Смехът е най-доброто лекарство за вашето здраве

Смехът е най-доброто лекарство за вашето здраве

 

Смехът е най-безобидното, безплатно и достъпно лекарство за всеки от нас. Когато смехът е споделен, той свързва хората, увеличава доверието между тях и им носи щастие и чувство на спокойствие. Смехът засилва имунната система, повишава жизнената енергия, повдига настроението, облекчава болката, елиминира стреса и предизвиква положителни физически промени в организма. Ето защо можем спокойно да кажем, че смехът лекува.

Смехът е силно лекарство за ума и тялото

Смехът е противоотрова срещу стрес, болка и напрежение. Нищо не работи по-бързо и надеждно от смеха. Той премахва тревожността, депресията, свързва ни с другите и ни помага да се концентрираме. Като мощен източник на енергия, смехът се оказва огромен ресурс за преодоляване на проблеми и конфликти. 

смехът

Ползи от смеха:

 • Смехът отпуска цялото ни тяло. Един искрен, сърдечен смях освобождава физическото напрежение и стреса, оставяйки мускулите спокойни до 45 минути след това
 • Смехът стимулира имунната система, намалява хормоните на стреса и повишава способността на имунните клетки да се борят с инфекциите. По този начин подобряват устойчивостта на организма към болести
 • Смехът води до освобождаване на ендорфини. Това ни носи чувство на благополучие и спокойствие, дори облекчава болката.
 • Смехът пази сърцето. Смехът подобрява функцията на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв, което ще ви предпази от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.

смехотерапия

Смехотерапия: Какво се случва, когато се смеем?

Когато се смеем, разтягаме мускулите, повишаваме пулса и кръвното си налягане, дишаме по-бързо – което означава, че поемаме повече кислород. Ето защо смехът може да се възприеме като вид упражнение. Последиците от двете дейности са сходни. Ако комбинирате смехът с физическо натоварване, ползите за здравето ви ще бъдат двойни.

Добрата новина е, че от смях също може да отслабнете. Оказва се, че за 10-15 минути смях изгаряте 50 калории. Най-важното обаче е това, че смехът ни кара да се чувстваме добре, да забравяме за грижите и проблемите, да поддържаме един положителен поглед по време на трудните ситуации, разочарования и загуби.

laughter-2

Смехът е кратка почивка от тъгата и болката, която ви дава възможност да потърсите нови източници на смисъл и надежда. Дори в най-трудните времена, смехът или просто една усмивка, дава кураж, надежда и сила за справяне с проблемите.

Връзката между смеха и психичното здраве:

 • Смехът елиминира изтощителните емоции. Няма как да се смеете и да бъдете тъжни едновременно.
 • Смехът намалява стреса и увеличава енергията. Това ви позволява да се фокусирате върху важните неща.
 • Смехът ви дава възможност да погледнете по-реалистично на ситуациите от живота.

Как да внесем повече смях в живота си?

 • Смейте се на себе си. Споделете неудобните си моменти с близките и се посмейте дружно. Това е най-добрият начин да не гледате много сериозно на живота.
 • Смейте се на лошите ситуации, сякаш са най-доброто, което ви се е случвало. Знаем, че е трудно, но ще ви помогне да се справите с предизвикателствата. Има моменти, когато се случват неприятни неща едно след друго. Тогава най-доброто решение е да ги приемате с ирония и чувство за хумор.
 • Обградете се със забавни хора и предмети.
 • Приемете, че някои от нещата от живота ви не са под вашия контрол.
 • Обърнете внимание на реакциите на децата и им подражавайте.

Автор

Подобни статии

Здраво тяло

Какво представлява акнето? Лечение на акне

  Най-подходящото време за лечение на акне е зимата. Тогава слънчевите дни са голяма рядкост и рискът от нежелани ефекти, или инфекция са почти нулеви. И въпреки това, без изборът

Красива

Фейслифтинг за 2 минути и 50 стотинки

„Огледалце, огледалце на стената… кажи ми в коя клиника да си направя фейслифтинга?!?“ Съвременните приказки на днешните красавици започват така. Ако нямате излишни 2-3-5 хиляди, за да позиционирате веждите си

Здрава и красива

ColourVue лещи за очи

ColourVue за промяна цвета на очите Много от вас ще се опитат да си изберат рокля, която пасва на цвета на очите ви. Но какво ще стане, ако искате такъв

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.