Хип хоп танци – какво още не знаем за тях?

Хип хоп танци – какво още не знаем за тях?

Хип-хоп танците произлизат от така наречените „уличните танци” и в своята същност са предназначени за изпълнение в съчетание предимно с хип-хоп музика, във външни пространства (буквално на улицата). Хип-хоп танците не са просто стил в танцуването, те са се превърнали във важна част от хип-хоп културата. Нещо, с което се отличава този свободен в своята природа стил е, че често се случва танцьорите да импровизират. Характерно за хип-хоп маниаците е организирането на така наречените улични танцови битки (battles), които всъщност не са нищо повече от танцови състезания.

брейк

Хип  хоп танците включват широк спектър от стилове, но основните са три: брейк (breaking), попинг (popping) и локинг (locking).

Още в годините между 1970 – 1980 г. тези стилове стават популярни в САЩ, като с течение на времето започват да набират все повече фенове и намират все по – широко разпространение.

С развитието на танцовата индустрия, хип-хоп танците започват да се комерсиализират и да служат за основа в създаването на нови стилове. Така например се създава новия стил наречен “New Style”, при който класически обучени танцьори разработват и създават хореографии от хип-хоп танци, предназначени за изпълнение не само на улицата, но вече и в студиа.

Появява се и друг стил, който е повлиян от джаз танците и се нарича джаз-фънк. Представлява смес от хип-хоп танци с джаз. Световно известната певица Beyonce (Бионсе) използва този стил. Въпреки че джаз-фънка произлиза и взаимства от хип-хоп танците официално не се причислява към хип-хоп стиловете, тъй като фундаменталните движения са по – скоро джазови.

Хип-хоп танците

През 1990 г. и 2000 г. комерсиализацията на хип-хоп танците продължава с пълна сила, а те придобиват популярност вече и извън САЩ. Въпреки че по принцип този стил е създаден най – вече за забавление на хората „от квартала”, той започва да присъства и в телевизионните предавания и интернет, появяват се телевизионни хип-хоп танцови състезания, конкурси и т.н.

Създаден бива и още един нов стил наречен лиричен хип хоп.

Докато при стандартния хип-хоп движенията включени в танца не е нужно да изразяват някаква емоция, а служат по – скоро за доставяне на лично удоволствие и дори може да се каже, че са един вид себеизтъкване, перчене и т.н., при лиричния хип-хоп с помощта на движенията се разказва някаква история, показва се емоция точно толкова, колкото и техника. Стилът съчетава в себе си лиричен танц и фундаменталните движения от хип-хопа, само че по – плавни и с по – голяма гъвкавост. Хореографията на танца има за цел да предаде максимално добре емоцията от разказваната история.

батъл

Хип-хоп танца може да бъде форма на забавление, хоби, а за желаещите да се развиват професионално в тази насока – начин за изкарване на прехраната. Предимствата от практикуването на подобни танци са много – укрепва се сърцето, организма става по – издръжлив на натоварване, спомагат за отслабване, тялото става по – гъвкаво, подобрява се работата на вестибуларния апарат, подобрява се кръвообръщението, тонизират се тялото и мускулите на краката. Поради високата физическа активност, която предполага хип-хоп танца, спокойно може да се каже че е достоен заместител на спорта.

Като цяло танците са много добър начин за съчетаване на приятното с полезното и ако така или иначе сте фен на хип-хоп музиката, превръщането на този стил танци във ваше хоби ще ви донесе само позитиви.

Автор

Подобни статии

Любопитно

Някои въпроси, които не трябва да си задавате

  Всеки ден си задаваме толкова много въпроси, измъчват ни хиляди неща,  които не ни позволяват да се порадваме на живота … Трябва да знаете, че не на всеки въпрос

Диети

Диета с гъби за перфектно тяло и красиви гърди

  Да, гъбите могат да направят чудеса! Освен че са приятни за хапване, те могат да ни помогнат да се отървем от излишните килограми и то без да се лишим

Диети

7 правила за добра форма

  7 правила, които ще ви помогнат да сте в добра форма! Яжте, когато сте гладни! Храненето по навик, като успокоение при нервно напрежение, депресия, раздяла, е враг на стройната

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.