За нуждата от баща…

За нуждата от баща…

 

За нуждата от баща…

В съвремието все по – често ставаме свидетели на разпада на семействата и на деца останали неволно само с един родител, като най – често това е майката. Разбира се има най – различни ситуации – понякога въпреки раздялата бащата продължава да присъства осезаемо в живота на своето дете, понякога като че ли се дистанцира. До голяма степен това зависи и от начина, по който ще подходи майката – дали тя ще му позволява да вижда и да комуникира с детето, на каква възраст е самото дете и до колко се влияе от внушения (много жени след раздяла се озлобяват към бившите си партньори и волно или неволно настройват децата против собствените им татковци)… факторите са доста. Именно на това ще обърнем внимание в тази статия – жените и най – вече майките трябва да осъзнаят, че детето има потребност, както от майка, така и от баща (разбира се не са малко и мъжете, които имат нужда да им се припомни това).

До този извод е достигнал и американския психолог Рей Гаренди, който проучвал живота на 100 щастливи американски семейства. Според него щастието им се корени точно в това, че те държат на традиционните ценности, като любов, взаимно доверие и липса на лъжи помежду им.

нуждата от баща

Децата имат нужда от това баща им да прекарва време с тях, да им отделя внимание и да им дава любов. Много често психиатрите се сблъскват с подобни проблеми – при тях идват хора (деца или дори възрастни), които копнеят за открита проява на обич от страна на бащите си и факта, че не я получават оказва влияние върху тяхното чувство за сигурност и върху тяхното самочувствие. В живота има моменти, когато детето изпитва силна нужда от подкрепата на баща си и няма нищо или никой, който да може да го замени. Точно за това той трябва да присъства в ежедневието на рожбата си – детските спомени са свързани именно с това (всекидневното му присъствие и дребните неща, които са правели заедно).

Father and son playing in grass-881724

Освен това точно авторитетната фигура на бащата ще съумее да постави граници на детето най – добре. Самотните майки често се сблъскват с този проблем – не съумяват да намерят време и енергия за да приучат децата си на дисциплина и унесени в трудното ежедневие, във вечна борба за пари, като че ли леко пренебрегват тяхното възпитание. Според психолозите обаче, децата имат интуиция за свобода и дисциплина и презират възрастните, които не умеят да им осигурят ред и не могат да се наложат за важните неща – например учител, който не умее да въдвори ред в своя час. Въпреки че дисциплината е трудна и донякъде рискована форма на любов, тъй като детето много често отхвърля този който му я налага, проучванията показват че ако тя се налага на фона на любовта, децата я приемат много добре и с желание. За тази задача, както споменахме и по – горе, най – подходящ е бащата.

Ето защо скъпи майки и вие татковци, независимо от различията помежду си се постарайте да осигурите на своите деца необходимото внимание и любов и от двама ви.

 

Автор

Подобни статии

За майките

Вегетарианско хранене и бременност

  Вие имате съмнение относно начина си на хранене, когато се опитвате да забременеете? Чудите се имали значение дали се храните със зърнени храни или използвате месо? За щастие на

За бременността

Как се отразява бременността върху женската красота (част 1 – кожата ни)

   Коя жена е красива? Твърде относително понятие е женската красота… всеки отделен индивид (независимо мъж или жена) има различни разбирания и асоциации за „красиво”, така че доста трудно е

За децата

Какво трябва да знаете за следродилната депресия

  За майката, майчинството, готовността да си родител и следродилната депресия * Статията е написана по реални преживявания на една майка и няма претенции да бъде с професионално звучене В живота

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.