Нещо се обърка – диагноза анорексия невроза

Нещо се обърка – диагноза анорексия невроза

 

Кога се поставя диагноза анорексия невроза? За анорексия говорим, когато телесната маса е с тегло 15% или повече под нормата.

В какво се изразява заболяването? Това е по – скоро психично заболяване, при което се наблюдава постоянна загуба на тегло и нереалистични представи за собствения външен вид. Обикновено болните от анорексия изпитват неописуем страх от напълняване, изключително критични са към теглото и външния си вид, имат нереално ниска самооценка обоснована само на теглото, отричат проблема пред себе си и пред близките си, ограничават храната до максимум, спазват постоянни диети, стига се до депресия, самонараняване и дори опити за самоубийство. Понякога се наблюдава и предизвикано повръщане или прекомерна употреба на диуретици, отново с цел отслабване.

анорексия невроза

Какви са физическите прояви на болестта? Анорексия невроза е много опасна болест и не бива да се подценява. Когато не се вземат мерки на време, при 18 – 20% от болните изхода е фатален. Уврежда сърдечно – съдовата система и бъбреците, което обикновено става причина за леталния край. Освен изключително ниското тегло се наблюдава и отпадналост, главоболие, косопад, суха кожа, липса на менструация (при жените), понижено либидо или импотентност (при мъжете), чупливи нокти, рушене на зъбите, по – ниска телесна температура, запек, проблеми с кръвообръщението, сърдечна аритмия и т.н. В по – напреднал стадий на това заболяване, се появяват и още по – тежки усложнения, като например мозъчно увреждане и остеопороза.

anorexia-nervosa-image

Какви са причините за заболяването? В общественото пространство, като че ли е наложено схващането, че спазването на неадекватни и безразборни диети е главната причина за развитие на анорексия невроза. Това обаче, в голяма част от случаите се оказва невярно. Рязкото ограничаване на храната и спазването на всевъзможни диети е по – скоро следствие на психичното разстройство (каквото е анорексията), отколкото причина за него. Истинските причини за развитието на анорексия са строго индивидуални и обикновено са свързани с проблеми в обкръжаващата среда на болния (семейство, приятели, колеги, съученици и т.н.), незадоволство от отношението на останалите към него, проблеми в интимния живот и др. Анорексиците са убедени, че отслабването ще промени живота им значително в положителна посока, ще ги направи по – харесвани и по – щастливи. Тези натрапчиви мисли, обсебват изцяло съзнанието на болните и те губят реална представа за теглото си, свалянето на килограми се превръща в цел на съществуването им.

Perth-Physiotherapy-for-Anorexia

Лечение на анорексия невроза – лечението е изключително трудно и изисква съвместната работа на психолози и диетолози. Обикновено се налага болните принудително (със съдействието на близките) да се лекуват и да се следят строго за спазването на хранителния режим изготвен от диетолозите.

 

Автор

Подобни статии

Здрава и красива

Спортувайте разумно

  Иска ви се набързо да свалите излишните килограми и се впускате да горите калории със спорт? А знаете ли на какви рискове се излагате, ако не тренирате благоразумно?  Най-застрашени

Здрава и красива

Различните видове пиърсинг

  Ще направим накратко описание на различните видове пиърсинг, с които да се запознаете, преди да решите къде да си поставите и кой вид е подходящ за вас. Пиърсинг на

Красива

5 козметични продукта, за които не подозираш

  Ето 5 козметични продукта, за които не подозираш Уморена си от скъпите козметични продукти с мистериозни съставки, които не правят нищо друго освен да ти изтъняват джоба?! Знаеш ли

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.