Eдно различно бойно изкуство – капоейра

Eдно различно бойно изкуство – капоейра

 

Ще ви запознаем с едно доста интересно и нетрадиционно бойно изкуство, което си заслужава да практикувате.

Капоейра, която се заражда в Бразилия, съчетава в себе си борба, танц, ритъм и движение.  Подробностите за произхода на това изкуство и ранната му история все още са въпрос на дебат сред историците, но е ясно, че африканските роби изиграват решаваща роля в развитието му. Общите твърдения са, че робите, които работили в плантациите на Бразилия в далечния 16 век, са използвали тези „танци” като част от обучението си да се борят и  защитават самостоятелно.

capoeira 1

Като цяло капоейра представлява спонтанно събиране на хора на улицата, които са наредени в кръг. Всички заедно пеят и пляскат, като един солист води песента, а в средата двама играят капоейра. В „кръга” са включени и музикални инструменти като еднострунен инструмент с кратунка, атабаки – барабан, тамбурина и други.

 Между двамата играчи  винаги има диалог – те разговарят чрез движения и танци, което придава изключителен смисъл на цялата тази игра. До известна степен може да сравним капоейра с надиграванията в българските народни танци, само че тук целта е не да победиш, а да излъжеш противника.

Много хора сравняват капоейра също така и с театралното изкуство, защото освен бойни техники и танцови движения, в нея  има  театрално изразяване на чувства и емоции.

Тъй като тя е доста нова и непозната в България, ще ви представим  ползите и причините, поради  които си заслужава да практикувате капоейра.

А те никак не са малко …

капоейра

Капоейра – съвкупност от изкуство и спорт, сближава хората и спомага те да бъдат оценявани за това, което са, а не поради тяхното материално състояние.

Тя помага за изграждането на силни връзки между участниците като им показва, че хората имат равни права и възможности. Затова практикувайки това изкуство, ние се научаваме да уважаваме както себе си, така и другите. В същото време създаваме много социални контакти, ставаме по-общителни и срещаме хора, с различни характери и различни възможности.

Учим се на уважение, самоконтрол и  положителна нагласа към живота.

 Капоейрата има и силен психологически ефект. Практикувайки този спорт, всеки един усеща как тялото му се отпуска, напрежението намалява, а настроението  се подобрява.

Формират се положителни чувства и изживявания, които помагат на хората не само в дадения момент, но и в живота им като цяло – в работа, училище, вкъщи…
Една от причините за това положително въздействие на капоейра е, че при нея,з а разлика от други бойни изкуства движенията наподобяват танц, изпълнен с ритъм и музика и така  карат човек да се чувства по-свободен, по-жив и по-уверен в себе си.

Не на последно място, разбира се, капоейра  значително подобрява физическото състояние на практикуващите като укрепва мускулите, развива целия опорно-двигателен апарат и повишава устойчивостта на организма на натоварване.

Със сигурност физическото натоварване, което ще почувствате ще е много по-голямо, отколкото при фитнеса или други спортове.

Това изкуство ни учи на самоконтрол, правилна и бърза реакция, рефлекс и разбиране на отношенията с другите в различни ситуации.

Всеки,  който реши да практикува капоейра може да остане в добра форма и да дава уважението си към културата, да се научи на уважение и самоконтрол, и то по доста интересен и нетрадиционен начин.

Един от най-добрите учители и майстори в това изкуство – Местре Баихинхо споделя защо хората трябва да практикуват капоейра:

„Капоейра ви помага да имате здраво, пъргаво, гъвкаво и бързо тяло. Тя има връзка и с емоциите, освобождава агресивността, позволява ви да изхвърлите негативната енергия от тялото си. Капоейра развива тялото, ума и креативността на човека.”

Автор

Подобни статии

Диети

Диета „Неотразима на Коледа“

  Каква е тази диета „Неотразима на Коледа“? Каква е причината да се подложите на диета? Според нас има няколко и повечето са свързани с някакъв празник. Новото гадже или

Спорт и диети

Навиците, които пречат на вашето отслабване

  Отървете се от навиците, които пречат на вашето отслабване Представяме ви някои от елементарните ежедневни навици, които може би стоят на пътя между вас и желаната фигура И така,

Спорт и диети

Звездната диета на Бионсе

Всички знаем коя е Бионсе. Тя е известна не само с невероятните си гласови заложби, но и със знойното си тяло. Фигурата на талантливата певица е пищна и с женствени

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.