банските Костюми от две части ДВЕ ЧАСТИ ЗА 2015та

Какви тенденции при Банските костюми ни поднася 2015та? Хитовите тенденции за летния сезон на 2015-та при банските костюми от две части са моделите, вдъхновени от ретро стила, както и тези

Без категория

Приключения в 21 век, в България и сред красива природа

Спокойните ваканции не са за всеки. Всъщност, за повечето хора заслужената почивка трябва да носи емоции. А емоциите идват с посещения на красиви природни местности, с вълнения от динамични дейности,

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.