Домашният любимец ни прави по-добри хора

Домашният любимец ни прави по-добри хора

Замисляли ли сте се защо голяма част от хората имат домашни любимци и каква е причината те да ги възприемат като част от семейството си или като техни приятели? Най-вероятно сте го правили и то не еднократно.

Ще ви покажа само част от причините, поради които е хубаво да имате домашен любимец:

Домашните любимци намаляват стреса

Oтдавна е изяснено негативното влияние на стреса върху нашето психическо и физическо състояние. За съжаление светът, в който живеем е изключително динамичен и изпълнен със стрес под различна форма. Той изисква нашето непрекъснато внимание и концентрация и лесно ни изтощава.
Има различни методи за справяне със стреса, но е доказано, че домашените любимци ни помагат да се освободим от него.
Домашния любимец осигурява подкрепа, каквато би ви оказал най-добрия ви приятел, той винаги е на разположение и би могъл да ви изслуша, може да ви разтовари след напрегнат ден. Говорейки му вие самия може да погледнете на ситуацията под различен ъгъл, да изпуснете парата или да се разтоварите и да се почувствате много по-спокойни. Освен това храненето, обезпаразитяването и ежедневните дейности, свързани с отглеждането му отвличат вниманието ви от негативните мисли и насъбраното напрежение.

Вашето куче или коте ви дава безусловна любов и приятелство

За разлика от близките ви домашният любимец е винаги до вас, когато имате нужда от него. Те излъчват любов и благодарност и винаги са щастливи, когато сте с тях. В тяхно присъствие ви е позволено да бъдете себе си.
Дори и ако говорите глупости или танцувате смешно животното няма да ви осъди. Научно е доказано, че общуването с безусловна любов, каквато ви дава домашния любимец подобрява здравето на сърцето, психическото състояние, намалява физическата болка и др.

Четете още: 5 породи кучета, подходящи за деца

Щастливите моменти с вашия любимец

Тези същества, които също имат характер и навици могат да ви накарат да се смеете с часове. Най хубавото е, че домашните любимци отвличат вниманието ви от ежедневните проблеми, защото ви забавляват по свои собствен начин и ви държат далеч от скуката.

Животинката у дома ни прави по-отговорни

Без значение какъв домашен любимец ще изберете, той ще има нужда от вашите грижи. Факта, че трябва да отговаряте за друго живо същество прави вас самия по-отговорен и в останалата част от живота ви.

Животните ни учат на състрадателност

Любовта и състраданието не са лукс, а необходимост и без тях човечеството не би могло да оцелее. Притежаването на домашен любимец, който изцяло зависи от вас за оцеляването си определено може да ви превърне в по-състрадателен човек. Вие трябва да погледнете извън собствените си нужди и желания и да предприемете действия за неговите.

Например вие искате цял ден да се излежавате и да гледате телевизия, но виждайки отчаяната нужда на кучето ви да излезе на разходка ви кара да промените нагласата и плановете си. Изпитвайки състрадание към заобикалящите ви прави живота ви по-щастлив.

Четете още: Забавни снимки на „скрили се“ кучета и котки

Общуването с животни, подобрява невербалнате ни комуникация

Домашните любимци не могат да говорят, така че вие ще трябва да четете сигналите, проявени от езика на тялото им. Ще бъдете изумени, когато откриете, че използвате тази ново придобита способност и в ежедневието си, където 90% от комуникация е не вербална. Тази способност ви помага за изграждането на по-добри лични и служебни отношения и дори е възможно да ви осигури бъдеща финансова стабилност или израстване в служебната йерархия.

Домашните любимци усещат опасностите

Всички знаят, че кучетата лаят когато усетят някой в близост до къщата и реагират в случай на опасност. Само един от примерите е, когато папагал във Флорида пляскал с ръце и грачил през нощта. Реагирайки по подобен начин той разбудил цялото семейство и те избягали своевременно от възникналия в къщата пожар.
При подобен случай на пожар в къща в Китай домашен любимец змия започнала да дърпа собственика си със зъби и биела с опашка по леглото му. Ако се поразровите по темата за подобни затрогващи истории ще откриете всевъзможни случки в мрежата. Животните са с толкова добре развито чувство за безопасност, че са в състояние да спасят дори живота ви.

Четете още: Куче или коте да избера
Това, от което имат нужда домашните любимци, е внимание, отдаденост и любов.

Имаме и няколко молби към вас!

Моля ви, не си взимайте домашен любимец, ако не сте сигурни в решението си.
Имайте предвид, че домашните любимци са нещо като непорастващи деца, които ви разбират до определено ниво и ако имате проблеми с тях, най-вероятно проблемът е у вас.
Недейте да изоставяте на улицата домашния си любимец! Намерете добри хора, на които да го дадете, ако решите, че не го искате повече.
Доберманите не полудяват на 10 години, не ги изоставяйте!
Хубаво е да кастрирате домашния си любимец, за да не станете причина за нещастни, изоставени животни на улиците, умрели от сгазване или студ или друга отвратителна причина!
Осиновете изоставено куче или коте или улично такова. Те не са по-малко добри от останалите и имат нужда от добри хора.

Благодарим ви, че подхождате сериозно и с разбиране.

Автор

Подобни статии

Хоби

Обиколката на пътуващото лятно кино стартира

Времето е прекрасно!  Разхождаме се по паркове, градинки, а от 29 май можем да се насладим на започналите прожекции на Откритото кино, които стартират от София пред Паметника на Съветската

Любопитно

Интересни факти за юдаизма

  Юдаизмът – това е религията на еврейския народ. Религията на всички онези евреи, които са били прогонени от Египет, избавени от робството от пророк Мойсей, чрез когото по време

Почивка и туризъм

Париж – градът на романтиката

Здравейте, драги читатели на новата ни рубрика „Пътеводител за европейските столици”. В нея ще откриете всичко за любимия ви град, като започнем от това къде да изпиете сутрешното си кафе,

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.