Как да се държим на официална вечеря 1ва част

Как да се държим на официална вечеря 1ва част

 

Как да се държим на официална вечеря 2ра част

Предстои ви официална вечеря, на която вие ще сте гости или домакини, и искате да се представите  добре.

Да, определено обноските на такъв вид събирания са от голямо значение за това какво впечатление ще направите на останалите. Все пак официалните вечери са нещо съвсем различно от събиранията с приятели или роднини и изискват няколко правила,  които трябва да спазвате. Естествено те никак не са сложни, но е хубаво да ги знаете, за да се представите добре пред останалите.

Ето и нашите съвети за това как да се държите на официална вечеря – от самото начало до самия край:

Пристигането

Трябва да знаете, че когато сте канени на официални вечери е хубаво да спазвате часа, който е обявен. Ако се случи да закъснеете, предопредете предварително домакина по телефона, ако е възможно и се извинете, когато пристигнете. Ако вечерята е по някакъв повод – празник, събитие, обявяване на новини или друго, хубаво е да занесете букет цветя, кутия бонбони или бутилка вино.

Посрещането на вратата

Ако вие сте домакини, трябва да посрещнете своите гости на вратата, като ги поздравите, вземете им връхните дрехи и ги поканите да заповядат на трапезата.

Ако сте от гостите, обаче, задължително трябва да подадете ръка на домакина още на вратата, за да го поздравите. Ако сте двойка, мъжът влиза пръв като подава букета или бутилката, която носи като благодарност за поканата. Когато домакинът ви покани да седнете представителят на силния пол, като един истински кавалер дава път на дамите.

Ако вие сте домакинът, трябва да посочите кой къде да седне, като централните места са за вас и за най-важния гост (ако има такъв).

официална вечеря

Когато седнете на масата

Винаги трябва да стоите изправени на масата. Особено когато става дума за официални вечери, отпуснатата стойка или пък подпрените на масата лакти са изключително неприятна гледка.  Ако в момента използвате само едната си ръка, то другата може да стои с китка, опряна в ръба на масата, или да почива в скута. Постарайте се лактите да са прибрани близо до тялото. Движете се спокойно, не правете резки движения, не протягайте ръцете си през масата и не бързайте да почвате да ядете или пиете без да сте получили покана от домакина.

Начало на вечерта

Когато вече всички гости са пристигнали и са се настанили удобно на масата е време да се обяви начало на вечерята.

Преди това да стане обаче е хубаво дома­кинът да представи поканените. Разбира се, ако те са прекалено много, не бива да се очаква, че всички ще бъдат представени един на друг. Но тогава е необходимо да се отдели специално внимание на най-важните хора.

След като гостите са се запознали, е ред на  домакинът да поздрави всички с добре дошли и да пожелае добър апетит. Понякога при много официални вечери дори, той може да разгъне кърпата или салфетката да си и я постави в скута  – това означава, че вечерята може да започне

Следващата стъпка е, ако вие сте домакинът да попитате гостите си какво питие биха желали и да им налеете. Не оставяйте чашата на никой празна,обръщайте внимание дали някой има нужда от нещо, като от време на време, без да прекалявате питайте гостите си дали всичко е наред.

В следващата част ще ви запознаем с това как да се храните, как да разговаряте на масата и как да изпратите гостите си след вечерята.

 

Автор

Подобни статии

Полезно

Какво представлява рибеното масло и кои са ползите от него?

  Някои от вас, може би, вече са чували за рибеното масло и многото ползи от него, а тези които не са, ще научат в следващите редове. Какво представлява рибеното

Свободно време

Окото на Хор

  Един от най – често срещаните символи в древноегипетската митология е Окото на Хор (The Eye of Horus). Днес, този символ е въплътен в различни сребърни и златни бижута. Подходящ

Любопитно

Кои са хобитата, които ще ви направят по – привлекателна за мъжете

Ще ви запознаем с хобитата, които ще ви направят по – привлекателна за мъжете  Що е то хоби? Най – общо казано това е вид увлечение или начин за прекарване

1 коментар

Дай мнението си