Главоболие – причини, видове, лечение

Главоболие – причини, видове, лечение

 

Главоболие – причини, видове, лечение

Главоболието е често срещано – повечето хора имат главоболие в някакъв момент от живота си. В повечето случаи то изчезва от само себе си или с помощта на леки болкоуспокояващи. Въпреки че главоболието е леко и временно дразнение, при някои хора се налага консултация с лекар и приемането на медикаменти за облекчаване на болката.

Важно е да се знае, че децата също могат да имат главоболие още преди да навършат 10-годишна възраст. Изследванията показват, че преди пубертета главоболието е по-често при момчетата, но тази тенденция се променя след пубертета. Възрастните жени се оплакват по-често от болки, отколкото мъжете. С напредването на възрастта, като цяло, тежкото главоболие намалява.

OB-UB440_migrai_G_20120806225048

Главоболието идва в различни форми: напрежение, мигрена, синуси, внезапно главоболие. В малък брой от случаите, то може да е сигнал за по-сериозно състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. 

Причини за възникване на главоболие

Главоболието може да е предизвикано от различни фактори. Най-честата причина е продължителният стрес, напрежение, проблеми в работата. Почти всеки човек страда от него в някакъв момент заради напрегнатия ритъм на живот. Мускулите в скалпа, врата и лицето се стягат и причиняват спазми и болка. Психологическите фактори, като тревожност, умора, стрес, както и механични фактори като работа на компютър, често са виновници за типичното тензионно главоболие.

Мигрената обикновено е по-тежка и може да бъде дори инвалидираща. Причините за това състояние не са установени категорично, но има много прагови фактори, включващи хормонални промени (по време на менструалния цикъл на жената), някои хранителни продукти (шоколад, сирена), напитки (алкохол, кафе), силни миризми, липса на сън, дори и стрес.

migraineHeadachePainRelief

Синусите причиняват главоболие по-рядко, отколкото смятат хората. Те могат да настъпят след пристъп на инфекция на горните дихателни пътища. Заедно с главоболието, хората често имат и хрема, запушен нос. Причината за диксомфорта са бактериите, намиращи се в носните синуси.

Продължителното главоболие може да трае седмици, дори месеци. В случая обикновено става въпрос за тъпа болка в главата. За разлика от него, силното пронизващо главоболие в определена точка носи истинска агония. Точната причина за него все още не е известна, но обикновено се дължи на сериозен проблем.

Обикновено главоболието не се дължи на нещо сериозно, но понякога може и да е индикация за твърде високо кръвно налягане, мозъчен тумор или аневризъм. Менингит (инфекция на лигавицата на мозъка) също може да предизвика болки в главата. Предупредителните признаци са внезапна поява на главоболие, придружени с висока температура, схващане на врата, двойно виждане. 

Кога трябва да потърсим спешна медицинска помощ?

  • когато главоболието стане по-силно и продължително
  • когато главоболието е съпроводено с нарушена неврологична функция (например, загуба на равновесие, слабост, изтръпване), двойно виждане, гадене, повръщане
  • при наличието на припадъци, психични смущения, загуба на съзнание
  • при треска или схванат врат
  • когато главоболието ви събужда от сън
  • когато се проявява с голяма интензивност

13803462_s

Лечение

Ако причината за главоболието е начинът на живот, трябва да помислите как да  избягвате стресовите ситуации, да почивате повече и да спите пълноценно. Здравословният начин на живот е най-доброто лекарство срещу главоболието.

Тензионното главоболие обикновено се лекува с Аспирин, Ибупрофен, Парацетамол. Препоръчват се и алтернативни терапии, насочени към намаляване на стреса, които включват медитация, когнитивно-поведенческа терапия, масаж.

Лечението на мигрената е насочено към облекчаване на симптомите и предотвратяване на допълните атаки. Ако знаете какво я предизвиква, просто избягвайте тези фактори. Лечението включва: лекарства, почивка в тиха, тъмна стая, горещи или студени компреси н главата и шията, масаж и малки количества кофеин.

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Как да се предпазим и лекуваме гъбички по краката

  Вероятността през лятото да хванете гъбички по краката е доста голяма, особено ако през зимата, или пролетта сте прекарали някое грипно заболяване, тъй като имунната ви система е отслабена и сте

Здрава и красива

Грижа за вашия сутиен

  Купили сте си нов сутиен и се чувствате секси, красива. След колко  време, обаче, той започва да се захабява или деформира? Ще се разтегене, ще пострадат тъканите му или

Здрава и красива

Кожата и зимата – как да бъдем красиви – 1-ва част

  Кожата и зимата – как да бъдем красиви – 2-ва част  Зима – повечето от нас ни втриса от тази дума. Особено тези, които обожават летните дни. Кожата ни

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/wincompa/bgjenite.com/data/themes/theme/functions/filters.php on line 221

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.