Депресия – какво представлява и как да си помогнем? + бонус тест

Депресия – какво представлява и как да си помогнем? + бонус тест

 

 

sadness-300x187Депресия- Какво представлява? Какви са причините? Какви са симптомите? Какво е лечението?  В нашия живот има не само хубави, но и лоши моменти, така че е напълно нормално да се чувстваме тъжни от време на време. Когато обаче, усещането за празнота и отчаяние, започне да ви завладява напълно е възможно да става дума за по-сериозен проблем, какъвто е депресията. Тя би могла да окаже огромно влияние върху целия ви живот, да отнеме радостта от деня ви и да го направи непоносим. Въпреки това депресията е състояние, което може да бъде преодоляно. Първата и най-важна стъпка към справянето с проблема е неговото разбиране. 

 

Какво е депресия?

Много хора употребяват думата депресия, за да опишат своите негативни емоции в определен момент. Депресията обаче е нещо много повече от обикновена тъга, предизвикана от неуспех или разочарование. Хората действително страдащи от депресия често дават следните описания: „имам усещането, че живея в черна дупка” или „постоянно имам усещането, че гибелта ми е неизбежна”. Въпреки това при някои от тях липсва чувство на тъга – по-скоро те се чувстват отпаднали, празни и апатични. Най-вече при мъжете може да се наблюдават и агресия, неспокойство или гняв.

 

Без значение как точно ще се прояви депресията, тя се различава от обикновената тъга най-вече по това, че поглъща изцяло желанието ви за живот, пречи ви да учите, да работите, да се храните, да спите, да се забавлявате. Чувството на безпомощност, безнадеждност и безполезност завладяват безмилостно ежедневието ви.

Какви могат да са причините за депресия?

Биология: Депресията може да се дължи на биологични причини, свързани с обмяната на веществата. Има намалена концентрация на невротрансмитърите: серотонин, норепинефрин и допамин. Подтискането на производството на тези вещества може да вследствие на употреба на определени лекарства или злоупотреба с алкохол и други наркотици. 

Има връзка между някои заболявания, като диабет, и депресиите. Не се знае кое от двете е първопричината -дали заболяването води до депресия или тя е пусков механизъм за заболяване.  

Психологически теории: Според Зигмунд Фройд заболяването е резултат на стрес, довел до поява на гняв. Гневът се подтиска от човека и се насочва навътре към самоусъждане. Появява се чувство за вина. Този модел се формира още в детството. Малки деца се чувстват отхвърлени от родител, заради поява на второто дете.

Има и други модели, които са негативни, но се утвърждават у човека. Една друга причината е чувството за липса на контрол над ситуацията. Тя води до неувереност. 

Любопитен факт: Голямата депресия е тежката икономическа криза, която повлиява емоционалното състояние на много хора. Тя донася срив в системата на много бедни и богати страни.

Какви са симптомите на депресията?

Депресията има различни проявления при всеки, но ето някои от най-често срещаните симптоми. В случай, че забележите някои от тях вие може да страдате от депресия:

– безсъние или постоянна сънливост и желание за сън;

– невъзможност за концентрация (задачи, които преди решавахте лесно сега ви затрудняват), трудно вземане на решения, затруднено фокусиране, проблеми с паметта;

– чувство на безнадеждност и безпомощност;

– загуба на интерес към ежедневните дейности и дейностите, които преди ви носеха радост – хобита, социални дейности, приятели, секс.

– невъзможност за контрол над негативните мисли (независимо колко се стараете да не мислите негативно, в главата ви постоянно има отрицателни мисли);

– липса на апетит, загуба на тегло или прекомерен апетит и системно преяждане;

– раздразнителност, сприхавост и/или агресия;

– липса на енергия, отпадналост, мудност, сякаш физически сте „изцедени”;

– отвръщение от самия себе си, силно чувство на вина и безполезност;

– консумация (повече от обикновено) на алкохол или злоупотреба с други стимуланти;

– безразсъдно и лекомислено поведение (пристрастяване към хазарт, опасно шофиране, опасни спортове);

– самоубийствени мисли, липса на желание за живот (в този случай е необходима незабавна лекарска намеса);

– мъжете в депресия е възможно да бъдат избухливи и по-агресивни;

– при току що родили жени също може да се появи следродилна депресия, която е повлияна от хормонален дисбаланс;

Още симптоми на депресия.

Как да се справим с депресията?

Не прибягвайте до антидепресанти самосиндикално. Това трябва да стане само след като лекар ви е препоръчал подобно действие и сте се информирали допълнително за негативни последици от такова действие!

Изключително важно е да се осъзнае, че негативните чувства, които изпитвате са просто част от проявленията на депресията и не отразяват реалната действителност. Отрицателните мисли ще избледнеят с течение на времето при правилно провеждано лечение. Междувременно вие може да си помогнете и сами по следните начини:

1. Опитайте се да бъдете сред хора, доверете се на приятелите си и споделете това, което изживявате. Не се затваряйте в себе си и не се изолирайте от останалия свят. Въпреки че в момента нямате желание за това, направете го най-вече със силата на волята си.

2. Вземайте участие в дейности, които биха ви накарали да се почувствате щастливи; Помислете си за момент, в който много сте се смяли и забавлявали. Пренесете се мислено там и преживейте хубавият момент отново. Усмихнете се насила. Това ще промени настроението ви.

3. Спортувайте, бъдете активни, ходете на кино, църква или участвайте в други социални дейности. Спортът кара тялото да произвежда хормони на щастие и всеки път след като сте спортували ще бъдете обляни от вълна на доволство и самочувствие. 

Послейте се на хубава комедия и ще освободите от стреса. Направете нещо хубаво за някого и вижте как се чувствате.

4. Имайте реалистични очаквания, за да не бъдете разочаровани. Настроението ви ще се подобри, но не веднага. Изисква се време.

5. Отложете вземането на важни решения (брак, развод, смяна на работа и т.н.), поне докато не се излекувате напълно или най-малкото се консултирайте с близките си преди да предприемете действия.

6. Никой не се е излекувал за един ден от депресията. Малко по малко, ден след ден ще се чувствате все по-добре.

7. Не забравяйте, че постепенно при правилно провеждано лечение позитивното мислене ще измести негативното, което е нормална част от депресията.

8. Позволете на роднините и приятелите си да ви помогнат. Не ги отбягвайте.

9. Разходете се сред природата или вземете по-дълъг отпуск. Природата зарежда и лекува. 

10. Храни против депресия. Има храни, които повлияват благоприятно тъжното настроение: киви, риба, ленено масло, агнешко месо, мляко, авокадо, пресни зеленчуци, ядки. 

БОНУС: Има разработени тестове за депресия, които можете да направите, но консултацията е препоръчителна! 

 

Автор

Подобни статии

Красива

Билките и тяхното въздействие върху кожата

  Билките и тяхното въздействие върху кожата Билките са многобройни и се предлагат на пазара под различни форми – чайове, кремове, мазила, лосиони и т.н. Но знаем ли в действителност

Здрава и красива

Не изхвърляйте торбичките от чая си

  Още един начин да спестите пари е да не изхвърляте торбичките от чая си, а да ги употребите в ежедневието си. Чаят ви носи здравословни ползи, не само като

Красива

Как да се гримираме правилно през 2013 година

  Днес вече са в мигналото дните, когато на мода бяха ярките гримове – оранжеви устни, ярки и цветни сенки, електрикови лакове и така нататък. Тази година е актуално абсолютно

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.