Кои са 4те мъжки архетипи

Кои са 4те мъжки архетипи

Знаете ли, че Юнг е направил много важно и революционно откритие за архетипите и колективното неосъзнато? В разработките си той доста често говори за Анимата (женското в нас) и Анимус (мъжкото в нас).

Както има основни женски архетипи, според Юнг, има и основни мъжки архетипи. Как да определим кой е най-изразен в нас или партньора – в зависимост от това как реагираме на различни ситуации.

Прочети: Кои са 4те женски архетипа?

В тази статия ще ви потопя в мъжките архетипи, известни като крал, магьосник, войн и любовник.

архетип крал

Архетип крал

Кралят е източник на ред. Той е мъдър и справедлив. Той е покорител на хаоса, обединител на противоположностите и хармонизатор. Той е безкористен и поставя нуждите на хората около себе си пред своите собствени. В психиката на човека кралят е централен архетип, около който е организирана останалата част. Ако енергията на краля е слаба в нас самите настава хаос и безпорядък.

Кралят е мъжкия еквивалент на женския архетип на майката. Когато мъжа живее с архетипа крал цялата му енергия е коцентрирана върху самия него. Той не вярва, че светът се върти само около него. По скоро счита, че собствената му увереност, достигането на целите му и благополучието му ще му донесат идеалния баланс. Той е хладен и спокоен, дори когато около него е пълен хаос.

Той е деен. Човека, който притежава изцяло положителната енергия на краля е “истински човек”. Той си изважда поуки от всичко около себе си, проучва всичко и винаги има широк поглед на нещата.

архетип магьосник

Архетип магьосник

Магьосникът е мъдър човек, познаващ всички тайни. Той разбира вътрешния свят, но същевременно е наясно и с динамиката и енергийните потоци на външния. Той е факир в технологиите, инженерството, математиката, мистицизма и логиката. В легендите е близък съветник на краля.

Отличава се с остър ум и преди да пристъпи към действие обикновено е почерпил знания и опит от скрити или нетрадиционни източници. Той е мислител и дейностите, които са предмет на специални обучения обикновено са негова сила. Мисли ясно по време на кризисни ситуации и има широк поглед върху нещата.

архетип войн

Архетип войн

Войнът е изпълнен с енергия. Той не се интересува от собственото си удобство. За него е от първостепенна важност да достигне и изпълни целта си. Живее с усещането за смърт. Силата му е бойното поле, без значение дали е на войната, духовността или моралните кодекси.

Целта му е да унищожи всичко, което е негативно или вредно за заобикалящия го свят. Той е тактик. Не е мислител, но е перфектен изпълнител. Действа бързо и със сила. Винаги има и преследва следващата си голяма цел. Важното за него е да изпълни мисията, а не да гради взаимоотношения.

arhetip lubovnik

Архетип любовник

Любовникът е силен в царството на сетивата. Прекланя се пред красотата. Той е музикант, поет, художник. Той е страстен, обича да докосва и да бъде докосван. Не признава границите. Той е мистик със силно развита интуиция. Той е настроен към енергийните нива на хората около себе си и има способността да чете мислите им както отворена книга.

Мрази хората с нечисти намерения. Противопоставя се на всички структури, които отговарят за закона и реда. Той е различен от всички останали архетипи. Той е от решаващо значение, тъй като е хуманен и винаги крайната му цел е любовта.

Всяка от нас е наясно, че животът е едно предизвикателство, в което основната цел е постигането на вътрешен мир и придобиването на способността да дарявате и получавате любов. Пътят към тези открития е дълъг и изключително сложен. Нашата личност и душа не са един хомогенен вътрешен глас, а разнообразие от гласове, които се борят за надмощие.

Понякога непознати за нас гласове могат да ни шокират, друг път да ни донесат наслада, а често пъти старите гласове стават до такава степен дразнещи за самите нас, че чак ни се иска да намразим самите себе си.
Една от най-важните ни задачи към постигане на вътрешен личностен растеж е да идентифицираме и сприятелим тези гласове, така че всеки от тях да има своята роля в различни ситуации.

Както за мъжа е важно, жената до него да съчетава и изразява всички женски архетипи, така и за нас жените е важно, партньорът ни да е и чудесен любовник и всеки ден да се изправя пред света смело и да ни помага. Жените, несъзнателно, също искаме да намерим мъж, който да е балансиран. В противен случай ще има нещо, което ви липсва.

Автор

Подобни статии

Без категория

Тенденциите за цели бански костюми 2015

През тази година дамите буквално ще останат зашеметени от предлаганите модели цели бански костюми. Летните тенденции са толкова експресивни и ярки, че не няма начин да останат незабелязани от представителите

Без категория

Любопитната история на ризата и интересни факти

Обичате ли да носите риза? Харесвате ли партньора си в риза? Тази дреха е част от гардероба на всички ни. Много ми харесва фактът, че можем да съчетаем ризата и

Без категория

Езотерично със Соня: Тантра – йога на любовта

Двете основни философски традиции на Изток, датиращи от хилядолетия, са Йога и Тантра. Разбира се, това разделение е условно, и е трудно да се постави рязка граница, кой от древните

0 коментара

Все още няма коментари!

Напиши първия коментар за тази статия!

Дай мнението си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.